Πώς θα ανοίξει το Χρηματιστήριο
Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα ανοίξει το δρόμο για την επανεκκίνηση της αγοράς οι επενδυτές. Οι περιορισμοί για τις συναλλαγές. Τι θα γίνει με τραπεζικούς τίτλους και short selling. Ο γρίφος των μηχανογραφικών συστημάτων.
Προσπάθεια να «σωθεί» η Πέμπτη ως ημέρα επαναλειτουργίας του ΧΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αφού, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η σημερινή ημέρα μπορεί να θεωρείται και επισήμως «χαμένη».
Εως χθες το βράδυ δεν ήταν έτοιμη η αναμενόμενη υπουργική απόφαση, απαραίτητη για να ξεκινήσει ο κύκλος διεργασιών μεταξύ ΕΚ και ΧΑ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συναλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία παραμένει ίδια και πιθανώς να μεταφερθεί ελαφρώς χρονικά μέσα στην ημέρα:
- Υπουργική απόφαση
- Συνεδρίαση Διοικούσας Επιτροπής ΧΑ με θέμα αίτημα προς την ΕΚ για επαναλειτουργία της αγοράς
- Συνεδρίαση ΔΣ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να λάβει τέτοια απόφαση ορίζοντας ταυτόχρονα και την ημέρα επανέναρξης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Τα στοιχεία παραμένουν έως τώρα ίδια: καταρχήν- επί των αρχών- πράσινο φως από ΕΚΤ για το δεύτερο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το οποίο: οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν ελεύθερα συναλλαγές και μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, οι Ελληνες επενδυτές μπορούν να προβαίνουν σε αγορές τίτλων κάνοντας χρήση μετρητών ή εμβασμάτων από το εξωτερικό.
Στο τελευταίο κείμενο που ..μεταφέρθηκε στο Υπουργείο για την σύνταξη της υπουργικής απόφασης, περιλαμβανόταν η δυνατότητα για τους Ελληνες επενδυτές να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που διαθέτουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα.
Από κει και πέρα, τα ερωτήματα είναι αρκετά και τα περισσότερα «επισήμως» αναπάντητα:
- Θα «προλάβει» το ΧΑ να ανοίξει την Πέμπτη;
Αυτό εξαρτάται καταρχάς από τον χρόνο έκδοσης της υπουργικής απόφασης. Εάν αυτός είναι εντός της ημέρας, θεωρητικά δεν προκύπτει τέτοιο πρόβλημα.
- Θα τεθούν προς διαπραγμάτευση άμεσα και οι τραπεζικοί τίτλοι;
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην ΕΚ η τελευταία ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπηση όλων των βασικών φορέων. Εκεί, οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν πως επιθυμούν να μην εξαιρεθούν οι τίτλοι των τραπεζών από άμεση διαπραγμάτευση. Το αίτημα έγινε δεκτό. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια ή αντίθετη απόφαση είναι θέμα Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά κύριο λόγο. Στελέχη της ΕΚ δήλωναν έως χθες πως δεν βλέπουν γιατί να εξαιρεθούν οι τραπεζικοί τίτλοι από την άμεση διαπραγμάτευση.
- Τι θα γίνει με το short selling;
Επίσης δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για απαγόρευση αυτού με ανανέωση της απαγόρευσης σε τακτά χρονικά διαστήμα ( ανά εβδομάδα πχ).
- Εάν προκύψουν αντιδράσεις από τράπεζες ότι πχ. δεν προλαβαίνουν να εναρμονίσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα έως Πέμπτη, τι γίνεται;
Καταρχάς πρέπει να προχωρήσει η αρχική διαδικασία :υπουργική απόφαση, δς εκ. Εάν όλα αυτά γίνουν εντός της ημέρας και σχετικώς εγκαίρως, στελέχη της ΕΚ δήλωναν χθες πως η σημερινή ημέρα θα είναι η τελευταία προθεσμία για όσους δεν είναι ακόμα απολύτως προετοιμασμένοι για επαναλειτουργία του ΧΑ.
-Θα υπάρξει συνεδρίαση περιορισμένης διάρκειας ή μικρότερα όρια διακύμανσης σε πρώτη φάση;
Οσο τα των τραπεζικών τίτλων (και διαπραγμάτευσης αυτών) αποτελούν αρμοδιότητα της ΕΚ, τα παραπάνω ερωτήματα ανήκουν στο πεδίο του ΧΑ,το οποίο θα πρέπει το αργότερο πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.