Χρηματιστήριο: Ο Γενικός Δείκτης σε κρίσιμη τεχνική αναμέτρηση

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η «ρηχή» εγχώρια αγορά μπορεί εύκολα να δώσει αφορμή για αποκόμιση κερδών ή κίνηση προς τα υψηλά έτους. Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα και τι δείχνει η σύγκριση με τις αγορές του εξωτερικού.

Χρηματιστήριο: Ο Γενικός Δείκτης σε κρίσιμη τεχνική αναμέτρηση

Η εξαιρετική εγχώρια οικονομική επίδοση των θερινών μηνών και τα οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου των τραπεζών δεν έχουν περάσει απαρατήρητα στο ταμπλό του ΧΑ. Ο καταλύτης για τη φετινή χρονιά είναι ο τουρισμός, που οδεύει σε χρονιά-ρεκόρ και πρωτόγνωρα επίπεδα δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό.

Ο Αύγουστος έχει ξεκινήσει δυναμικά με κέρδη πάνω από 5% και τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να έχει τις 960 μονάδες στο «στόχαστρο». Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου έχουν εξαφανίσει τις απώλειες σε επίπεδο δείκτη και πλέον η αγορά εμφανίζει οριακά κέρδη, όταν π.χ. οι ευρωπαϊκές μετοχές και ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 14% φέτος και ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 10%. O δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι -16% φέτος και ο εγχώριος τραπεζικός FTSE Banks +2%. Η πορεία υπεραπόδοσης του Χ.Α. έχει υψηλότερη αξία στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον, καθώς ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία κινούνται φέτος σε θετικό έδαφος ή έστω με μικρές απώλειες.

Η «ρηχή» εγχώρια αγορά μπορεί εύκολα να δώσει αφορμή για αποκόμιση κερδών από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων προς τις 820 μονάδες ή να κινηθεί ανοδικά προς τα υψηλά έτους και τις 960-970 μονάδες χωρίς να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην αγορά. 

Παρότι κάποιος μπορεί να μην είναι αισιόδοξος για το σύνολο της αγοράς, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πραγματικά πολλές μετοχές αξίζουν δεύτερη ανάγνωση. Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν εξομάλυνση της κατάστασης στις αγορές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους τον τελευταίο μήνα, η Τράπεζα Πειραιώς με +48,5%, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις των αναλυτών στο δεύτερο τρίμηνο, η Alpha Bank με +33%, η Eurobank +25% και η Μυτιληναίος με +22%. Ακολουθούν MIG, ΕΤΕ και ΔΕΗ, με την τελευταία να έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να καλύψει τις απώλειες του 36% από 1η/1.

Καθαρά τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είναι ακριβώς πάνω στη αντίσταση του 61,8% Fibonacci και σε παραπλήσια επίπεδα με αυτά που τερμάτισε το προηγούμενο ανοδικό του Ιουνίου στις 905 μονάδες περίπου. Ο βραχυπρόθεσμος ταλαντωτής RSI είναι σε υπεραγορασμένη περιοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται σημαντική διόρθωση σε τιμές, αφού μπορεί να υπάρξει αποφόρτιση του ταλαντωτή σε όρους χρόνου.

Σε μεγάλο βαθμό, η κίνηση της αγοράς θα καθοριστεί από την πορεία του τραπεζικού δείκτη που έχει αναλάβει εκ νέου το ρόλο του ηγέτη. Η εκτίμηση των προηγούμενων ημερών είναι ακόμη σε ισχύ, καθώς ο δείκτης των τραπεζών δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κρίσιμη περιοχή των 573-603 μονάδων, αφού το ανοδικό σκηνικό απαιτεί υπέρβαση των 603-620 μονάδων.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video