Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ από την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου

Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα από την προηγούμενη έξοδο στις αγορές με νέο τίτλο 10ετούς διάρκειας. Η πορεία των αποδόσεων, ο ρόλος της ΕΚΤ και η σύγκριση με τα ομόλογα της Γερμανίας και του Ευρω-νότου.

Οι στόχοι του ΟΔΔΗΧ από την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου

Με την ίδια επιτυχημένη συνταγή των τελευταίων ετών και όπως αναμενόταν ευρέως, η Ελλάδα θα ανοίξει τη φετινή της πρόσβαση στις αγορές ομολόγων με ένα νέο δεκαετές ομόλογο και τον ΟΔΔΗΧ να δίνει εντολή σε Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale να διερευνήσουν τον επενδυτικό ενδιαφέρον. Η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων, ωστόσο έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου προσεγγίζει το 4,136% ή 3 ποσοστιαίες υψηλότερα σε σχέση με τη μέση απόδοση του ομολόγου την τελευταία διετία, που ήταν στο 1,23%. Οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, οδηγούμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών αλλά και των γερμανικών ομολόγων και των αποφάσεων των Fed και ΕΚΤ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα.

Αυξήσεις σημειώνονται ωστόσο στις αποδόσεις και των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές τίτλων και καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω πανδημίας, με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος να είναι πιθανό να κορυφωθούν φέτος στο 3,25% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η μεγάλη διαφορά που επηρεάζει και τις εγχώριες αποδόσεις είναι οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων (bunds), οι οποίες ήταν έντονα αρνητικές πέρυσι τέτοιο καιρό, αλλά πλέον έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος άνω του 2% σταθερά. Η επάνοδος των γερμανικών ομολόγων σε θετικό έδαφος είναι ορόσημο που επηρεάζει τις αποδόσεις στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι, ωστόσο, κοινή σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αφού οι αποδόσεις των τίτλων δεκαετούς διάρκειας έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά από πέρυσι τον Αύγουστο. Οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών έχουν προσεγγίσει ή ξεπεράσει το 4%, των πορτογαλικών το 3%, όπως και των ισπανικών.

Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για επενδυτική βαθμίδα

H Citigroup, η JP Morgan και η Société είχαν ήδη εκτιμήσει ότι εντός του Ιανουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο θα εξέδιδε νέο δεκαετές ομόλογο για την άντληση από 3 έως 3,5 δισ. ευρώ. Το σημείο στο οποίο στέκονται όλοι οι επενδυτικοί οίκοι είναι η επενδυτική βαθμίδας της χώρας. Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές και απέχει μόλις ένα ‘σκαλί’ βαθμίδα από την επενδυτική βαθμίδα. H Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2022 στη βαθμίδα ΒΒ+ από ΒΒ.

H Moody’s τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές, αλλά τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade. H Morningstar DBRS επίσης έχει την ίδια σύσταση με θετικές προοπτικές με τη Standard & Poor’s και η πιθανότητα αναβάθμισης είναι 75%. H Morningstar DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το Μάρτιο του 2022 στη βαθμίδα ΒΒ (high) από ΒΒ με σταθερές προοπτικές, πλέον.

Τέλος, η Fitch Ratings επίσης τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με θετικές προοπτικές και η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία φέτος.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση ξεκινούν με τη Fitch Ratings που πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις για την ελληνική αξιολόγηση στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου. H Standard & Poor’s θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις της την 21η Απριλίου και την 20η Οκτωβρίου. Η Moody’s πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η DBRS, η προγραμματίσει τις εκθέσεις της για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video