Ποιες εισηγμένες ποντάρουν φέτος στον τουρισμό

Οι εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν άμεσα και έμμεσα από τις προσδοκίες για νέα τουριστική έκρηξη. Πώς προετοιμάζονται για να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν φέτος στον τουρισμό

Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια ευρύτατη σειρά κλάδων προσβλέπουν φέτος σε αξιοσημείωτα οφέλη από την πορεία του ελληνικού τουρισμού, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και το ιστορικό ρεκόρ του 2019, τόσο σε αριθμό επισκεπτών, όσο κυρίως σε επίπεδο εσόδων λόγω και της επίδρασης του πληθωρισμού.

Πέρα από την Αεροπορία Αιγαίου που ήδη καταγράφει υψηλές πληρότητες πριν το ξεκίνημα της περιόδου αιχμής (ξενοδοχειακοί κύκλοι τονίζουν πως η Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα έχουν μετεξελιχθεί πλέον σε τουριστικούς προορισμούς δωδεκάμηνης διάρκειας), Autohellas και Μοτοδυναμική προχωρούν σε διεύρυνση των στόλων τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση που προβλέπεται στο μέτωπο του Rent A Car (οι τιμές πάντως αναμένονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα ομαλοποιείται).

Οι εισηγμένοι ακτοπλοϊκοί όμιλοι (Attica Group, ΑΝΕΚ) καλούνται μέσα από την αυξημένη τουριστική κίνηση να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων όπως η αύξηση των επιτοκίων και η επίπτωση που θα έχει αυτή στο κόστος χρηματοδότησής τους.

Στην άνοδο της τουριστικής δραστηριότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό βασίζει ένα σημαντικό κομμάτι των ανοδικών για φέτος προοπτικών της και η σαπωνοποιία Παπουτσάνης, η οποία στο πρώτο φετινό τρίμηνο κατέγραψε μονοψήφια ποσοστιαία άνοδο στον κύκλο εργασιών της.

Η Centric είναι μια εταιρεία που επηρεάζεται έντονα από την πορεία του τουρισμού, καθώς διαθέτει ξενοδοχείο στη Μύκονο, φέτος θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τουριστικά καταλύματα που έχει αποκτήσει σε Μεσσηνία και Αράχοβα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στην ενοικίαση σκαφών αναψυχής και κυρίως στην on line ψυχαγωγία σε πλοία και κρουαζιερόπλοια.

Από τις εισηγμένες εταιρείες, πέρα από την Λάμψα, ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτει και η Δάιος Πλαστικά (μία στην παραλία της Θεσσαλονίκης και μία στην Κρήτη).

O ΟΛΠ προσβλέπει και στην αυξημένη τουριστική κίνηση (κρουαζιέρα συν επιβατική ναυτιλία) προκειμένου να αντισταθμίσει πιθανές απώλειες στο κομμάτι των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ανοδική τάση παρουσιάζει και η δραστηριότητα της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη (ΟΛΘ).

Η Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση σκαφών αναψυχής επηρεάζεται από την πορεία του τουρισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, λόγω των βάσεων που διαθέτει ανά τον κόσμο.

Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών όπως η Ελινόιλ και η Revoil, όπως και οι θυγατρικές των Hellenic Energy και Motor Oil, θα επιδιώξουν μέσα από την ανεβασμένη φετινή τουριστική κίνηση να αναπληρώσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί από τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης λόγω του πολύ ήπιου φετινού χειμώνα.

Οι εργασίες της Moda Bagno επηρεάζονται έντονα από την πορεία του τουρισμού για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή η εταιρεία πουλάει έπιπλα σε ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπά καταλύματα και δεύτερον λόγω του ιδιαίτερα επικερδούς εστιατορίου που διαθέτει στη Μύκονο.

Μιλώντας για τις φετινές της προοπτικές, αναφορά στην καλή πορεία του τουρισμού κάνει και η διοίκηση της Κτήμα Λαζαρίδη: «Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ξεκινάει και σύμφωνα με τις προβλέψεις πρόκειται να ξεπεραστούν ακόμη και τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν πριν την πανδημία. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα το πληθωριστικό περιβάλλον που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων του τραπεζικού δανεισμού, συνεχίζουν να επιδρούν στις Δυτικές κοινωνίες».

Γενικότερα, η ανοδική τουριστική χρονιά έχει ευνοήσει τη ζήτηση για μια σειρά από επιχειρήσεις που συμβάλλουν στις τουριστικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τσιμεντοβιομηχανίες πχ (Τιτάν) βιομηχανίες ξύλου (πχ Interwood-Ξυλεμπορία), μεταλλουργικές εταιρείες (πχ Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ), κ.λπ.

Επίσης, σε επενδύσεις γης που προγραμματίζεται κάποια στιγμή να φιλοξενήσουν τουριστικές-ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις έχουν προχωρήσει τόσο η AS Company, όσο -κυρίως- και η Ικτίνος Μάρμαρα, (και οι δύο στην Κρήτη).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video