Tι δείχνουν θεμελιώδη και τεχνική εικόνα σε Mytilineos και ΔΕΗ

Πού βάζουν τον πήχη οι αναλυτές και πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις για τις δύο εισηγμένες. Στηρίξεις και αντιστάσεις. Οι επιχειρηματικές κινήσεις και η πράσινη μετάβαση εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Tι δείχνουν θεμελιώδη και τεχνική εικόνα σε Mytilineos και ΔΕΗ

Οι τίτλοι των Mytilineos και ΔΕΗ φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν και το 2023. Παρότι ολοκλήρωσαν το 2022 με αντίθετα πρόσημα και πορείες σε όρους αποδόσεων, η νέα χρονιά φέρνει τους δύο τίτλους με ισχυρά κέρδη της τάξεως του 14% για την πρώτη και 11% για την έτερη στο ταμπλό του ΧΑ. Ο τίτλος της ΔEΗ ολοκλήρωσε το 2022 με πτώση -30% ενώ η Mytilineos με άνοδο σχεδόν 35%.

Για τη μετοχή της Mytilineos, μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού και την «ψήφο» εμπιστοσύνης από το καναδικό κεφάλαιο της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, ως δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, η κίνηση σε νέα ιστορικά υψηλά ήρθε ως επισφράγιση.

Η ανακοίνωση του εταιρικού μετασχηματισμού έχει ήδη ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αυξήσεων των τιμών-στόχων από πλευράς αναλυτών. Πλέον, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή-στόχο υψηλότερα των €30, με την Alpha Finance να βάζει τον πήχη στα €31,40, η Pantelakis Securities στα €28,5 και τέλος, η Optima Bank στα €30,80 ανά μετοχή.

Η ανακοίνωση του περασμένου μήνα για την απόσχιση των δραστηριοτήτων κατασκευών και παραχωρήσεων σε ξεχωριστές (αλλά ακόμη πλήρως ελεγχόμενες) οντότητες, καθώς και οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση σε εκτελεστικό επίπεδο, όχι μόνο διευκολύνουν και εξορθολογίζουν τη λήψη αποφάσεων του ομίλου αλλά, το σημαντικότερο, επαναπροσδιορίζουν τη Mytilineos ως ένα καθαρό «παιχνίδι» στους δύο κύριους παράγοντες κερδοφορίας και ταμειακών ροών του ομίλου, δηλαδή την ενέργεια και τη μεταλλουργία. Παρότι η μετοχή έχει απολαύσει μια ισχυρή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, πιστεύουμε ότι το ράλι έχει να προχωρήσει περαιτέρω, συμπεραίνει η Pantelakis Securities.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι τα EBITDA θα ξεπεράσουν το €1 δισ. το 2025 (σ.σ. χθες ο επικεφαλής της εταιρείας έφερε τον στόχο ακόμα πιο μπροστά, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει από φέτος) από €780 εκατ. το 2022, ενώ μόνο ο τομέας της ενέργειας θα προσθέσει περίπου €694 εκατ. στα EBITDA κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2027, με κινητήρια δύναμη τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας/παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, με τον τομέα των μετάλλων να προσθέτει περίπου €269 εκατ. Παράλληλα, η AF προβλέπει μια ισχυρή πολιτική μερισμάτων, με μέσο όρο μερισματικής απόδοσης 6,3% τα επόμενα έτη.

Για τη μετοχή της ΔEΗ, η οποία ξεκίνησε και αυτή με το δεξί το νέος έτος, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα €12,98 και το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 80%. Οι Axia Ventures, Panetalakis, Optima Bank και Euroxx Χρηματιστηριακή είναι πιο αισιόδοξοι, με τιμές-στόχους €13,20, €14,50, €12,20 και €16, αντίστοιχα, σε πρόσφατες εκτιμήσεις τους, με συστάσεις Buy ή Overweight.

Αντίθετα, η Wood & Company με σύσταση Ηold και τιμή-στόχο στα €9,20 είναι η πιο συγκρατημένη εκτίμηση που εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της Factset. Ο μεγάλος «σκόπελος» για τον τίτλο της ΔEΗ είναι η τιμή της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στα €9, στο πλαίσιο της αύξησης ύψους €1,35 δισ., τόσο σε όρους trading όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Η ΔEΗ βρίσκεται σε μια νέα φάση στο επενδυτικό της πρόγραμμα αφού σε περίπτωση που προχωρήσει το deal με την Enel Ρουμανίας θα σηματοδοτήσει την ίδια στιγμή και την έξοδο της ΔEΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για τον τίτλο της ΔEΗ, η αγορά επισημαίνει ότι η μετοχή προσφέρει αξία σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης, αλλά το ανοικτό ζήτημα με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα σημαίνουν ότι η αξία αυτή μπορεί να αποτυπωθεί με υψηλότερη μεταβλητότητα στις αποδόσεις ή μπορεί να αργήσει έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα.

Τι δείχνουν τα τεχνικά διαγράμματα της Mytilineos και της ΔEΗ

Ο Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, εξηγεί ότι στην προηγούμενη ανάλυσή μας αναφορικά με τη μετοχή της εταιρείας Mytilineos, είχαμε αναφέρει ότι βρίσκεται σε ανοδικό τέμπο (bullish mood), στο τρίτο κύμα με στόχο την περιοχή των €22 - €23 ως ελάχιστο στόχο, ο οποίος και επιτεύχθηκε. Σε μικρότερο time frame απομένει το 4-5 του τελευταίου υποκύματος για να κορυφώσει ως κύμα (3). Κατόπιν και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας και ενώ βρίσκεται ακόμη σε θετική τροχιά, η οποία υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να ωθήσει τη μετοχή ως και τα €29 - €30, όσο κρατάει η στήριξη των 19 ευρώ.

Διάγραμμα μετοχής Μυτιληναίος

Η κίνηση της ΔΕΗ από τα υψηλά των €11 στο χαμηλό των €4,76 ήταν ξεκάθαρα διορθωτική ως abc και μάλιστα στο 61,8% retrace, συντηρώντας έτσι την bullish τάση της. Έκτοτε έχουμε ανοδική κίνηση όπου ήδη έχει ξεπεράσει τα €7 με θετική ανοδική διάθεση. Σαφώς ανοδική η τάση ακόμη, επόμενος στόχος τα €8,60 περίπου, όπου βρίσκεται και το 61,8% retrace. Η κίνησή της από τα χαμηλά των €4,76 δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη αν είναι προωθητική (impulse) ή διορθωτική ως abc, είναι νωρίς ακόμη να την προσδιορίσουμε, καθώς χρειάζεται περαιτέρω κίνηση για τη σωστή εκτίμησή της.

Διάγραμμα μετοχής ΔEΗ

* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video