Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν το Bitcoin «καλύτερο χρήμα»

Γιατί θεωρείται ότι αποτελεί την ιδανική απάντηση σε όσους δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις. Η ανάγκη εναλλακτικής στα συμβατικά νομίσματα και τα ερωτήματα για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων.

Τα επιχειρήματα όσων θεωρούν το Bitcoin «καλύτερο χρήμα»

Μια βασική προϋπόθεση για την υιοθεσία του Bitcoin είναι η αποδοχή του από τα κυρίαρχα MME. Από ανθρώπους που είναι αναγνωρίσιμοι, που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, έχοντας την αρωγή του παντοδύναμου γυαλιού να καδράρει το πρόσωπό τους. Ένας από τους τηλεοπτικούς αστέρες στις ΗΠΑ, τουλάχιστον στον χώρο της οικονομίας, είναι ο John Stossel, γνωστός για τη θητεία του στο ABC News και στο Fox Business Channel.

Στο παρακάτω 5λεπτο βίντεο, ο Stossel μάς εξηγεί γιατί το Bitcoin αποτελεί καλύτερο χρήμα

 Ξεκινάει με το Libra και το πλεονέκτημά του να στέλνεις εύκολα χρήματα παντού, με την ίδια ευκολία που στέλνεις μια φωτογραφία από το κινητό σου. Επιπλέον υπόσχεται σταθερότητα, επειδή θα αποτελείται από ένα καλάθι με τα ισχυρότερα νομίσματα παγκοσμίως. Μόνο που οι κυβερνήσεις αντέδρασαν. Φοβήθηκαν και ανάγκασαν το Libra σε ματαίωση των φιλόδοξων σχεδίων του. Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν το δολάριο να έχει ανταγωνιστή.

Ωστόσο άλλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, δεν μπορούν να παρεμποδιστούν. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο, αν θες να στείλεις χρήματα στη Ρωσία σε κάποιον συγγενή σου ή στη Βενεζουέλα σε μια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας, υπόκειται σε έλεγχο. Αν στείλεις Bitcoin, όμως, περνάνε χωρίς να μπορεί κανείς να τα εμποδίσει. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη δύναμη ελευθερίας. Οι άνθρωποι μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για το πρώτο πραγματικά αποκεντρωμένο νόμισμα στην ιστορία.

Δεν μπορούν να το κλείσουν, βγάζει το συμπέρασμα ο John. Γι' αυτό υπάρχει ακόμα, επιβεβαιώνει η Noami Brockwell, μια δημοσιογράφος σε θέματα τεχνολογίας. Δεν μπορεί η Γερουσία να καλέσει κανέναν σε ακρόαση, όπως έκανε με τον Mark Zuckerberg του Facebook. Δεν υπάρχει Γενικός Διευθυντής να πιέσουν ή να βάλουν στη φυλακή. Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σέρβερ να βγάλουν από την πρίζα. Τα κρυπτονομίσματα «ζουν» σε χιλιάδες ιδιωτικούς υπολογιστές.

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin, δεν κόστιζε σχεδόν τίποτα. Από τότε είχε πολλές διακυμάνσεις, κάτι που απέτρεψε πολλούς από το να το χρησιμοποιήσουν ως χρήμα. Όμως για όσους δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις, αποτελεί την ιδανική απάντηση, όσον αφορά το χρήμα.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολλοί σκεπτικιστές, παραδέχεται ο John και κάλεσε σε διάλογο έναν από τους πιο γνωστούς επικριτές του, τον Peter Schiff.

Schiff: Δεν υπάρχει τίποτα να δίνει αξία στο Bitcoin.

Stossel: Κι όμως έχει. Είναι ένας τρόπος να κάνεις μια συναλλαγή οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς κανείς να μπορεί να παρεμβληθεί.

Schiff: Πολλοί πρόκειται να εμπλακούν, εξαιτίας των κανονισμών που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις.

Stossel: Όμως οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να το σταματήσουν. Αδυνατούν να σταματήσουν ακόμα και τις προφανείς παράνομες δραστηριότητες στο dark web.

Schiff: Μπορούν να το σταματήσουν στις κανονικές αγορές. Μπορούν να επιβάλουν στα τραπεζικά ιδρύματα να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Επίσης το Bitcoin δεν είναι τόσο χρήσιμο, επειδή δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα με αυτό.

Stossel: Οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν πράγματα σήμερα. Προσωπικά έχω αγοράσει από το Overstock.com. Κάποιοι άλλοι κοιτάζουν να ξεφύγουν από κυβερνητικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι Κινέζοι από τα capital controls. Είναι πραγματικά χρήσιμο.

Schiff: Πιστεύω πως δεν πρόκειται να προχωρήσει, σε αντίθεση με τον χρυσό, ο οποίος πάντοτε υπήρξε πολύτιμος, το Bitcoin υπάρχει μόνο 10 χρόνια. Ο χρυσός έχει πίσω του μια τεράστια βιομηχανία που τον χρειάζεται. Κοσμήματα, ηλεκτρονικά είδη, αεροσκάφη, φάρμακα.

Stossel: Έχω αγοράσει χρυσό, αλλά το πρόβλημα είναι πως πρέπει να τον αποθηκεύσω κάπου με ασφάλεια.

Schiff: Υπερβάλλεις, όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος. Πρώτα από όλα, ο χρυσός δεν πιάνει πολύ χώρο. Μπορείς να αποθηκεύσεις χρυσό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα κουτί παπουτσιών.

Stossel: Η επένδυσή μου σε Bitcoin τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα, σε σχέση με την απόδοση του χρυσού.

Schiff: Αν τα έχεις αποκτήσει έγκαιρα, ναι. Αυτό όμως ισχύει για πολλές φούσκες. Μέχρι να σκάσουν.

Stossel: Θεωρείς ότι είμαι χαζός που αγόρασα Bitcoin;

Schiff: Όχι. Είσαι χαζός που δεν το έχεις πουλήσει.

Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω προς τα πού θα κινηθεί στο μέλλον το Bitcoin, συνεχίζει ο Stossel. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι είναι καλό να έχεις εναλλακτική στα συμβατικά νομίσματα. Η μόνη κάλυψη που έχουν, είναι οι υποσχέσεις των πολιτικών. Κι εγώ δεν είμαι από αυτούς που τους εμπιστεύονται. Ακόμα και αν τα χαρτονομίσματα εξακολουθήσουν να έχουν αξία, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μια ημέρα οι πολιτικοί δεν θα μου απαγορεύσουν να τα ξοδεύω σε πράγματα που εκείνοι δεν θεωρούν σωστά. Για παράδειγμα κάποια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει πίεση στις εταιρείες να σταματήσουν να συνεργάζονται με τα Wikileaks, εμποδίζοντάς τους να στείλουν δωρεές.

Οι κυβερνήσεις είχαν το μονοπώλιο της προσφοράς του χρήματος για πάρα πολύ καιρό. Επιτέλους οι καταναλωτές έχουν επιλογή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κλείσιμο του βίντεο η Noami Brockwell.
Ευχαριστούμε, John.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video