Πώς «δένει» το Bitcoin με το ελληνικό επενδυτικό κοινό

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος που μπορεί να δελεάσουν. Το κόστος επένδυσης και οι δυσκολίες. Τι δείχνει το παιχνίδι των πιθανοτήτων.

Πώς «δένει» το Bitcoin με το ελληνικό επενδυτικό κοινό

Πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή ενημέρωση, να σας ευχαριστήσουμε για την ανταπόκριση σας για το σεμινάριο που αφορά τα κρυπτονομίσματα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και καλύπτονται γρήγορα, αλλά θεωρούμε πως μόνο σε ολιγομελή γκρουπ μπορεί να γίνει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση. Όσοι δεν προλάβατε και επιθυμείτε να παραβρεθείτε, θα επαναληφθεί την άλλη Δευτέρα, στις 16 Δεκέμβρη. Πληροφορίες και εγγραφές έχουμε εδώ.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν τρία βασικά πλεονεκτήματα, που ταιριάζουν απόλυτα στον σημερινό Έλληνα μικροεπενδυτή, τον οποίο η καταιγίδα της μακρόχρονης κρίσης έχει αφήσει με ελάχιστα χρήματα. Πλεονεκτήματα τα οποία δύσκολα θα συναντήσουμε αλλού είτε είσαι συντηρητικός, είτε παράτολμος. Είτε έχεις λίγα χιλιάρικα, είτε έχεις εκατομμύρια.

Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά και εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να συμμετέχουμε ισότιμα στην διεθνή επενδυτική αρένα. Δεν χρειάζεται να είστε γκουρού στα κρυπτονομίσματα, ούτε προγραμματιστές ειδικού κώδικα. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες. Αλλά ακόμα και αυτοί αν επαναπαυτούν και δεν συνεχίσουν να μαθαίνουν, το πολύ σε δύο χρόνια θα έχουν μείνει πίσω. Όσο πιθανόν να είστε εσείς σήμερα.

Το δεύτερο είναι ότι για να ξεκινήσουμε, αρκεί να διαθέτουμε λίγες εκατοντάδες ευρώ, σύνδεση στο διαδίκτυο και σωστή καθοδήγηση. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, όπου για να σου επιστρέψουν ικανοποιητικό εισόδημα, όχι μόνο χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά έχεις να ανταγωνιστείς υψηλού επιπέδου επαγγελματίες.

Το τρίτο είναι ότι επειδή η κούρσα δεν έχει πολύ καιρό που ξεκίνησε, οι προσωπικές δεξιότητες θα διαφοροποιήσουν το αποτέλεσμα. Προφανώς, θα πείτε. Όχι προφανώς. Μπορεί να περάσει καιρός προτού το συνειδητοποιήσεις και να έχει πετάξει το πουλάκι. Ενώ αν φερθείς έξυπνα, θα καταφέρεις να πετάξει ακόμα και ο γάιδαρος.

Μέχρι στιγμής οι μεγάλοι παίκτες ήταν αυτοί που είχαν το πλεονέκτημα και αυτοί που αγοράζανε ψηλά ήταν οι ιδιώτες. Η «μαρίδα» όπως την ονομάζουν υποτιμητικά. Αυτή την φορά έχουμε το ανάποδο. Για πρώτη φορά στην χρηματιστηριακή ιστορία τα golden boys και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της Wall Street, θα αναγκαστούν να αγοράσουν πολύ υψηλότερα από όσο ο μέσος ιδιώτης που πίστεψε έγκαιρα στην φιλοσοφία του Bitcoin.

Από τότε που ιδρύθηκε, την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βγάλει λεφτά. Πολλά λεφτά. Πραγματικοί άνθρωποι με σάρκα και οστά. Σε αντίθεση με τους κατά φαντασία κερδισμένους που επένδυσαν σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές ή στο FOREX, οι οποίοι ανήκουν στην σφαίρα του μύθου ή εμφανίζονται με την συχνότητα κερδισμένου στο Joker.

