BofA: Θα αργήσει πολύ να κλείσει η β’ αξιολόγηση

Τον κίνδυνο καθυστερήσεων που θα οδηγήσουν έως το καλοκαίρι ή ακόμα πιο πέρα, επισημαίνει ο οίκος. Πώς μπορεί να επιχειρηθεί «προσπέρασμα» των μεγάλων λήξεων του καλοκαιριού. Γιατί φαντάζει μακρινός στόχος η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

BofA: Θα αργήσει πολύ να κλείσει η β’ αξιολόγηση

Ως «μικρή πρόοδο» χαρακτηρίζει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα η Bank of America αλλά τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες για τη β’ αξιολόγηση και τα «χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά για τα ελληνικά assets τους μήνες που έρχονται».

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, κάποιος έπρεπε να υποχωρήσει για να τετραγωνιστεί ο κύκλος και πιθανότατα αυτός είναι η ελληνική κυβέρνηση. Δέχτηκε μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις που απαιτούσε το ΔΝΤ και πήρε μια μικρή νίκη: το δικαίωμα να διαθέσει σε αναπτυξιακά μέτρα την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η BofA αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις μέχρι να προκύψει πίεση από την ανάγκη χρηματοδότησης, με τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου να πιέζουν για μια συμφωνία όλες τις πλευρές.

Ισως τελικά να απαιτηθεί η διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος, με μικρή ή καθόλου συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτιμά ο οίκος και συμπληρώνει ότι αυτό πιθανότατα απαιτεί να υπάρχουν νέες κυβερνήσεις σε Ολλανδία και Γερμανία. Αυτό έχει δύο ρίσκα: Πρώτον, να υπάρξει ένα «αφήγημα» για την υπέρβαση των αναγκών που δημιουργούν οι λήξεις του καλοκαιριού και δεύτερον, να δούμε τις προθέσεις των νέων κοινοβουλίων που θα προκύψουν από τις εκλογές.

Αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να υπάρξει υπέρβαση του προβλήματος των λήξεων σημειώνει ότι θα μπορούσε να γίνει μερική εκταμίευση, με αντάλλαγμα τη μερική εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Η Bank of America επαναλαμβάνει ότι το παραπάνω σενάριο βάζει σε κίνδυνο την ένταξη στο QE τη φετινή χρονιά. Μπορεί να συμβεί αλλά οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στα θέματα που μένουν ανοικτά μετά από μια αξιολόγηση θα δώσουν τη δικαιολογία στην ΕΚΤ να κρατήσει τη χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, αν η χώρα μπει στο QE αργότερα φέτος, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα καθώς το πρόγραμμα θα είναι στα τελευταία του στάδια.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video