Γιατί η Wall Street είναι επιφυλακτική με το Bitcoin

Οι λόγοι που κρατούν τους θεσμικούς επενδυτές μακριά από μια μαζική είσοδο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά το μέλλον και η εφαρμογή που αν υπάρξει, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Γιατί η Wall Street είναι επιφυλακτική με το Bitcoin

Οι πλατφόρμες που παρέχουν συμβόλαια για κρυπτονομίσματα και γενικότερα τίτλους με μόχλευση είναι αρκετές. Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο αξιόπιστες. Μία όμως είναι αυτή που ξεχωρίζει, αν και δεν αφορά τους ιδιώτες βραχυπρόθεσμους traders: η Bakkt. Ο λόγος που την κοιτάμε, είναι ακριβώς αυτός. Επειδή απευθύνεται μόνο στους θεσμικούς επενδυτές και επειδή ειδικά σε αυτά τα futures, η εκκαθάριση δεν γίνεται σε δολάρια αλλά σε Bitcoin.

Συνεπώς είναι λογικό να θεωρούμε πως το ενδιαφέρον για τα futures της Bakkt αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των «μεγάλων παιδιών» της Wall Street. Πώς πάνε λοιπόν τα πράγματα εκεί; Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε νέο ρεκόρ.

Αποτελεί θετική εξέλιξη κάτι τέτοιο; Σίγουρα ναι, επειδή όχι μόνο δείχνει πως το ενδιαφέρον μεγαλώνει, αλλά έχει και σαν αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή από τη μεριά των θεσμικών. Πόσο θετική όμως; Να πανηγυρίζουμε πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλον σαν τους ποδοσφαιριστές όταν επιτυγχάνουν κάποιο γκολ ή απλά να χαμογελάμε ικανοποιημένοι; Μάλλον το δεύτερο.

Η νοοτροπία των διαχειριστών

Η αλήθεια είναι πως οι θεσμικοί ακόμα δεν είναι έτοιμοι να εισέλθουν μαζικά στον χώρο. Για την ώρα, μόνο σποραδικές κινήσεις γίνονται. Στην αγορά κυριαρχούν οι ιδιώτες. Αυτό δεν αποκλείει τη δραστηριοποίηση των μεγάλων πορτοφολιών. Ίσα ίσα που ειδικά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC), έχουν τη μερίδα του λέοντος. Όμως αυτά δεν είναι τα κανάλια που προτιμούν οι θεσμικοί. Τα μεγάλα hedge funds, πόσο μάλλον τα τραπεζικά ιδρύματα, δεν έχουν την υποδομή να αγοράσουν κρυπτονομίσματα σε μεγάλη κλίμακα.

Αυτοί θα μπούνε μέσα από την Bakkt ή τη Fidelity, τον νέο μεγάλο παίκτη που έλαβε πολύ πρόσφατα την άδεια από τις αρχές και εισέρχεται στον χώρο. Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν με επιτυχία να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, αλλά τουλάχιστον έχουν πάρει την απαιτούμενη επίσημη άδεια. Κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία.

Για αυτό τον λόγο είναι επιφυλακτικοί; Και όχι μόνο. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι διαχειριστές δισεκατομμυρίων είναι αρκετά συντηρητικοί. Έχουν δώσει σκληρές εξετάσεις για να αναγνωριστούν ως χρηματιστές ή αναλυτές, έχουν κάνει μεταπτυχιακά, ακόμα και διδακτορικά. Όμως ουδέποτε διδαχτήκανε το Bitcoin. Ή κάτι που να πλησιάζει σε αυτό. Μόλις τα τελευταία 4-5 χρόνια άρχισαν να το χρησιμοποιούν κάποιοι έξω από τον κύκλο των προγραμματιστών ή έστω αντισυμβατικών.

