Δεν είναι η ώρα να αγοράσεις Bitcoin!

H σημασία της σωστής ενημέρωσης και το πρόβλημα της υψηλής μεταβλητότητας στην αγορά. Ποια είναι η πιο σωστή προσέγγιση για τα κρυπτονομίσματα. Οι προσδοκίες και ο κίνδυνος διάψευσης.

Δεν είναι η ώρα να αγοράσεις Bitcoin!

Είναι η ώρα να αποκτήσεις Bitcoin; Όχι. Είναι η ώρα να μάθεις για το Bitcoin. Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και αναζήτησε πληροφορίες πριν το αγοράσεις. Αποφάσισε μόνος σου. Μην εξαρτιέσαι από άλλους για το αν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο σου ή τι ποσοστό των οικονομιών σου να διαθέσεις.

Μη γίνεις σαν αυτούς που την πατήσανε. Που άκουσαν ότι το Bitcoin είναι ανώτερο χρήμα και σκέφτηκαν να το δοκιμάσουν. Απογοητεύτηκαν, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί πρώτα. Ως παραπληροφορημένοι, είχαν προσδοκίες υψηλότερες από τις πραγματικές. Κατ' αρχάς δεν έγιναν πλούσιοι σε μία εβδομάδα. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν είναι τόσο απλό ούτε τόσο γρήγορο.

Όσοι αγόρασαν μετοχές δεν κέρδισαν. Για την ακρίβεια, οι πιο πολλοί βρέθηκαν ζημιωμένοι. Ακόμα και αν αγοράσεις χρυσό δεν σημαίνει πως θα βγεις κερδισμένος σε βάθος χρόνου. Αν είχες αγοράσει στην κορυφή του 1980, ούτε μέχρι σήμερα δεν θα ήσουν στα λεφτά σου, σε πραγματικές τιμές.

Θα πρέπει να αποδεχτείς ότι το Bitcoin έχει μεγάλη μεταβλητότητα. Σε κάποιες περιόδους μάλιστα αρκετά έντονη. Όχι την ήπια, ανεπαίσθητη μεταβολή που έχει το ευρώ. Μετά, θα αντιμετωπίσεις δυσκολία στη χρήση και στην ασφάλεια. Όχι πως είναι δύσκολο, αλλά είναι διαφορετικό από αυτό που ήξερες. Και ίσως σου δημιουργηθεί ανασφάλεια.

Κατόπιν, έχουμε τις προμήθειες. Δεν είναι ανύπαρκτες όπως διαδίδουν ορισμένοι. Ειδικά αν κάνεις τις πρώτες αγορές σου από κάποιο ΑΤΜ, που είναι ο πιο εύκολος τρόπος για έναν αρχάριο. Τέλος, η διαδικασία της συναλλαγής παίρνει χρόνο. Τα 10 ή τα 15 λεπτά μπορεί να μην είναι πολλά, ειδικά όταν ψωνίζεις on-line, αλλά αν είσαι μπροστά στο ταμείο κάποιου καταστήματος ή έχεις συνηθίσει να δίνεις την κάρτα σου και να πραγματοποιείται η συναλλαγή σε λίγα δευτερόλεπτα, απογοητεύεσαι. Αναρωτιέσαι, σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται η ανωτερότητα του Bitcoin; Νιώθεις μπερδεμένος μήπως δεν έχεις κάνει κάτι σωστά; Κι αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό συναίσθημα.

Για να μπεις στο πνεύμα, θέλει τον χρόνο του και μια μικρή μελέτη. Τι σημαίνει αποκέντρωση, πώς καταφέρνει να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να το σταματήσει κάποιος κακόβουλος, η κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα. Ότι δεν μπορεί να κατασχεθεί. Πράγματα που έχουμε αναφέρει συχνά από τη στήλη, ωστόσο είναι διαφορετικά όταν τα βιώνεις στην πράξη. Θα δυσκολευτεί να τα κατανοήσει άμεσα όποιος βολεύεται με το οικείο, έστω και αν αντιλαμβάνεται ότι το παλιό δεν είναι το καλύτερο. Λίγοι είναι οι ανήσυχοι που ενστερνίζονται τις νέες επιτυχημένες ιδέες. Για να το κατανοήσεις σε βάθος, χρειάζεται να έχεις γνώσεις οικονομίας, ιστορίας του χρήματος και κυρίως ανοικτό μυαλό.

