JP Morgan: Μακροπρόθεσμη ευκαιρία τα ομόλογα ΕΤΕ και Πειραιώς

Ο οίκος αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα ύψους 17 δισ. ευρώ περίπου, τα επόμενα χρόνια. Κερδίζουν momentum οι προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων. Σύσταση overweight για τον τίτλο Tier 2 της ΕΤΕ.

JP Morgan: Μακροπρόθεσμη ευκαιρία τα ομόλογα ΕΤΕ και Πειραιώς

Ευκαιρίες σε ομόλογα περιφερειακών χωρών με υψηλότερες αποδόσεις βλέπει η JP Morgan, συγκαταλέγοντας στο report για τον κλάδο προϊόντων σταθερού εισοδήματος τους τίτλους των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.

Ο οίκος στην έκθεσή του επαναλαμβάνει τη σύσταση overweight για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Εθνική με κουπόνι 8,25% (ETEGA), ενώ διατηρεί και τη σύσταση «neutral» για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Πειραιώς, με κουπόνι 9,75% (TPEIR).

Τα κόκκινα δάνεια

Όπως αναφέρει η JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει εκτός αγορών μετά τα τραυματικά γεγονότα του 2015. Όμως αυτά είναι πλέον πίσω μας και το πολιτικό πλαίσιο είναι πιο υποστηρικτικό, αν και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι δείκτες NPEs των τραπεζών κινούνται στο υπερβολικό 45% περίπου.

Αυτό είναι ένα συστημικό ζήτημα και, λογικά, η νέα κυβέρνηση προωθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs, το οποίο φέρεται να έχει λάβει το «πράσινο φως» της Ε.Ε. Ο οίκος χαρακτηρίζει ορόσημο το σχέδιο Ηρακλής ενώ σημειώνει ότι μεγαλύτερο ρίσκο για τις συστάσεις της είναι μια ενδεχόμενη μη υλοποίησή του.

Ο «ηράκλειος άθλος» της εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει και να κερδίσει momentum τους επόμενους μήνες ενώ αναμένεται ότι θα απορροφήσει ΝPEs ύψους 30 δισ. ευρώ ή το 40%, επιτρέποντας στις τράπεζες να βελτιώσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την κερδοφορία τους.

Επιπλέον, ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν περισσότερους τίτλους, προβλέποντας ότι θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Υποθέτοντας ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν πρόοδο σε όρους μείωσης των NPLs στους ισολογισμούς τους και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά, η JP Morgan εκτιμά ότι η αγορά θα μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video