Εισηγμένες: Θετικές ενδείξεις για τα κέρδη εξαμήνου

Τι δηλώνουν οι διοικήσεις δέκα εταιρειών από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων. Ποιοι παράγοντες αναμένεται να βοηθήσουν φέτος την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Εισηγμένες: Θετικές ενδείξεις για τα κέρδη εξαμήνου

Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν εισηγμένες που θα εμφανίσουν μειωμένα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι (π.χ. τα δύο διυλιστήρια λόγω κυκλικότητας κλάδου και η ΔΕΗ εξαιτίας της απουσίας έκτακτων κερδών), οι αναλυτές προβλέπουν για φέτος νέα αύξηση των εταιρικών κερδών, με ό,τι ενδεχομένως αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την πορεία των τιμών των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Παράγοντες που επιδρούν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να θεωρηθούν:

• Η πρόβλεψη για -περιορισμένη έστω- αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, με άνοδο του τουρισμού και με κάποια μικρή ανάκαμψη της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης (π.χ. κατά το πρώτο εξάμηνο, τόνωση του όγκου των λιανικών πωλήσεων και υψηλότερες ταξινομήσεις σε αυτοκίνητα-μοτοσικλέτες).
• Η σταδιακή απόδοση των προσπαθειών των ελληνικών Ομίλων να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την τόνωση του ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Η περιορισμένη υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε πολλές εισηγμένες εταιρείες.
• Η τάση ανάκαμψης των αποτιμήσεων στα ακίνητα και ο τρόπος που αυτό επηρεάζει τα αποτελέσματα των εταιρειών real estate και ΑΕΕΑΠ.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις δέκα εισηγμένων εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για το πώς ξεκίνησε το 2018 και για το πώς πιθανόν θα διαμορφωθεί στη συνέχεια.

Βογιατζόγλου Systems: Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι και το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για τη Βογιατζόγλου εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Νίκος Βογιατζόγλου, συμπληρώνοντας: «Πέρυσι είχαμε ένα πολύ ισχυρό πρώτο εξάμηνο και ένα αρκετά χαμηλότερο δεύτερο μισό του έτους. Οι διακυμάνσεις μέσα στη χρονιά οφείλονται συχνά στον χρονισμό των έργων που μας αναθέτουν οι πελάτες μας. Φέτος, έχουμε ένα πρώτο εξάμηνο που βρίσκεται πολύ κοντά στις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις, άρα θέλουμε να ελπίζουμε πως και η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί καλά, ιδίως αν δεν επαναληφθεί η περυσινή κάμψη του δεύτερου εξαμήνου».

ΓΕΚΕ (President): «Το 2017 ήταν για εμάς μια καλή χρονιά και το 2018 προδιαγράφεται ακόμη καλύτερο. Ο κύκλος εργασιών του πρώτου πενταμήνου είναι αυξημένος κατά 5% και η πληρότητα του ξενοδοχείου μας (President) ανεβασμένη. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις μιλούν για αυξημένες επιδόσεις στο σύνολο της χρονιάς», σημειώνει η κα Δωροθέα Κεφάλα, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης. Ωστόσο, η κα Κεφάλα παίρνει αποστάσεις από τη γενικότερη εκτίμηση για νέα αύξηση του τουριστικού ρεύματος το 2019.

Έλαστρον: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αθανάσιο Καλπίνη, το πρώτο φετινό πεντάμηνο έκλεισε με αύξηση πωλήσεων κατά 20% σε όγκο και 27%, βασιζόμενη κυρίως στις εκτός Ελλάδας πωλήσεις. Πάντως, λόγω της πορείας της τιμής του χάλυβα, το μικτό περιθώριο κέρδους της εισηγμένης αναμένεται μειωμένο. Τα κέρδη της Έλαστρον το 2017 είχαν επηρεαστεί από μη επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 14% στην εγχώρια αγορά και άνοδο των πωλήσεων στις θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού «έτρεξε» η εισηγμένη εταιρεία στο πρώτο μισό του έτους, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Νέστορα Παπαθανασίου.

Flexopack: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του εισηγμένου Ομίλου κ. Σταμάτη Γκινοσάτη, «το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, το 2018 μέχρι τώρα εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τους στόχους, ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχουν σαφώς ανοδικές προοπτικές και για τα τρία εργοστάσια που διαθέτει ο όμιλος σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία».

Ικτίνος Μάρμαρα: Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ. Ευάγγελο Χαϊδά, «κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών μας παρουσίασε αύξηση που προσέγγισε το 50%, εξέλιξη που κυρίως οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή μας και στη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση των μαρμάρων μας από το εξωτερικό. Σε μικρότερο βαθμό ωφέλησε και η εκκίνηση λειτουργίας του νεοαποκτηθέντος εργοστασίου στη Δράμα. Η ανοδική τάση των πωλήσεών μας αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους».

Κανάκης: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης εταιρείας κ. Στέλιο Κανάκη, το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών, με τη διοίκηση της εταιρείας να ευελπιστεί πως η καλή πορεία θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους. Το 2017 μάλιστα, ήταν το πέμπτο συνεχόμενο έτος αύξησης της κερδοφορίας για την εισηγμένη εταιρεία.

Μοτοδυναμική: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας κ. Σωτήρη Χατζίκο, «κατά το πρώτο εξάμηνο, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας κατέγραψαν άνοδο και ευελπιστώ πως με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί και το δεύτερο μισό του έτους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει και το γεγονός ότι, όσον αφορά στη Yamaha, βγάλαμε το πρώτο εξάμηνο του έτους πρακτικά χωρίς «παπί» Euro-4. Αυτό ήρθε στα μέσα Ιουνίου και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά».

Μουζάκης: Πέρα από την προβλεπόμενη άνοδο των πωλήσεων, φέτος δεν αναμένεται να επαναληφθούν τα έκτακτα έξοδα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Εμμανουήλ Παυλάκης μίλησε στο Euro2day.gr για μια συνολική προσπάθεια αναδιοργάνωσης της εταιρείας, που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

PROFILE: «Μέσα στο πρώτο φετινό τετράμηνο, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσιάζει ένα καλό διψήφιο ποσοστό αύξησης, εξέλιξη που μας καθιστά αισιόδοξους ότι θα σημειώσουμε μια πολύ ικανοποιητική βελτίωση επιδόσεων και στο σύνολο της χρονιάς» σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video