Axia Research: Το «εγχειρίδιο» για τις ελληνικές εκλογές

Ολα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης τόσο στις 21 Μαϊου όσο και σε πιθανές νέες κάλπες. Η κατανομή των εδρών, το κόμμα Κασιδιάρη και η πρόβλεψη της Axia Research.

Axia Research: Το «εγχειρίδιο» για τις ελληνικές εκλογές

H Axia Research σε ένα ειδικό εκλογικό report αναλύει όλα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης και για τους δύο πιθανούς γύρους της εκλογικής αναμέτρησης. Η πιθανότητα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου την απόλυτη πλειοψηφία σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, μετά την αρχική αρνητική αντίδραση από το δυστύχημα στα Τέμπη. Σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής, σε διαφορετικά σενάρια, η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες ώστε να επιδιώξει να σχηματίσει με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που αναφέρει η χρηματιστηριακή:

  • Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά μεταξύ τους διευρύνεται.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει λίγο μόνο έδαφος.
  • Το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει έδαφος μετά τα Τέμπη.
  • Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει υψηλός και παρατηρείται αύξηση στην πρόθεση ψήφου για τα μικρότερα μη συστημικά κόμματα
  • Είναι πιθανό να προκύψει επτακομματική Βουλή, σε αντίθεση με το σενάριο της εξακομματικής Βουλής που υπήρχε πριν από το ατύχημα των Τεμπών.

Στις εκλογές του Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει 111 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 91 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 35 έδρες. Θα υπάρξουν 7 κόμματα που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.

Το ακροδεξιό κόμμα του Κασιδιάρη Εθνικό Κόμμα – Έλληνες θα μπορούσε να εισέλθει στη Βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση για το θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες.

Τι θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου:

  • Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ και, πιθανότατα, με ένα ακόμη μικρότερο κόμμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα στη Βουλή μειώνουν τις έδρες των μεγάλων κομμάτων. Αν έξι κόμματα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να χρειάζεται να συνεργαστεί μόνο το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με άλλα μικρότερα κόμματα. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που μόνο έξι κόμματα εισέλθουν στη Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να σχηματίσει έναν μεγάλο συνασπισμό μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
  • Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) θα μπορούσε να διεκδικήσει 22-23 έδρες περίπου και πιθανότατα δεν θα συμφωνήσει να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού.
  • Το δεξιό κόμμα Ελληνική Λύση και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Κόμμα – Έλληνες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν, μαζί, 15-26 έδρες και πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν σε έναν αριστερό συνασπισμό, δεδομένου ότι έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές Ιουλίου:

Η Axia Research, εκτιμά ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα αυξήσουν τα ποσοστά των ψήφων τους σε σχέση με τις πρώτες εκλογές και αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις:

  • Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να φτάσει τις 137 έδρες ή τις 142 έδρες αν μόνο έξι κόμματα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 79-81 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 30-31 έδρες.
  • Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να διεκδικήσει περισσότερες από 140 έδρες, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί για να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.
  • Υποθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες κυβέρνησης συνεργασίας και αν η Νέα Δημοκρατία διεκδικήσει περισσότερες από 136 έδρες (πολύ πιθανό σενάριο), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε κυβέρνηση.

«Εξετάζοντας τα ευρήματα, προβλέπουμε ότι στις δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν τα ποσοστά τους. Το κόμμα όμως της ΝΔ έχει πιθανότητες να πετύχει το 38% με 38,5% που απαιτείται στις δεύτερες εκλογές για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία», συμπεραίνει και καταλήγει η χρηματιστηριακή. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video