JP Morgan: Η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την ανάπτυξη

Μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η χώρα θα παραμείνει σε μονοπάτι μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.

JP Morgan: Η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την ανάπτυξη

Συντριπτική νίκη της ΝΔ αλλά ανεπαρκής για την επίτευξη πλειοψηφίας ήταν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, εξηγεί η JP Morgan σε short note για τις εκλογές. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι δεύτερες εκλογές παραμένουν το πιθανότερο σενάριο, με σαφείς πιθανότητες για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές επεφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι αναμενόταν. Η ΝΔ κατέκτησε το 41% των ψήφων (έναντι 35% στις δημοσκοπήσεις), ενώ ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά με μόλις 21% των ψήφων (έναντι 29% στις δημοσκοπήσεις)», εξηγεί η τράπεζα.

«Ωστόσο, δεδομένου του μηχανισμού της καθαρής αναλογικής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να επιτύχει την πλειοψηφία των εδρών. Ως αποτέλεσμα, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα», συνεχίζει η JP Morgan.

«Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες, το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορέσει να πετύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, χάρη σε μια διαφορετική εκλογική διαδικασία που απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Συγκεκριμένα, το όριο για την πλειοψηφία με το σύστημα μπόνους είναι κοντά στο 38%, συνεπώς η ΝΔ φαίνεται να έχει ένα περιθώριο ασφαλείας με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα.

Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για μια δεύτερη πλήρη εντολή για τη ΝΔ και τον ηγέτη της Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.

Η άποψή μας είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πορεία προς τις δημοσιονομικές και τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει η JP Morgan.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video