Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πρέσινγκ» στις εισηγμένες για τις Επιτροπές Ελέγχου

Κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου το νέο βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο να μην μείνει μόνο «στα χαρτιά», αλλά να εφαρμοστεί στην πράξη. Προβληματίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΤΕ. Συνεργασία με ΣΟΕΛ για την εκπαίδευση των μελών των Επιτροπών Ελέγχου.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πρέσινγκ» στις εισηγμένες για τις Επιτροπές Ελέγχου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει συναντήσεις με Επιτροπές Ελέγχου εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, προκειμένου να υπάρξουν διευκρινήσεις και επεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους μετά και την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου που αναβαθμίζει το ρόλο τους (Κοινοτική Οδηγία του 2014 και ο σχετικός ελληνικός νόμος του 2017). Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και η ΕΚ θα επανέλθει πιθανότατα με γραπτές επισημάνσεις.

Αυτά δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου στα πλαίσια της παρουσίασης της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) με θέμα την αξιολόγηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των Επιτροπών Ελέγχου, συμπληρώνοντας: «Ο ρόλος των Επιτροπών Ελέγχου είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να επιτύχουμε περισσότερα πράγματα. Το θέμα μας είναι πέρα από την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, να εξετάσουμε πώς όλα αυτά θα δουλέψουν στην πράξη. Να μην μείνουμε στα χαρτιά και τις διατάξεις. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την ΕΛΤΕ».

Ο προβληματισμός της κας Λαζαράκου επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας έρευνας της ΕΛΤΕ (τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Πάνος Γιαννόπουλος) σύμφωνα με την οποία οι απαντήσεις των Επιτροπών Ελέγχου μπορεί να δείχνουν συμμόρφωση με το νέο αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο, πλην όμως η επισκόπηση της έρευνας δεν επιβεβαιώνει απόλυτα κάτι τέτοιο. «Συχνά οι απαντήσεις χαρακτηρίζονταν από έλλειψη τεκμηρίωσης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννόπουλος επίσης τόνισε την ανάγκη να αντιληφθούν οι μέτοχοι το κομβικό ρόλο των Επιτροπών Ελέγχου στα πλαίσια της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη συνεργασία της ΕΛΤΕ με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) προκειμένου σύντομα να γίνει κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών Επιτροπών Ελέγχου.

Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για βελτίωση του περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκυσθούν επενδύσεις στην χώρα μας. «Κρινόμαστε από το πόσο γρήγορα θα φέρουμε την ανάπτυξη. Στέλνουμε θετικά μηνύματα στις αγορές και μέχρι τώρα έχουμε δει χαμηλότερα επιτόκια και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον» σημείωσε ο υφυπουργός, ενώ όλοι συμφώνησαν πως μια αξιόπιστη Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις που υπάρχει θα πρέπει να προστατευθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κων/νος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video