Axia: Ποιες μετοχές «προμοτάρει» η νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Το νέο τοπίο στην ελληνική αγορά «χαρτογραφεί» η Axia. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία, το investment grade και οι μετοχές που αναμένεται να «τρέξουν» μετεκλογικά.

Axia: Ποιες μετοχές «προμοτάρει» η νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές και τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» η Axia σε έκθεσή της. 

Οπως αναφέρει, αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς, καθώς η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, εξασφαλίζοντας αποφασιστική κυβερνητική πλειοψηφία. Η ΝΔ αναμένεται να εξασφαλίσει 171 έδρες στην επόμενη αναμέτρηση, πολύ κοντά στην πλειοψηφία των 2/3 που θα της επιτρέψουν να περάσει νόμους που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία. 

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει στις δεύτερες εκλογές, λόγω και του περιορισμένου χρονικού διαστήματυος που μεσολαβεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει το momentum να κερδίσει και άλλες ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η επενδυτική βαθμίδα 

Είναι εμφανές πλέον, τονίζει ο οίκος, ότι όχι μόνο ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως), αλλά η χώρα θα συνεχίσει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, κάτι που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ελλείψει παγκόσμιας κρίσης (όπως αυτές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια) και με θετικούς καταλύτες ενόψει (κεφάλαια RRF, αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας, εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ενέργειας), η ελληνική οικονομία λογικά θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να αποκτήσει την επενδυτική αξιολόγηση νωρίτερα παρά αργότερα. Σημειώνεται ότι η χώρα απέχει μία βαθμίδα από το investment grade στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Οι μετοχές που αναμένεται να «τρέξουν»

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική μετοχική αγορά θα αντιδράσει πολύ θετικά στις εξελίξεις. Σημειώνει δε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει ελκυστικές αποτιμήσεις.  

Επικεντρώνεται δε σε μετοχές που:

- επωφελούνται άμεσα από το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Εθνική Τράπεζα. 

- επωφελούνται από το γεγονός ότι δεν αναμένονται εμπόδια σε διοικητικές διαδικασίες όπως διαγωνισμοί και κρατικές προμήθειες. Αυτό αποτελεί καλή είδηση για:

  • τον κατασκευαστικό κλάδο και τις εταιρείες υποδομών.
  • την ΕΥΔΑΠ. Από τη στιγμή που η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα προχωρήσει ως αναμένεται, υπάρχουν προσδοκίες για συμφωνία και για τα επίπεδα των τιμολογίων νερού εντός των επόμενων τριμήνων.  

- επωφελούνται από την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει γρήγορα το investment grade, μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και τονώνοντας τις επενδύσεις, όπως:

  • Οι συστημικές τράπεζες
  • Μεγάλες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους να οφείλεται σε εγχώριες δραστηριότητες, όπως ο ΟΤΕ, η Mytilineos, η Jumbo και η Motor Oil
  • Η ΕΧΑΕ, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου και ο όγκος συναλλαγών.  

  

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video