Οι αποδόσεις που έχουμε δει να επιτυγχάνονται ίσως ξεγελάσουν κάποιους. Να θεωρήσουν εύκολη περίπτωση την επένδυση στα cryprto. Σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι. Αναμφίβολα υπάρχουν ευκαιρίες που δύσκολα θα συναντήσεις σε άλλες αγορές. Αλλά υπάρχουν ιδιαιτερότητες, κίνδυνοι. Πριν γίνεις trader σε αυτό τον χώρο, να σκεφτείς σαν επενδυτής. Να ενημερωθείς τι είναι τα crypto, πού χρησιμεύουν, ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες τους. Να δεις αν σου ταιριάζει. Μετά και μέσα από αυτές τις γνώσεις, θα μπορείς να αναπτύξεις την δικιά σου μεθοδολογία.

Πριν πας σε ένα εστιατόριο, είναι συνετό να ξέρεις τι να περιμένεις. Θα πηγαίνατε στα Βλάχικα στη Βάρη για να φάτε σούσι; Όχι βέβαια. Ούτε ο σεφ θα αλλάξει μενού για εσάς, ούτε και εσείς θα απολαύσετε το φαγητό. Ισχύει και για τα μπαρ. Και για τις σχέσεις. Και βέβαια για τις επενδύσεις. Πριν μάθετε αρκετά για τα κρυπτονομίσματα, μην βάλετε ενθουσιασμένοι όλες σας τις οικονομίες σε ένα νόμισμα που μέχρι χθες δεν γνωρίζατε την ύπαρξη του. Αν παρόλα αυτά επιμένετε, τουλάχιστον να μάθετε πρώτα για αυτό. Πριν από όλα, να γνωρίσετε τα βασικά γύρω από την φιλοσοφία των crypto.

Το παιχνίδι των πιθανοτήτων

Ας υποθέσουμε ότι το Bitcoin έχει μοιρασμένες πιθανότητες να επιτύχει και να μακροημερεύσει. Ότι είναι 50% να επικρατήσει κάποιο από τα αισιόδοξα σενάρια και 50% να συμβεί το χειρότερο από όλα και να μηδενίσει.

Ας υποθέσουμε επίσης πως αγοράζουμε σήμερα ένα Bitcoin αξίας 6.500 ευρώ*.

Το πιο συγκρατημένο από τα αισιόδοξα σενάρια, θεωρεί πως θα περάσει άνετα το προηγούμενο υψηλό των 20.000 ευρώ, ενώ το πιο αισιόδοξο (όχι όμως αβάσιμο όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενα άρθρα) είναι πως θα αναγνωριστεί ως μια εξελιγμένη μορφή χρυσού, δηλαδή θα ξεπεράσει τα 400.000 δολάρια.

Τι σημαίνει αυτό; Πως στο αισιόδοξο σενάριο θα τριπλασιάσουμε τα χρήματα μας ή ακόμα και θα τα πολλαπλασιάσουμε κατά δεκάδες φορές. Αν όμως χάσουμε, θα έχουμε χάσει μόνο τα χρήματα που βάλαμε.

Με άλλα λόγια, το στοίχημα είναι χάνω λίγα – κερδίζω πολλά. Σαν να παίζουμε κορώνα γράμματα, που αν κερδίσεις πολλαπλασιάζει από 3 έως 60 φορές τα λεφτά σου ή τα χάνεις. Αν και το να τα χάσεις τελείως είναι εκτός της καμπύλης του Γκάους, εντελώς απίθανο.

Είναι δύσκολο να συμβεί ο πολλαπλασιασμός της αξίας του Bitcoin, επιμένουν οι επικριτές του. Ίσως, αλλά από την άλλη όταν είχε 2 δολάρια πριν μια δεκαετία, ποιος το περίμενε πως θα πάει στα 20; Ποιος το περίμενε πως μετά θα πάει στα 200; Και μετά στα 2.000; Και μετά στα 20.000;

* Να διευκρινίσουμε πως δεν χρειάζεται κάποιος να δώσει 6.500 για να αγοράσει ένα Bitcoin. Δεν είναι αυτό το ελάχιστο ποσό επένδυσης. Το ελάχιστο ποσό είναι ένα Satοshi, και είναι η μικρότερη μονάδα του Bitcoin. Το ένα Bitcoin έχει 100 εκατομμύρια Satοshi. Άρα μπορείς να επενδύσεις ακόμα και λίγα ευρώ, αν επιθυμείς.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video