Σίνος: Το Χρηματιστήριο δεν πρέπει να ανοίξει πρόωρα

Ενα πρόωρο άνοιγμα του ΧΑ, πριν να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πού πηγαίνει η χώρα και πώς θα κάνουμε τις συνήθεις μας συναλλαγές, μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κατάχρησης. Γράφει ο Αλ. Σίνος.

Σίνος: Το Χρηματιστήριο δεν πρέπει να ανοίξει πρόωρα

Η σημερινή πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στους επενδυτές, στους επιχειρηματίες και στα νοικοκυριά. Η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η άρση της τραπεζικής αργίας και η εφαρμογή κανόνων που αφορούν τα capital controls είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανακτηθεί ένα μέρος της εμπιστοσύνης που έχει χαθεί τους τελευταίους μήνες.

Ενα πρόωρο και βιαστικό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πριν να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πού πηγαίνει η χώρα, με ποια χρηματοδότηση και ακόμη με ποιο τρόπο θα κάνουμε τις συνήθεις μας συναλλαγές μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κατάχρησης της αγοράς.

Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας και της γενικής έλλειψης ρευστότητας ουσιαστικά θα έχουμε μια αγορά μόνο πωλητών!

Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα υποστεί σημαντικές ζημιές έχοντας κάνει ελάχιστες συναλλαγές. Αγορά κλειστή δεν είναι αγορά – συμφωνούμε όλοι. Αλλά και αγορά χωρίς ίσους κανόνες και διαφάνεια δεν μπορεί να υπάρχει.

Πρέπει το τοπίο να ξεκαθαρίσει, πρέπει να προστατεύσουμε το επενδυτικό κοινό και τις εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις.

Το σχέδιο που συζητείται για την εφαρμογή των capital controls στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Αθηνών προβλέπει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για την αγορά μετοχών. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις τίτλων από επενδυτές του εξωτερικού θα εκκαθαρίζονται κανονικά από τους θεματοφύλακές τους, αποδίδοντάς τους το προϊόν της πώλησης στο εξωτερικό.

Αυτό αποτελεί στρέβλωση, δημιουργεί μια αγορά πωλητών και θέτει τις προϋποθέσεις μιας κρίσης υποτίμησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κρίση υποτίμησης επιτείνει περαιτέρω την έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει σε τίποτε.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ανοίξει όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να ανοίξει με ίσους κανόνες για Έλληνες και ξένους, αγοραστές ή πωλητές.* Ο Αλ. Σίνος είναι μέλος του ΔΣ της SOLIDUS SECURITIES ΑΕΠΕΥ

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video