Barclays: Σημαντική πιθανότητα η S&P να δώσει θετικό outlook στην Ελλάδα

Δυο λόγους βλέπει η βρετανική επενδυτική τράπεζα για να αναθεωρήσει η S&P σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης. Πώς επιδρούν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Barclays: Σημαντική πιθανότητα η S&P να δώσει θετικό outlook στην Ελλάδα

Η S&P θα επανεξετάσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου (ΒΒ+, σταθερές προοπτικές), εξηγεί η βρετανική Barclays, και βλέπει ότι η ελληνική αξιολόγηση έχει παρουσιάσει ισχυρή ανοδική δυναμική το τελευταίο διάστημα. Η S&P την αναβάθμισε τον Απρίλιο του 2022, ενώ πιο πρόσφατα η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και η Moody's της έδωσε θετικές προοπτικές το Μάρτιο.

Όσον αφορά την S&P, στην τελευταία αναθεώρησή της, ανέφερε ότι το βασικό σενάριο για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα συνεπαγόταν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

«Βλέπουμε μια σημαντική πιθανότητα η S&P να αναθεωρήσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές την Παρασκευή, δεδομένης της πρόσφατης επιτυχίας της Ελλάδας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με το σκηνικό της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ (και τα δύο αυτά στοιχεία είχε επικαλεστεί η Moody's στην απόφασή της να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές τον περασμένο μήνα)», εκτιμά η βρετανική τράπεζα.

Οι επικείμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου θα ήταν ένας παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακινήσει την S&P να αναβάλει την αλλαγή των προοπτικών. Ακόμα και έτσι, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σε γενικές γραμμές υιοθετήσει έναν αισιόδοξο τόνο όσον αφορά αυτές τις εκλογές στις πρόσφατες εκθέσεις τους.

Στην έκθεσή της του Ιανουαρίου, η Fitch σημείωσε ότι οι εκλογικοί κίνδυνοι "μετριάζονται από την ευρεία δέσμευση και το πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης". «Συνολικά, οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής των προοπτικών κατά την αναθεώρηση της S&P σήμερα, κατά την άποψή μας», συνεχίζει η Barclays.

Όσον αφορά την πορεία της Ελλάδας προς μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (IG), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η S&P, η Fitch και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την IG, με σταθερές προοπτικές.

H Moody's αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την IG, αλλά με θετικές προοπτικές. Πέρα από την αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή, η Fitch θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Κατά τη γνώμη μας, η πιο πιθανή πορεία προς την αξιολόγηση IG θα έβλεπε μία ή περισσότερες από τις S&P/Fitch/DBRS να αλλάξουν τις προοπτικές τους σε θετικές στις επερχόμενες αναθεωρήσεις τους. Με θετικές προοπτικές, η αναβάθμιση σε IG θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε έξι μήνες- ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η επίτευξη της αξιολόγησης IG στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 φαίνεται πιθανή προοπτική», προβλέπει η τράπεζα.

Ακόμη και η ταχύτερη επίτευξη της αξιολόγησης IG δεν είναι απίθανη- ακόμη και έτσι, αυτό θα απαιτούσε πιθανότατα να ξεκινήσει μια από τις S&P/Fitch/DBRS μια άμεση αναβάθμιση (δηλαδή, χωρίς να γίνει το πρώτο βήμα της αλλαγής των προοπτικών σε θετικές). Αν και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν κάνει αυτό στο παρελθόν, προτιμούν συνήθως να αποδίδουν πρώτα θετικές προοπτικές, καθιστώντας αυτό το σενάριο όχι υπερβολικά πιθανό, κατά την άποψή μας, καταλήγει η τράπεζα.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video