Δεν είναι εύκολο να ρισκάρουν τη θέση τους, τη φήμη τους, τον γιγάντιο μισθό που λαμβάνουν, τα μπόνους, το κοινωνικό στάτους που τόσο σκληρά κόπιασαν να το πετύχουν. Αν τυχόν αποτύχουν στην επιλογή τους, θα τους ασκηθεί τεράστια κριτική. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όχι μόνο θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά θα στιγματιστούν ως επιπόλαιοι, σε ένα κύκλωμα που δεν συγχωρεί.

Είναι και η ευθύνη έναντι των μετόχων ή των μεριδιούχων που τους εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους. Των ασφαλισμένων σε συνταξιοδοτικά ταμεία. Αν μια εταιρεία χρεοκοπήσει, ξέρουν να απαντήσουν. Ότι φταίει ο CEO, η απεργία που κράτησε πολύ, οι πρώτες ύλες που ανέβηκαν, η συναλλαγματική ισοτιμία που τους έκανε να χάσουν μερίδιο αγοράς, ένας απρόσμενος ανταγωνιστής με μια νέα, τεχνολογικά εξελιγμένη πατέντα. Αν τα πράγματα πάνε στραβά στο Bitcoin, τι θα τους πουν για να δικαιολογηθούν;

Ακόμα και το 1% από το χαρτοφυλάκιό τους να βάλουν, αν αυτό μηδενίσει, θα αποτελέσει ένα καθοριστικό ποσοστό. Ειδικά στη σημερινή εποχή των αρνητικών επιτοκίων, όπου βλέπεις τις αποδόσεις με το τηλεσκόπιο, δεν αντέχουν να χάσουν ακόμα και αυτό το 1%. Όμως οι συνθήκες αλλάζουν σιγά σιγά. Αρχίζουν να μαθαίνουν, να καταλαβαίνουν τα μαθηματικά πίσω από το Bitcoin όλο και περισσότεροι. Οι άνθρωποι της Wall Street πλέον μιλάνε και ενημερώνονται γι' αυτό.

Είναι και το δημογραφικό ένα σημαντικό θέμα, όσο και αν φαντάζει ασήμαντο. Υπάρχει ένα αναμφισβήτητο χάσμα γενεών. Ο μέσος επενδυτής των crypto είναι πολύ νεότερος από τον μέσο επενδυτή των μετοχών ή των ομολόγων. Και να θέλουν να αγοράσουν οι διαχειριστές, δεν μπορούν να το εξηγήσουν στους δικαιούχους. Τι να τους πούνε; Ότι ποντάρουμε σε κάτι που αμφισβητεί ολόκληρο το οικοδόμημα, το οποίο επί δεκαετίες σάς λέγαμε να εμπιστευτείτε το μέλλον σας, ολόκληρη τη ζωή σας; Δεν είναι ώριμη ακόμα η κοινωνία.

Το μέλλον

Όπως έχουμε ξαναπεί, το blockchain, συνεπώς και τα κρυπτονομίσματα, είναι σε όρους Internet στη φάση του dial up. Σκεφτείτε 10 χρόνια πίσω το Internet. Αν προέβλεπες πως η Google θα δεκαπλασιάσει την τιμή της, θα κουνούσαν το κεφάλι με συγκατάβαση. Αν έλεγες πως σε 5 χρόνια, οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση θα είχαν σχεδόν αποκλειστική δραστηριότητα το Internet, θα σε έπαιρναν για τρελό. Αν τότε ισχυριζόσουν πως θα αλλάξει την παγκόσμια κουλτούρα μια επιχείρηση που πριν από 5 χρόνια δεν υπήρχε καν (Facebook), θα φωνάζανε τον νοσοκόμο με τη λευκή ζακέτα να σε μαζέψει.

Όσον αφορά τα επόμενα 10 χρόνια, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την εξέλιξη του Internet. Πόσο μάλλον για το blockchain, που ακόμα δεν μας έχει δώσει την εφαρμογή που θα αγκαλιάσει, υιοθετήσει το μεγάλο κοινό. Ποια θα είναι; Άγνωστο για την ώρα. Ίσως να συνδυαστεί με το IoT, άλλη μια συναρπαστική τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video