HSBC: Νέα κυβέρνηση ΝΔ φέρνει την επενδυτική βαθμίδα πιο κοντά

Η αναμενόμενη επανεκλογή Μητσοτάκη θα στείλει μήνυμα για συνέχιση των φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών και ισχυρή ανάπτυξη με δημοσιονομική πειθαρχία, υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα.

HSBC: Νέα κυβέρνηση ΝΔ φέρνει την επενδυτική βαθμίδα πιο κοντά

«Μπορεί να χρειαστεί άλλος ένας μήνας περίπου, αλλά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος  Μητσοτάκης, φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας», επισημαίνει η βρετανική HSBC.

«Ένα νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αποκαθιστώντας το σύστημα που ίσχυε πριν από το ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο κατανέμει ένα μπόνους 40 εδρών στο κόμμα που κερδίζει, θα σημαίνει ότι με το 36-37% των ψήφων, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Έτσι, αν το προχθεσινό αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η ΝΔ θα είναι σε θέση να σχηματίσει με άνεση μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση από το καλοκαίρι», εξηγεί η τράπεζα.

Ο Μητσοτάκης και η πρώτη του θητεία χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή φιλοεπιχειρηματική ατζέντα με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αν και το σχέδιο του πρωθυπουργού εκτροχιάστηκε αρχικά από την πανδημία.

«Έκτοτε, η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει με εντυπωσιακό τρόπο και πέρυσι σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% μετά από 8,1% το 2021, με το ΑΕΠ να είναι πλέον 6,4% υψηλότερο από ότι πριν από την πανδημία, και οι επενδύσεις σχεδόν 50% υψηλότερες», συνεχίζει η τράπεζα.

«Καθώς ο τομέας του τουρισμού και οι εξαγωγές ευρύτερα συνεχίζουν να ανακάμπτουν, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει φέτος άλλο ένα έτος σταθερής ανάπτυξης. Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε ανάπτυξη 2,3% φέτος, λίγο υψηλότερη από τις προσδοκίες της βρετανικής τράπεζα.

«Ακόμη πιο εντυπωσιακά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την όχι και τόσο μακρινή ιστορία της χώρας, η Ελλάδα κατέγραψε οριακό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (αφαιρώντας τις πληρωμές τόκων), πολύ κάτω από το 1,6% του στόχου της κυβέρνησης, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το δεύτερο χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα (0,6% του ΑΕΠ) στην ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία το επόμενο έτος, μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, ενώ το χρέος της αναμένεται να μειωθεί στο 154,4%, πάνω από 50% λιγότερο από την κορύφωσή του στο 206,3% το 2020.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε ισχυρή ανάπτυξη την οικονομία

Η ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη και η ικανότητα της κυβέρνησης να δαπανήσει γρήγορα τα χρήματα- συνέβαλε επίσης στην πρόσφατη ανάπτυξη της Ελλάδας. Το κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει "επιχορηγήσεις" ύψους 1,6% του ΑΕΠ από το πρόγραμμα του NGEU το 2023 και 1,5% το 2024 για τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων, ενώ τα δάνεια θα πάνε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα έχουν διατεθεί 31 δισ. ευρώ, πάνω από το 15% του ΑΕΠ, μέχρι το 2026, ενώ πρόσφατα ζήτησε επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε δάνεια από το πρόγραμμα REPowerEU για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Η βελτιωμένη ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ 3% του ΑΕΠ πέρυσι, έδωσαν επίσης ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έκανε την πρόσφατη επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λιγότερο ανησυχητική λόγω της πιο σταθερής χρηματοδότησης.

Μια νέα κυβέρνηση ΝΔ θα ακολουθήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης

Στο προεκλογικό πρόγραμμα, το κόμμα έχει δεσμευτεί να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία. Θέτει ως στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης 3% και τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2030. Δεσμεύτηκε να φέρει τους μισθούς πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025, ενώ οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,4% από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Θέλει επίσης να μειώσει τον φόρο για τους αυτοαπασχολούμενους κατά 20% το 2025 και 30% το 2026, προτού καταργηθεί το 2027, ενώ το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί κατά 1 χιλ. ευρώ σε 10 χιλ. ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά. Σύμφωνα με το προεκλογικό σχέδιο της ΝΔ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030, ποσοστό διπλάσιο από το σημερινό.

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επιταχύνεται

Ένας σημαντικός ανοδικός κίνδυνος από την πλευρά της αγοράς είναι η πιθανότητα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να καταταχθεί σύντομα ως επενδυτικής βαθμίδας (IG), γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη σημαντική διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ανέβει μόνο μία θέση στην κλίμακα αξιολόγησης της DBRS ("BB high", "σταθερή"), της Fitch ("BB+", "σταθερή") και της S&P ("BB+", "σταθερή").

Στις 24 Απριλίου η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της της αξιολόγησης σε "θετική" υπονοώντας πιθανή αναβάθμιση σε IG τους επόμενους 6-12 μήνες, επικαλούμενη το πρόσφατο ισχυρό ιστορικό της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ότι έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, και μέσω βιώσιμων βελτιώσεων.

Το μεγάλο ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης (35 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για πάνω από τρία χρόνια) και έχοντας ήδη καλύψει τις ανάγκες έκδοσης του τρέχοντος έτους, αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που δείχνουν την ισχυρή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας.

«Ως εκ τούτου, μια πιθανή νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές και μια συνέχιση των φιλοεπιχειρηματικών και φιλομεταρρυθμιστικών πολιτικών που παρατηρούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην απέχει πολύ από το να αποκτήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010», συμπεραίνει η HSBC.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video