«Εξω από το νερό» τα οικονομικά των ΑΧΕ

Βελτιωμένες οι επιδόσεις του 2021. Από ποιες άλλες δραστηριότητες αποκόμισαν έσοδα. Οι προοπτικές για το 2022 και το μικρό δημοσιονομικό καλάθι σχετικά με τα περιθώρια θέσπισης φορο-κινήτρων για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.

«Εξω από το νερό» τα οικονομικά των ΑΧΕ

Το 2022 εξελίσσεται μέχρι τώρα ως η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι περισσότερες εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες (ΑΧΕ) καταφέρνουν να «βγάλουν το κεφάλι έξω από το νερό», μετά από μια πολύ δυσκολότερη δεκαετία που είχε προηγηθεί για τον κλάδο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, όπου 23 χρηματιστηριακές εταιρείες εμφάνισαν αθροιστικά το 2021 αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 27,8% (από 81,6 σε 104,3 εκατ. ευρώ) και πολλαπλασιασμό στα προ φόρων κέρδη τους (από τα 3,82 στα 19 εκατ. ευρώ). Στις 31/12/2021 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των ίδιων ΑΧΕΠΕΥ διαμορφώθηκε στα 309,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, από την αρχή του έτους έως την 26η Αυγούστου παρατηρείται περιορισμένη άνοδος του χρηματιστηριακού τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 81 εκατ. εκατ. (90,5 εκατ. στο πρώτο φετινό εξάμηνο), έναντι 71 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2021 (+14%).

Πέραν αυτού, κατά την τελευταία διετία, αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες αποκόμισαν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες, όπως η παροχή υπηρεσιών συμβούλων, καθώς και η συμβολή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σε εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων κ.λπ.

Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των χρηματιστηριακών εταιρειών, σε συνδυασμό με προληπτικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτιμάται ότι έχουν μειώσει δραστικά τον κίνδυνο «λουκέτων» σε ΑΧΕ που θα οδηγήσουν παράλληλα σε ζημία τους επενδυτές-πελάτες τους, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την αξιοπιστία της αγοράς και την πορεία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, υποστηρίζουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του εγχώριου χρηματιστηριακού κλάδου, γεγονός που όχι μόνο θα δημιουργούσε πρόσθετες θέσεις εργασίας (ορισμένες ΑΧΕ εξακολουθούν να λειτουργούν με… προσωπικό ασφαλείας), αλλά και θα βοηθούσε στην καλύτερη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2020 είχαν υποβληθεί στην κυβέρνηση οι προτάσεις της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς», χωρίς όμως το όλο θέμα να έχει προχωρήσει από τότε. Όπως δείχνουν τα πράγματα, λόγω και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο δημοσιονομικά (αλλά και πολιτικά) περιθώρια θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, οπότε το όλο ζήτημα μετατίθεται για την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video