ΣΕΒ: Ισχυροποιούνται οι προοπτικές ανάκαμψης

Ισχυρή πιθανότητα για ανάπτυξη άνω του 1,5% διαπιστώνει ο Σύνδεσμος στην μηνιαία ανάλυσή του. Ποια είναι τα σημάδια και ποιες οι τρεις πηγές ανησυχίας. Τι πρέπει να κάνει τώρα η κυβέρνηση.

ΣΕΒ: Ισχυροποιούνται οι προοπτικές ανάκαμψης

Η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης φαίνεται ότι επηρέασε θετικά το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο του 2017, γεγονός το οποίο δημιουργεί ισχυρότερες προοπτικές για ανάκαμψη, υποστηρίζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του.

Παράλληλα, ο δυναμισμός που επιδεικνύουν οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και τους υπόλοιπους τομείς, ενώ εκτιμάται ότι έχουν συσσωρευθεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες προς αξιοποίηση από ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, εάν δεν διαταραχθεί η ομαλότητα στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία, οι προβλέψεις για ανάπτυξη πάνω από 1,5% το 2017 πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία:

- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε μικρή βελτίωση, (στις 94 μονάδες από 93,2 τον προηγούμενο μήνα), ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές, καθώς και στη θετική τάση που διαμορφώνεται στις υπηρεσίες. Παράλληλα, η βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας συνέβαλε στην οριακή άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -68,8 μονάδες από -69,7 τον προηγούμενο μήνα).

- Η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάιο του 2017 (+4,3%), έπειτα από την υποχώρηση του Απριλίου (-1,6%), ενισχύοντας εκ νέου τη δυναμική της. Κατά το διάστημα Ιαν – Μάιος 2017, η παραγωγή στη μεταποίηση χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσε αξιόλογη άνοδο (+3,3%), με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται ανοδικά, ιδίως τα βασικά μέταλλα (+29,3%), τα φάρμακα (+12,9%) και την κατασκευή Η/Υ (26,6%).

- Οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή παρουσίασαν θεαματική άνοδο τον Μάιο του 2017 (+19,8%, έναντι υποχώρησης -5,8% τον Μάιο του 2016) ανακτώντας τη δυναμική τους, έπειτα από την εξασθένιση του Απριλίου (-5,1%). Συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν – Μάιος 2017 οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα εμφανίζουν άνοδο +6,6%, με τις περισσότερες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων να κινούνται ανοδικά, εκτός από τα ποτά/καπνό (-13,6%), το λάδι (-17,4%) και τα μηχανήματα (-2%).

- Ο όγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων, έπειτα από άνοδο +2,4% το 1ο τρίμηνο του 2017, συνέχισε να κινείται σε θετικό έδαφος και τον Απρίλιο του 2017 (+2,6%), γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και οι εορτές του Πάσχα, με τις πωλήσεις στις περισσότερες κατηγορίες καταστημάτων να σημειώνουν αύξηση, ιδίως τα σούπερ-μάρκετ (+3,3%) και γενικότερα τα καταστήματα ειδών διατροφής (+2,7%).

- Οι θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό επιβεβαιώνονται καθώς πλησιάζει η κορύφωση της τουριστική περιόδου, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν άνοδο των αφίξεων και των εισπράξεων τον Απρίλιο του 2017 (+12% και +11,3% αντίστοιχα). Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση τον Μάιο του 2017, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ οι διεθνείς αφίξεις στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας αυξήθηκαν κατά +6,6%.

- Κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευέςπαρουσίασε αύξηση (+8,6%, έναντι μείωσης -8,1% το 1ο τρίμηνο του 2016), για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα ο κύκλος εργασιών στους περισσότερους κλάδους υπηρεσιών ενισχύθηκε.

- Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να υποχωρεί τον Απρίλιο του 2017 (21,7% από 22% τον προηγούμενο μήνα και 23,6% τον Απρίλιο του 2016). Παράλληλα οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά +21,5% και ανήλθαν σε 18,6 χιλ. το 1ο τρίμηνο του 2017, ενώ τον Μάιο του 2017 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε στους 913,5 χιλ. από 970,3 χιλ. τον προηγούμενο μήνα. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ένα αξιοσημείωτο ισοζύγιο καθαρών θέσεων εργασίας το 1ο εξάμηνο του 2017 (+256 χιλ. θέσεις), αν και ένας μεγάλος αριθμός των νέων συμβάσεων εξακολουθεί να αφορά σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Οι πονοκέφαλοι

Ωστόσο, η γενικότερη αβεβαιότητα και η δημοσιονομική συμπίεση των εισοδημάτων εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται μεταξύ άλλων:

- Στην προσθήκη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ύψους €717 εκατ. τον Μάιο του 2017, με θετική ωστόσο εξέλιξη τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016 (€1,3 δισ.).

- Στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το ύψος των οποίων, υποχώρησε μεν κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 (στα €105,1 δισ. ή 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων, από €106 δισ. περίπου στο τέλος του 2016), ωστόσο η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων.

- Στη συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών τον Μάιο του 2017 (-€214 εκατ. μηνιαία καθαρή ροή), με τη σωρευτική εκροή από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, να διαμορφώνεται στα -€1,2 δισ.

Στη βάση αυτή, η Πολιτεία καλείται να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται, τηρώντας δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτόχρονα αντιμετωπίζοντας πιο αποτελεσματικά τις υφεσιακές πιέσεις που δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές των συντάξεων. Η ευκαιρία εδραίωσης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, όπως ξαναπαρουσιάζεται μετά από τρία χρόνια, θα επιτρέψει την έξοδο από την επιτροπεία και την επιστροφή στην κανονικότητα των διεθνών αγορών, καταλήγει ο ΣΕΒ.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video