UBS: Τι αλλάζει στις επενδύσεις των family offices

Σε ποιες επενδυτικές κινήσεις εξισορρόπησης στα χαρτοφυλάκιά τους προχωρούν φέτος τα οικογενειακά γραφεία. Οι κατανομές μεταξύ ομολόγων και μετοχών. Οι μεταβολές.

UBS: Τι αλλάζει στις επενδύσεις των family offices

Ο ελβετικός οίκος UBS έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τα family offices (σ.σ. εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας) για φέτος. Η φετινή έκθεση UBS Global Family Office συντάχθηκε εξ ολοκλήρου εσωτερικά για πέμπτη χρονιά και παρέχει τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη στον κόσμο για τα family offices.

Η UBS ερεύνησε 320 πελάτες της παγκοσμίως μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 22 Μαρτίου 2024. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα μέσω μιας διαδικτυακής μεθοδολογίας, η οποία διανεμήθηκε σε περισσότερες από 30 αγορές παγκοσμίως.

«Η έκθεσή μας για το 2024 δείχνει ότι τα οικογενειακά γραφεία ακολούθησαν τα σχέδια για σημαντικές αλλαγές, όπως προβλέπονταν στην έκθεση του 2023. Αυξάνοντας τους συντελεστές στάθμισης στο σταθερό εισόδημα στις ανεπτυγμένες αγορές, επανέφεραν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ομολόγων και μετοχών», δήλωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος, επικεφαλής του Global Family and Institutional Wealth, Co-Head of Global Markets της UBS.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας αναφορικά με τις μεταβολές στην κατανομή χαρτοφυλακίου, η UBS βρίσκει ότι:

  • Τα family offices πραγματοποίησαν μερικές από τα μεγαλύτερες αλλαγές στην κατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων το 2023. Με μια κίνηση εξισορρόπησης στα χαρτοφυλάκιά τους και μια αλλαγή που μπορεί να αντανακλά τις αυξημένες αποδόσεις στα ομόλογα, όσο και την ενεργή λήψη αποφάσεων, τα family offices αύξησαν τις κατανομές στις σταθερές επενδύσεις στις ανεπτυγμένες αγορές εισοδήματος, κατά το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων πέντε ετών. Οι κατανομές σε ακίνητα μειώθηκαν, σε μια εποχή που οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα σε ορισμένες περιοχές έχουν μειωθεί. Σε σύγκριση με το 2023, λιγότερα family offices αναμένουν να προβούν σε αλλαγές το 2024.
  • H κλιματική αλλαγή και η κρίση χρέους αναδεικνύονται σε μεσοπρόθεσμους κινδύνους. Ο κίνδυνος μιας σημαντικής γεωπολιτικής σύγκρουσης είναι σαφώς η κορυφαία ανησυχία για τα family offices, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι μεταξύ των άλλων κορυφαίων ανησυχιών για τους επόμενους 12 μήνες, αλλά μακροπρόθεσμα διαδραματίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο. Τα family offices ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και τα υψηλά επίπεδα του χρέους κατά την επόμενη πενταετία χρόνια.
  • Η γεωγραφική κατανομή θα παραμείνει με κλίση προς τη Βόρεια Αμερική. Τα family offices έχουν διατηρήσει τη μεγαλύτερη περιφερειακή τους κατανομή στη Βόρεια Αμερική. Οι κορυφαίοι προορισμοί στις κατανομές θα συνεχίσουν να είναι οι περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας - Ειρηνικού, εξαιρουμένης της ευρύτερη Κίνας. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιθυμεί να αυξήσει την παρουσία του σε καθεμία από τα αυτές τις περιοχές κατά την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή προδιάθεση για τις εγχώριες επενδύσεις, ιδίως σε ΗΠΑ, Ελβετία και Ευρώπη.
  • Η εμπιστοσύνη αυξάνεται στην ενεργητική διαχείριση. Τα family offices δηλώνουν ότι βασίζονται περισσότερο στην ενεργητική διαχείριση ή και στην επιλογή διαχειριστών για τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους. Αυτό έρχεται σε μια εποχή που η απόκλιση των αποδόσεων στις μετοχές έχει αυξηθεί. Τα υψηλής ποιότητας μικρής διάρκειας σταθερά εισοδήματα ευνοούνται επίσης για διαφοροποίηση, ιδίως στις ΗΠΑ.
  • Με το βλέμμα στη βιωσιμότητα, τα family offices επιδιώκουν πληροφορίες και συμβουλές σε αυτό το θέμα. Για τα family offices, η βιωσιμότητα γίνεται ένα ουσιαστικό ζήτημα κινδύνου αλλά και ευκαιρίας. Καθώς αντιλαμβάνονται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει μια σημαντική ανησυχία, βλέπουν τη βιωσιμότητα ως κινητήρια δύναμη τόσο για τις λειτουργικές τους δραστηριότητες όσο και για τις επενδύσεις τους στα χαρτοφυλάκια. Καθώς οι απαιτήσεις για τη βιωσιμότητα γίνονται πιο συγκεκριμένες, καθοδηγούμενες από κανονισμούς σε τομείς όπως η ακίνητη περιουσία, τα family offices θέλουν περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές.
  • Τα family offices επικεντρώνονται στο να είναι εξειδικευμένα. Τα family offices, αντί να εκτελούν την πλήρη γκάμα των υποστηρικτικών καθηκόντων που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, επικεντρώνονται κυρίως στις επενδύσεις. Τα περισσότερα family offices όχι μόνο παίρνουν τις επενδυτικές αποφάσεις αλλά τις αναλαμβάνουν και τις εκτελούν. Επικεντρώνονται επίσης κυρίως σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Τα family offices απασχολούν λίγο προσωπικό και δυνητικά είναι δύσκολο να κάνουν κάτι περισσότερο από τα βασικά τους καθήκοντα.
Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video