Α/K: Οι γκρίζες ζώνες μετά την άρση των capital controls

Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που προσφέρονται στους επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων μετά την άρση των capital controls. Ποια εμπόδια παραμένουν και ποιες είναι οι ασάφειες. Τι ισχύει για τα προϊόντα unit linked των ασφαλιστικών εταιρειών.

Α/K: Οι γκρίζες ζώνες μετά την άρση των capital controls

Ως αναμφίβολα θετική εξέλιξη, η οποία όμως απέχει από την επιθυμητή λύση της πλήρους απελευθέρωσης και επίσης χρήζει διευκρινίσεων σε μια σειρά από θέματα, αξιολογούν παράγοντες της αγοράς τη χθεσινή απόφαση για μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στα αμοιβαία κεφάλαια.

Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους της αγοράς, πρώτα απ' όλα, με βάση τα νέα δεδομένα επιτρέπεται η αγορά μεριδίων σε Α/Κ που επενδύουν σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, ή και μια εναλλαγή θέσεων των μεριδιούχων από ένα Α/Κ Εσωτερικού σε ένα άλλο.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ρευστοποιήσει τη θέση του σε ένα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού προκειμένου να αγοράσει ένα Μετοχικό Α/Κ Εσωτερικού, αν πιστεύει πως το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανεβεί, ή να πράξει το ακριβώς αντίθετο αν προβλέπει πως ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ θα υποχωρήσει.

Επιπλέον, επιτρέπεται η πώληση μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων για όσους επενδυτές επιδιώκουν να αντλήσουν ρευστότητα, ή/και να «κλειδώσουν» κερδοφόρες θέσεις (π.χ. από την αρχή του έτους έχουν καταγράψει κέρδη πολλές κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως τα Ομολογιακά Εσωτερικού και όσα Α/Κ επικεντρώνονται σε δολαριακές επενδύσεις).

Σε ότι αφορά τώρα τη δυνατότητα τοποθέτησης σε Α/Κ Εξωτερικού τα πράγματα δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα. Θεωρητικά, οι επενδυτές μπορούν να ζητήσουν την αγορά μεριδίων αυτής της κατηγορίας και οι ΑΕΔΑΚ να ανταποκριθούν θετικά, στο βαθμό που τα επενδεδυμένα κεφάλαια του Α/Κ στο εξωτερικό δεν θα ξεπεράσουν το ύψος που είχαν στις 28 Ιουνίου του 2015, ημερομηνία επιβολής των capital controls.

Για παράδειγμα, ένα Α/Κ θα μπορεί να δέχεται νέα αιτήματα αγορών προσφέροντας στους αιτούντες μερίδια που άλλοι επενδυτές ρευστοποίησαν για τους δικούς τους λόγους. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν και να φανεί στην πράξη το αν και πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Και αυτό γιατί οι ΑΕΔΑΚ θα πρέπει να αποφύγουν τη διακριτική μεταχείριση μεταξύ των πελατών τους.

Ασφαλιστικά Προϊόντα

Πριν τη χθεσινή χαλάρωση των capital controls επιτρεπόταν η συνέχιση των ασφαλιστικών προϊόντων unit linked εξωτερικού περιοδικών καταβολών, αρκεί τα συμβόλαια αυτά να είχαν συναφθεί πριν την 28η Ιουνίου. Η κατάσταση αυτή παραμένει σε ισχύ.

Αντίθετα αυτό που φαίνεται ότι θα επιτραπεί (εκτιμούν παράγοντες της αγοράς σύμφωνα με το πνεύμα της ΠΝΠ) είναι η δυνατότητα σύναψης νέων προϊόντων unit linked που θα τοποθετούνται σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να ενδυναμώσει ως ένα βαθμό τις εργασίες των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video