Morgan Stanley: Πόσο πιθανή είναι η είσοδος Πειραιώς στον MSCI Greece

Την πιθανότητα προσθήκης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη στις 11 Μαΐου «μετρά» ο διεθνής οίκος. Πόσα κεφάλαια θα εισρεύσουν από παθητικά funds στο σενάριο.

Morgan Stanley: Πόσο πιθανή είναι η είσοδος Πειραιώς στον MSCI Greece

H Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί μια δυνητική προσθήκη στον δείκτη MSCI Greece, με χαμηλή ωστόσο πιθανότητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

Η μετοχή αποτελεί, επί του παρόντος, μέρος του μικρότερου δείκτη αναφοράς για τη μετοχική αγορά της Ελλάδας MSCI Greece Small Cap, αλλά τόσο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας όσο και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας σε ελεύθερη διασπορά είναι πάνω από το τρέχον όριο για τον δείκτη Standard, με περιθώριο μικρότερο του 50%.

«Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα και κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από τις δέκα που είναι σήμερα σε έντεκα εταιρείες. Συνεπώς, αυτό εξηγεί τη χαμηλή πιθανότητα που δίνουμε για την προσθήκη της στον δείκτη MSCI Greece Standard. Αν προστεθεί, θα περιμέναμε παθητικές εισροές ύψους 114 εκατ. δολαρίων και τον αντίκτυπο στις συναλλαγές 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI EM θα είναι 0,03%», προβλέπει η Morgan Stanley.

Η MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία ανασκόπηση των δεικτών της στις 11 Μαΐου. Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου (κλείσιμο της 31ης Μαΐου). Σε αυτό το σημείωμα η MS συζητάει τις πιθανές αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στην περιοχή για την επερχόμενη αναπροσαρμογή και για την επόμενη αναθεώρηση του δείκτη. Η ανάλυση της τράπεζας λαμβάνει υπόψη τις τιμές μεταξύ 17 Απριλίου και 20 Απριλίου, οι οποίες είναι οι τέσσερις πρώτες ημέρες του δεκαημέρου που χρησιμοποιεί η MSCI για τους υπολογισμούς της.

Οι αποτιμήσεις και οι τρέχουσες συμμετοχές στον δείκτη MSCI Greece Standard

Ο εγχώριος δείκτης MSCI Greece Standard αποτιμάται με 7,35 φορές σε όρους δείκτη Ρ/Ε και 7,70 φορές σε δείκτη forward Ρ/Ε, ενώ ο πολλαπλασιαστής λογιστικής αξίας είναι στις 1,05 φορές, με τη μερισματική απόδοση σε 2,50%. Ο δείκτης MSCI Emerging Markets, αντίθετα, εμφανίζει σημαντικό premium και αποτιμάται με 12,37 φορές σε όρους δείκτη Ρ/Ε και 11,84 φορές σε δείκτη forward Ρ/Ε, ενώ ο πολλαπλασιαστής λογιστικής αξίας είναι στις 1,61 φορές, με τη μερισματική απόδοση σε 3,32%. Επίσης, ο δείκτης MSCI ACWI διαπραγματεύεται με ισχυρό premium και αποτιμάται με 18,06 φορές σε όρους δείκτη Ρ/Ε και 11,84 φορές σε δείκτη forward Ρ/Ε, ενώ ο πολλαπλασιαστής λογιστικής αξίας είναι στις 2,61 φορές, με τη μερισματική απόδοση σε 2,24%.

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων της MSCI, οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece είναι η Eurobank Holdings με ποσοστό συμμετοχής 13,8%, ΟΠΑΠ με ποσοστό συμμετοχής 12,91%, ΟΤΕ με ποσοστό συμμετοχής 11,73%, Mytilineos με ποσοστό συμμετοχής 11,44%, Alpha Services and Holdings με ποσοστό συμμετοχής 10,96%, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με ποσοστό συμμετοχής 10,71%, Jumbo με ποσοστό συμμετοχής 9,85%, ΔΕΗ με ποσοστό συμμετοχής 7,32%, Motor Oil Hellas με ποσοστό συμμετοχής 6,30% και Terna Energy με ποσοστό συμμετοχής 4,97%.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video