Σε καλύτερες ημέρες και λιγότερες περιπέτειες ελπίζει η αγορά

Υπάρχουν εχέγγυα το 2016 να είναι καλύτερο, τονίζει ο Χ. Γκότσης. Οφείλουμε να «προκαλέσουμε» επενδύσεις από Έλληνες και ξένους, σημειώνει ο Θ. Φέσσας. Τι περιμένουν Σ. Λαζαρίδης, Σπ. Κυρίτσης, Θ. Κρίντας, Ι. Γεωργάνας, Γ. Πολυχρονίου, Μπ. Εγγλέζος.

Σε καλύτερες ημέρες και λιγότερες περιπέτειες ελπίζει η αγορά

«Καλύτερη χρονιά τόσο για την οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο θα είναι το 2016, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: διατήρηση μιας σχετικής πολιτικής σταθερότητας και έλεγχος του δημοσιονομικού».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου ο πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Ιάκωβος Γεωργάνας.

Ο κ. Γεωργάνας εξέφρασε την ελπίδα του πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς. Αν συμβεί αυτό, τόνισε, τότε και η αγορά μετοχών και ομολόγων θα μπορέσει να έχει μια σημαντική ανοδική πορεία. «Και αυτή είναι η βασική προσδοκία όλων μας».

Στις δυσκολίες του 2015 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, προσθέτοντας την επιτυχία με την οποία η ΕΚ αντιμετώπισε το δύσκολο εγχείρημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, το 2016 έχει τα εχέγγυα να είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά, καθώς στη διάρκειά του θα εξελιχθούν και ολοκληρωθούν σημαντικές θεσμικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απομάκρυνση δύο κινδύνων, του κουρέματος των καταθέσεων και του Grexit, ενισχύουν τις θετικές εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σημείωσε.

«Το 2016 μπορεί να είναι ένα έτος πραγματικής ανάκαμψης. Σε μας εναπόκειται να δημιουργήσουμε το σωστό περιβάλλον και να συμβάλουμε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων».

«Το 2015 δεν πήγε όπως το περιμέναμε και ήταν μια δύσκολη χρονιά κυρίως για τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας. Αναφέρθηκε και σε λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς, οι οποίοι αύξησαν τη δυστοκία των ξένων συνεργατών. «Ελπίζω πως η περιπέτεια τελείωσε, η μεγαλύτερη κατάκτηση του 2015 είναι ότι παγιώθηκε η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Από εδώ και πέρα οφείλουμε να προκαλέσουμε και να προτρέψουμε τις επενδύσεις Ελλήνων και ξένων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Φέσσας.

Για μια πρωτόγνωρα άσχημη χρονιά, ιδιαίτερα για τον χρηματιστηριακό κλάδο και τους επαγγελματίες του, ήταν το 2015, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης. Ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε την ελπίδα πως όλη η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας θα εξελιχθεί φέτος ομαλά και θα περάσει και μέσα από τη χρηματαγορά.

Στην αναγκαιότητα επαναφοράς της επενδυτικής αποταμίευσης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Θεόδωρος Κρίντας, υπογραμμίζοντας πως με το ασφαλιστικό σύστημα υπό κατάρρευση αυτό αποτελεί σχεδόν μονόδρομο.

Υπό τρεις προϋποθέσεις, το 2016 μπορεί να είναι μια πολύ καλή χρονιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΙΚΑ Γ. Πολυχρονίου: πολιτική σταθερότητα, απουσία γεωπολιτικού κινδύνου και εξωστρέφεια και συνεργασία μεταξύ εταιρειών, φορέων και αρχών.

Στην ανάγκη ομαλής συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Διαδικτύου Μπάμπης Εγγλέζος.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης επανέλαβε με τη σειρά του πως η αισιοδοξία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα όσον αφορά και στην πορεία του χρηματιστηρίου φέτος.

Αναφερόμενος στη χρονιά που τελείωσε, ο κ. Λαζαρίδης εστίασε στη μεγάλη υποχώρηση των τραπεζών, τονίζοντας παράλληλα πως οι συνολικές απώλειες της χρηματιστηριακής αγοράς το 2015 ήταν, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, μικρότερες από αυτές του 2014.

Ειδική αναφορά έγινε στους δείκτες Mid Cap και θεμελιωδών μεγεθών αλλά και των εξαγωγικών εταιρειών, που είχαν θετικές επιδόσεις.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, αυξημένος κατά 8% από το απαισιόδοξο σενάριο της αγοράς, υπογράμμισε την ιδιαίτερα αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να συμφωνηθεί το περιβάλλον επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου μετά την τραπεζική αργία (αρχές Αυγούστου), τονίζοντας πως όλο αυτό αποτέλεσε υπόδειγμα συμπεριφοράς ώριμης αγοράς.

Αναφερόμενος στη χρονιά που ξεκίνησε, ο κ. Λαζαρίδης είπε πως ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο συνδυασμός των κανονισμών για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των αποθετηρίων, ενώ χαρακτήρισε ως καθοριστικό τον ρόλο του investment banking.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video