Το Bitcoin έχει ιδεολογική χροιά, προκαλεί παθιασμένες συζητήσεις. Έντονες λογομαχίες όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ποδόσφαιρο ή στην πολιτική. Μας δείχνει τον δρόμο για έναν κόσμο διασυνδεμένο, χωρίς οικονομικά σύνορα, χωρίς λογοκρισία. Έναν κόσμο απελευθερωμένο από τον εναγκαλισμό του κράτους, των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών, όπου η ελευθερία και η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Αν σε σαγηνεύει αυτή η προοπτική και παρ' όλα αυτά είσαι εναντίον του Bitcoin, μόνο ένας λόγος υπάρχει: η άγνοια.

Φυσικά πέρα από αυτούς τους ευγενείς λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας, η ρεαλιστική πιθανότητα να βγάλεις χρήματα. Καλές οι ευγενείς ιδέες, αλλά αυτό είναι που προσέλκυσε τους περισσότερους, ειδικά στην αρχή. Ενεπλάκησαν γιατί έμαθαν πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Συμβάντα όπως η μεγάλη άνοδος πριν λίγες ημέρες δικαιώνουν τους πιστούς οπαδούς του. Τους χαλυβδώνουν. Δεν ήταν εύκολο να αντέξεις ψυχολογικά, να μην παρασυρθείς, να πιστεύεις στον εαυτό σου, όταν όλοι γύρω σου πηγαίνουν ανάποδα. Πρέπει να είσαι λίγο… περίεργος. Αυτοί είναι όμως που βγαίνουν κερδισμένοι. Όταν πρώτοι ανιχνεύσουν και αναγνωρίσουν αξία σε κάτι που οι άλλοι βλέπουν απαξιωτικά.

Στις επενδύσεις, όταν όλοι περιμένουν κέρδη, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Όταν το πιστέψουν όλοι, είναι η ώρα να φύγεις εσύ. Όποιο και να είναι το κίνητρο, τελικά όσοι παραμείνουν στον χώρο, βρίσκουν άλλο λόγο να ενδιαφερθούν. Όσοι έχουν έρθει μόνο για τα λεφτά αποχωρούν στην πρώτη υποχώρηση απογοητευμένοι και μένουν οι γοητευμένοι. Όποτε συμβαίνει ένα ανοδικό κύμα προσελκύει και λάθος ανθρώπους. Οπορτουνιστές, απατεώνες, που αδιαφορούν για την τεχνολογία και τις πολιτικές επιπλοκές που επιφέρει.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα crypto είναι πιο ανήσυχοι. Δεν αναφέρομαι στους περιστασιακούς κερδοσκόπους, που έτσι και αλλιώς είναι θέμα χρόνου να αποβληθούν. Είναι λιγότερο εφησυχασμένοι, σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Η ανακάλυψη του bitcoin ήταν εύκολη. Αγοράζοντας Bitcoin χρειάστηκε περιέργεια. Είναι σαν το sex. Στην αρχή είσαι περίεργος, κατόπιν γίνεσαι ζηλιάρης που οι άλλοι το κάνουν. Τέλος, μόλις το δοκιμάσεις, θέλεις ακόμα πιο πολύ.

Το Bitcoin είναι ακόμα ζωντανό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους, παρά την εναντίον του πολεμική, παρά τις αντιξοότητες, συνέχισαν να πιστεύουν. Όποιος άντεξε τον χειμώνα του 2018, πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψει τώρα. Είναι απίθανο δηλαδή να έχουμε σοβαρές εκροές. Πλέον υπάρχουν θεμελιώδεις εξελίξεις στο οικοσύστημα των crypro, τις περισσότερες που υπήρξαν ποτέ.

Πριν 10 χρόνια, για να αγοράσεις 100-150 Bitcoin χρειαζόσουν 100 ευρώ. Αν τα είχες κρατήσει μέχρι σήμερα, θα άξιζαν ένα εκατομμύριο. Τα επόμενα δέκα χρόνια, πόσο θα αξίζουν άραγε;

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video