Goldman Sachs: Μόλις άρχισαν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Οι οικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ταχεία σύσφιξη στις προσεχείς συνεδριάσεις για τρεις λόγους. Πού βλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα να φτάσει το ύψος των ευρω-επιτοκίων έως τον Φεβρουάριο. Το ρίσκο του στασιμοπληθωρισμού.

Goldman Sachs: Μόλις άρχισαν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. και έδωσε ένα «γερακίσιο» μήνυμα σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής, εξηγεί η Goldman Sachs.

To βήμα 75 μ.β. επισπεύδει τη διαδικασία εξομάλυνσης και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι τα επιτόκια παραμένουν «πολύ κάτω» από τα επίπεδα που εξασφαλίζουν επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% και ότι περαιτέρω αυξήσεις «στις επόμενες συνεδριάσεις» θα είναι πιθανότατα κατάλληλες για την επιβράδυνση της ζήτησης και την αποφυγή επίμονων ανοδικών πιέσεων στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Οι οικονομικές συνθήκες υποδηλώνουν ταχεία σύσφιξη στις προσεχείς συνεδριάσεις για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, η εικόνα του πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και οι βασικοί δείκτες πληθωρισμού είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες.
  • Δεύτερον, τα μέτρα των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων έχουν αυξηθεί περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών, όπως και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
  • Τρίτον, οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και να αυστηροποιούν γρήγορα την πολιτική τους, συμπεριλαμβανομένης άλλης μιας αύξησης 75 μ.β. της Fed τον Σεπτέμβριο.

Η Goldman Sachs αναμένει πλέον ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει άλλες 75 μ.β. κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου (έναντι 50 μ.β. προηγουμένως), ακολουθούμενη από 50 μ.β. τον Δεκέμβριο (έναντι 25 μ.β. πριν) και άλλες 25 μ.β. τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας το τελικό επιτόκιο στο 2,25% (έναντι 1,75% προηγουμένως), με την πολιτική να κινείται σαφέστερα σε περιοριστικό έδαφος. Η πρόεδρος Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι το μέγεθος αυτών των βημάτων εξαρτάται από τα δεδομένα και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί την προσέγγιση ανά συνεδρίαση.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν απότομα για το 2022 και 2023 σε 8,1% και 5,5%, αντίστοιχα, και αυξήθηκαν ελαφρώς περαιτέρω για το 2024 σε 2,3%. Η πρόεδρος Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω, διαστρεβλώνοντας τους κινδύνους για τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Οι προβολές των εμπειρογνωμόνων δείχνουν αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη -με την οικονομία να αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα μέσα στο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2023-, αλλά προσδοκούν συνέχιση της ανάπτυξης το γ' τρίμηνο και σταματούν να προβλέπουν τεχνική ύφεση.

Μια εντονότερη ύφεση ή μια αναζωπύρωση των πιέσεων στα spreads θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης το 4ο τρίμηνο, πιο έντονες δευτερογενείς επιδράσεις θα μπορούσαν να απαιτήσουν έναν πιο παρατεταμένο κύκλο αυξήσεων.

Όσον αφορά τον ισολογισμό, η ΕΚΤ:

  1. Παρείχε ελάχιστες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μέσο προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI).
  2. Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ευέλικτα τις επανεπενδύσεις του PEPP για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία.
  3. Επανέλαβε ότι οι τίτλοι που λήγουν από το APP θα επανεπενδύονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταργήσει προσωρινά το ανώτατο όριο επιτοκίου 0% για την αποζημίωση των καταθέσεων. Αντ’ αυτού, το ανώτατο όριο θα παραμείνει στο χαμηλότερο επιτόκιο, είτε του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων του Ευρωσυστήματος (DFR), είτε του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου του ευρώ (€STR) έως τις 30 Απριλίου 2023.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video