Πώς είδαν εννέα οίκοι τα αποτελέσματα της Mytilineos

Οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις του 2022 ανοίγουν τον δρόμο για ακόμη υψηλότερη κερδοφορία, τονίζουν οι αναλυτές. Τι αναμένουν για το 2023. Το μέρισμα και ο κλάδος-κλειδί.

Πώς είδαν εννέα οίκοι τα αποτελέσματα της Mytilineos

Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Μυτιληναίος εμφανίζονται οι αναλυτές, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2022 αλλά και την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εισηγμένη εμφάνισε ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται και στο μέρισμα, στο 1,2 ευρώ ανά μετοχή από 0,43 ευρώ, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται περίπου στο 5%.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι θα επανέλθει με νέες προβλέψεις και αποτίμηση για τη μετοχή, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα αλλά και τις θετικές προοπτικές. Προσώρας διατηρεί τη σύσταση «outperform».

Όπως αναφέρει η Pantelakis Securities, η διοίκηση της εισηγμένης παρείχε πληροφόρηση για ισχυρές προοπτικές και το 2023, στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, με νέα παραγωγική ισχύ ύψους 1 GW το 2023, λογικά θα ενισχύσει την κερδοφορία του τομέα Ενέργειας.

Τα ισχυρά αποτελέσματα 2022 «στρώνουν το χαλί» για το 2023, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wood. Όπως αναφέρει, οι επιδόσεις της εταιρείας το 2022 υπερέβησαν τόσο τις προσδοκίες της ίδιας όσο και της ευρύτερης αγοράς.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι παραμένει «buy» για τη μετοχή, δεδομένου ότι η εταιρεία εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις το 2022, με αύξηση κερδοφορίας σε όλους τους κλάδους. Για το 2023, εκτιμά ότι ο τομέας Ενέργειας και Αερίου είναι το κλειδί της κερδοφορίας της εταιρείας. Η μεταλλουργία θα παραμείνει ισχυρή, με την εταιρεία σε θέση να αξιοποιήσει τις αναταραχές μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για αλουμίνιο. Οι ισχυρές επιδόσεις στον τομέα Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο δείχνει ότι οι προοπτικές του 2023-24 θα προσφέρουν θετικές εκπλήξεις.

Η Axia σημειώνει ότι η Mytilineos εμφάνισε μεγέθη-ρεκόρ το 2022, υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα μεγέθη 2022 ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, όπως και το guidance που έδωσε η εισηγμένη ενώ στέκεται στο «στοίχημα» της υπέρβασης του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA.

Τον στόχο της υπέρβασης του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA το 2023 επισημαίνει και η NBG Securities, με την ίδια να προβλέπει EBITDA της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ για την εισηγμένη.

Η Optima Bank επισημαίνει ότι τα μεγέθη της εισηγμένης αλλά και το μέρισμα που μοιράζει στους μετόχους υπερέβησαν τόσο τις εκτιμήσεις της ίδιας όσο και της ευρύτερης αγοράς.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται η εισηγμένη, σε συνδυασμό με το θετικό λειτουργικό περιβάλλον, ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω άνοδο της κερδοφορίας της Mytilineos το 2023.

Η Beta υπογραμμίζει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, λόγω των ιστορικά υψηλών επιδόσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και της βελτίωσης στα περιθώρια κερδοφορίας, τη στιγμή που η εισηγμένη εμφάνισε ιδιαίτερα ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών σε μόλις ένα τρίμηνο.

«Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια νέα εποχή για την εισηγμένη, που πλέον θεωρείται παγκόσμιος παίκτης», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν αντανακλάται στην αποτίμησή του. Παράλληλα, δίνει στόχο για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η Euroxx υπογραμμίζει ότι η εισηγμένη εμφάνισε πολύ ισχυρά αποτελέσματα το 2022, χάρη και στις ιστορικά υψηλές αποδόσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στον κλάδο Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Οι επιδόσεις του 2022 ανοίγουν τον δρόμο για το μέλλον, τονίζει η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ότι η εισηγμένη έχει βάλει τα θεμέλια για ακόμη ισχυρότερη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Η Alpha Finance υπογραμμίζει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ιστορικά υψηλές χρηματοοικονομικές επιδόσεις τόσο το Q4 όσο και ολόκληρο το 2022, εν μέσω αρνητικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι η εισηγμένη εμφάνισε εντυπωσιακά αποτελέσματα 2022, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η Mytilineos.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video