Χ. Θεοχάρης: Το ΧΑ είναι στο όριο να δείξει τη δυναμική του

Αισιόδοξος για το μέλλον του χρηματιστηρίου και του ευρύτερου οικοσυστήματος δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών. Ποιοι είναι οι τέσσερις πυλώνες.

Χ. Θεοχάρης: Το ΧΑ είναι στο όριο να δείξει τη δυναμική του

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, στα πλαίσια του χαιρετισμού του στην 23η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ) που διεξήχθη το Σάββατο 18/11/2023.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως σήμερα έχουμε μια ευτυχή συγκυρία μετά από πολλά δύσκολα χρόνια για την οικονομία και το χρηματιστήριο, το ΧΑ είναι στο όριο να δείξει τη δυναμική του και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μέσα από τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα μέσα:

  • Πρώτον, από την δημοσιονομική σταθερότητα και την υιοθέτηση μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής για την προσέλκυση τόσο άμεσων, όσο και χρηματοοικονομικών επενδύσεων.
  • Δεύτερον, από την αναβάθμιση της εικόνας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς προς τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
  • Τρίτον, από πολιτικές για μείωση της ανεργίας («πάμε για κάτω από το 10% και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το σκληρό πυρήνα») και για την ανάπτυξη της οικονομίας (πορεία ΑΕΠ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης). «Δεν είναι μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που μας ικανοποιεί, αλλά και το γεγονός ότι μια σειρά στοιχείων όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν πως το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μετασχηματίζεται. Έχουμε φυσικά δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Τέταρτον, από το πλάνο ανάπτυξης της ίδιας της κεφαλαιαγοράς. Έτσι, πέρα από την επιτυχή δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών (προσέλκυση μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και διεύρυνση του free float στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, στρατηγική τοποθέτηση από μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού στην Alpha Bank), έχουν εισαχθεί σε νομοσχέδιο και θα ψηφιστούν σύντομα διατάξεις για μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και φόρου επί των πωλήσεων μετοχών.

Ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του χρηματιστηρίου και του ευρύτερου οικοσυστήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι:

  • Οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα ισχυρή ρευστότητα
  • Κανείς δεν επιθυμεί μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση άνοιξε τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου στο ευρύ κοινό και
  • Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θα μπορούσαν να κατευθυνθούν περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Επίσης, στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΕΥ, χαιρετισμό απηύθυνε η γενική διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καλλιόπη Μπενετάτου, ενώ για θέματα διαδικασιών με στόχο την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μίλησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Θεμιστοκλής Κοσσίδας και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ Γιάννης Πολυχρονίου.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video