Alpha Finance: Ποιες μετοχές θα «τρέξουν»

Την αύξηση των κερδών των ελληνικών εταιριών κατά 28% ετησίως έως το 2017 προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της για την αγορά, στην οποία αναμένει περιθώριο ανόδου 9-19%.

Alpha Finance: Ποιες μετοχές θα «τρέξουν»

Την αύξηση των κερδών των ελληνικών εταιριών κατά 28% ετησίως έως το 2017 προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της για την αγορά, στην οποία αναμένει περιθώριο ανόδου 9-19%. 

Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στον Γ.Δ., εκτός των τραπεζών, έχουν σημειώσει μέση ετήσια μείωση των κερδών τους 19% την περίοδο 2008-2013.

Όμως τώρα αντεπιτίθενται, απομοχλεύοντας τους ισολογισμούς τους και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη. Καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες θα βελτιώνονται, η λειτουργική μόχλευση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών σε ποσοστό 28% έως το 2017.

Η χρηματιστηριακή διαβλέπει περιθώριο ανόδου για τον Γενικό Δείκτη εκτός τραπεζών, της τάξεως του 9-19% και σημειώνει ότι υπάρχουν μετοχές με λανθασμένη αποτίμηση. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Όπως αναφέρει, η ΔΕΗ θα επωφεληθεί από τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την προσπάθεια αποκρατικοποίησης (προβλέπει περιθώριο ανόδου 50% για τη μετοχή), η ΕΥΔΑΠ πρέπει να είναι μία από τις ελάχιστες εταιρίες υδάτων στην Ε.Ε. με καθαρό ταμείο (προβλέπει άνοδο 32% για τον τίτλο), ο Μυτιληναίος κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση και τώρα αναμένεται να εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ (περιθώριο ανόδου 16%), ενώ η Ελλάκτωρ (περιθώριο 14%) θα είναι από τους βασικούς «παίκτες» που θα ωφεληθούν από την επανέναρξη των εργασιών στους οδικούς άξονες.

Εκτός από τις κορυφαίες της επιλογές, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι μετοχές των Aegean, ΕΛΠΕ και ΜΕΤΚΑ ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις έως τα τέλη του 2014.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Finance εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 36% περίπου, σε μακροχρόνια βάση, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων και της ομαλοποίησης της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι η τρόικα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη υπό τη μορφή νέας χρηματοδότησης και μείωσης της καθαρής παρούσας αξίας των υφιστάμενων δανείων. Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ και η ανεργία δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε προ κρίσης επίπεδα πριν περάσει μια δεκαετία, τη στιγμή που το 40% του πληθυσμού ζει ήδη κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας. Ως εκ τούτου,το πολιτικό ρίσκο είναι τόσο πραγματικό όσο και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα βασικά ορόσημα εν όψει είναι: 

- η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα του 2014-2016

- οι διπλές εκλογές του Μαΐου

- η συμφωνία για τη μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενδεχομένως με συνοδεία μέτρων που θα στηρίζουν την ανάπτυξη στο β' εξάμηνο του 2014

- η υπέρβαση του ρίσκου εθνικών εκλογών, που θα μπορούσαν να προκληθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2015.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video