Bloomberg: Το ελληνικό χρηματιστήριο έκτο καλύτερο στον κόσμο

Οι προοπτικές ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και η οικονομική ανάκαμψη στηρίζουν το ράλι, τονίζει το πρακτορείο. Τα στοιχήματα για τις εκλογές.

Bloomberg: Το ελληνικό χρηματιστήριο έκτο καλύτερο στον κόσμο

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει σημειώσει μια από τις καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει άνοδο 22% το 2023, η έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ 92 δεικτών αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg και μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η μεγαλύτερη ώθηση προήλθε από τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Πειραιώς και η Eθνική Τράπεζα και εταιρείες όπως η Jumbο και ο OΠΑΠ, επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg. 

Οι εκλογές είναι πιθανό να αποτελέσουν «καταλύτη» για τις αγορές, αφού οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε νέα ψηφοφορία, τροφοδοτώντας την αστάθεια, αλλά το ράλι των μετοχών έχει μέχρι στιγμής λάβει στήριξη από μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις, σημειώνει το Bloomberg.

«Να τι άλλαξε: η Ελλάδα ανακτά σιγά σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», είπε τηλεφωνικά ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Έχετε κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συντρίφτηκε για άλλα 12, και τώρα επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών».

Ο Λαγαριάς τόνισε ότι το ρίσκο ενός επαναληπτικού γύρου έχει αποτιμηθεί και οι επενδυτές επικεντρώνονται στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς των «σκουπιδιών».

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video