Στα €7.891 δισ. το ενεργητικό των ευρωπαικών ΟΣΕΚΑ το Φεβρουάριο
Η ρευστοποίηση των Χρηματιστηριακών Αγορών στις αρχές του 2016, προκάλεσε μεγάλες εκροές στους Μετοχικούς ΟΣΕΚΑ ύψους €4 δισ., (0,14% μείωση του συνολικού ενεργητικού τους).
Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 0,4% στα €7.891 δισ., ενώ των Εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκε κατά 0,1% στα €5.035 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΘΕ.
Συνολικά, στο τέλος του Φεβρουαρίου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,2% στα €12.926 δισ..
Οι εξελίξεις του Φεβρουαρίου στην Ευρωπαϊκή αγορά των συλλογικών επενδύσεων συνοψίζονται ως εξής:
• Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν μειωμένες καθαρές εκροές ύψους €0,4 δισ. το Φεβρουάριο σε σχέση με τις καθαρές εκροές των €15 δισ. του Ιανουαρίου. Η μείωση των εκροών οφείλεται κυρίως στη αύξηση των καθαρών πωλήσεων των ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς.
• Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν μειωμένες καθαρές εκροές από €14 δισ. τον Ιανουάριο σε €9 δισ. το Φεβρουάριο. Οι Μετοχικοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν εκροές €4 δισ. παρουσιάζοντας μείωση από τα €3 δισ. εισροών του Ιανουαρίου. Οι Ομολογιακοί ΟΣΕΚΑ συνέχισαν να καταγράφουν εκροές αν και μειωμένες από τον προηγούμενο μήνα (€6 δισ. το Φεβρουάριο από €15 δισ. τον Ιανουάριο). Οι Μικτοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €1 δισ. σε σχέση με τις καθαρές εκροές των €2 δισ. του Ιανουαρίου.
• Οι ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς κατέγραψαν αυξημένες εισροές το Φεβρουάριο ύψους €9 δισ. σε σχέση με τις εκροές του €1 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
• Οι καθαρές πωλήσεις των Εναλλακτικών ΟΣΕ μειώθηκαν από €15,6 δισ. τον Ιανουάριο στα €8,9 δισ. στο τέλος Φεβρουαρίου.
• Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 0,4% στα €7.891 δισ., ενώ των Εναλλακτικών ΟΣΕ αυξήθηκε κατά 0,1% στα €5.035 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, στο τέλος του Φεβρουαρίου, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,2% στα €12.926 δισ..
Η ρευστοποίηση των Χρηματιστηριακών Αγορών στις αρχές του 2016, προκάλεσε μεγάλες εκροές στους Μετοχικούς ΟΣΕΚΑ ύψους €4 δισ., (0,14% μείωση του συνολικού ενεργητικού τους). Συνολικά όμως, οι ΟΣΕΚΑ και οι Εναλλακτικοί ΟΣΕ κατέγραψαν θετικές πωλήσεις €8 δισ. το Φεβρουάριο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι πολλοί επενδυτές διατηρούν τις επενδυτικές τους επιλογές σε περιόδους πίεσης της αγοράς, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΘΕ.
*Αναλυτικά στοιχεία για τις ΟΣΕΚΑ το Φεβρουάριο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»