Καταθέσεις: Επτά λόγοι για να αφήσετε τα λεφτά σας εκεί που είναι

Η κουβέντα για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν επτά επιχειρήματα για να αφήσετε τα χρήματά σας στη θέση τους. Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις. Γράφει ο Στ. Κοτζαμάνης.

Καταθέσεις: Επτά λόγοι για να αφήσετε τα λεφτά σας εκεί που είναι

«Πολλή κουβέντα, αλλά από ουσία λίγα πράγματα». Με αυτές τις φράσεις περιγράφουν τραπεζικά στελέχη τις μέχρι τώρα κινήσεις των εγχώριων καταθετών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί ανάληψης κεφαλαίων από τις τράπεζες και τοποθέτησή τους είτε... σε θυρίδες, είτε σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού.

Οι εκροές άλλωστε του τελευταίου διμήνου είναι αρκετά περιορισμένες και ως ένα βαθμό αποδίδονται στις αυξημένες καταβολές προς την εφορία, ή σε κάποιες πρώτες προληπτικές κινήσεις επιχειρήσεων που φοβήθηκαν άμεση και ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κατάστασης, η οποία -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Το θέμα βέβαια του Grexit έχει επανέλθει σε Ελλάδα και εξωτερικό και ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται -με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- από τους αναλυτές, πιθανό, αλλά όχι το πιθανότερο.

Κανείς δεν είναι σε θέση με βεβαιότητα να προβλέψει με ασφάλεια τι ακριβώς θα γίνει στο μέλλον και λίγοι είναι οι διαχειριστές που προτείνουν στους πελάτες τους τη μία ή την άλλη λύση.

Πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στο φόβο που διακατέχει μέρος των αποταμιευτών έχει αρχίσει να δημιουργείται μια σειρά επιχειρημάτων (που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τους επενδυτές), σύμφωνα με τα οποία οι καταθέτες των τραπεζών θα ήταν καλύτερα να μην πράξουν τίποτε και να αφήσουν τα λεφτά τους στη θέση τους.

Πρώτον, τα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις (από 1,7% έως 2% για ποσά γύρω στα 100.000-200.000 ευρώ για 12-15 μήνες) είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια στις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης είναι στην πράξη αρνητικά.

Δεύτερον, οι πραγματικές αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων είναι ακόμη πιο μεγάλες, παρά το γεγονός ότι οι τόκοι φορολογούνται με 15% (από το 1,7%-2% πάμε στο 1,45%-1,7%). Και αυτό γιατί μέσα στο 2015 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται αρνητικός και πιθανόν να πιάσει το -1%, σε περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα. Με άλλα λόγια, το πραγματικό επιτόκιο των ελληνικών καταθέσεων κυμαίνεται γύρω στο 2,5%.

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως θα αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές της, ενώ όλοι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουν μια συνεχή στροφή της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς «ρεαλιστικότερες» θέσεις. Σε ό,τι δε αφορά τις δηλώσεις του κ. Τόλιου, ακολούθησαν «διορθωτικές» επισημάνσεις από την επίσημη ηγεσία του κόμματος. Αν οι δηλώσεις που τρομάζουν την αγορά συνεχιστούν, ή αυξηθούν, τότε είναι αρκετά πιθανό να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις επικείμενες εκλογές.

Τέταρτον, πρόσφατη δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ανεβάζει στο 74,2% το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, πάση θυσία. Έτσι, εκτιμάται ότι κίνηση της αυριανής ελληνικής κυβέρνησης (όποια και αν είναι αυτή) που θα μας οδηγούσε εκτός της ευρωζώνης θα οδηγούσε και στον πολιτικό αφανισμό τουλάχιστον του κόμματος που θα αποτελεί το βασικό της πυρήνα.

Πέμπτον, καμιά από τις σημερινές δημοσκοπήσεις δεν προβλέπει εκλογική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σημαίνει πως για τη δημιουργία κυβέρνησης θα απαιτηθεί πιθανότατα η σύμπραξη είτε με το Ποτάμι, είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε και με τα δύο αυτά πολιτικά κόμματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι θα θέσουν ως κόκκινες γραμμές το ζήτημα της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Έκτον, όσο και αν η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ πιο προετοιμασμένη σε σχέση με το παρελθόν για το ενδεχόμενο του Grexit (κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει και από τη μεγάλη διαφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με τις αποδόσεις των άλλων χωρών του Νότου), θεωρείται βέβαιο πως πρώτη προτίμηση της Γερμανίας και των λοιπών Βορείων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ενδεικτική είναι η θέση του κ. Γκάμπριελ, ηγέτη των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών (SPD), ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο ανθεκτική τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να εκβιάζεται και ότι «ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της Ε.Ε., ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

Έβδομον, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο να εξαγάγουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό για όσους από τους συμπολίτες μας δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευσή τους μέσα από τη διαδικασία του πόθεν έσχες. Ήδη πολλοί έχουν ανοικτά ζητήματα με τις φορολογικές αρχές για κινήσεις που είχαν κάνει την περίοδο 2011-2012.

 

Στέφανος Κοτζαμάνης

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video