Saxo: Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι κεντρικές τράπεζες τον Οκτώβριο

Tη νομισματική πολιτική τους επανεξετάζουν μέσα στον Οκτώβριο οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Fed σε πορεία λήξης του τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ επικεντρώνεται στο σχέδιό της για τα ABS, η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων.

Saxo: Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι κεντρικές τράπεζες τον Οκτώβριο

Αυτός ο μήνας υπόσχεται να είναι γεμάτος δράση. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς των ΗΠΑ (FOMC), το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν όλες προγραμματισμένες συνεδριάσεις μέσα στον Οκτώβριο για να εξετάσουν το θέμα της νομισματικής πολιτικής.

Εδώ, όμως, τελειώνουν και οι όποιες ομοιότητες μεταξύ τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πλησιάζει με αργά βήματα σε αύξηση των επιτοκίων, εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας. Η FOMC πρόκειται να τερματίσει τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ΕΚΤ ακολουθεί αντίθετη πορεία και οδεύει προς πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έκανε για άλλη μια φορά την έκπληξη και περιέκοψε σε μεγαλύτερο βαθμό τα κύρια επιτόκια, όπως το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, το οριακό επιτόκιο δανεισμού και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,05%, 0,3% και -0,2% αντιστοίχως.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έφτασε τώρα στο σημείο μηδέν για τα επιτόκια, για να προσθέσει ότι το κέντρο βάρους θα μετατοπιστεί στο νέο πρόγραμμα εξαγοράς αξιόγραφων από τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού (ABS) στην επόμενη συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου.

Ενώ η ΕΚΤ ουσιαστικά μηδενίζει τα επιτόκια, η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται για την πρώτη αύξησή τους.

Ο διοικητής της τράπεζας, Mark Carney, έχει να επιδείξει στη θητεία του έναν ρυθμό ανάπτυξης άνω της τάσης σε κάθε τρίμηνο, από τότε που ανέλαβε τα ηνία στα μέσα του 2013 (η οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση 3,2% από το β' τρίμηνο του 2013), ενώ ο πληθωρισμός σημείωσε πτώση από περίπου 3% όπου βρισκόταν στο 1,5% σήμερα. Ο Carney ανέφερε μια πιθανή αύξηση επιτοκίων την άνοιξη.

Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ισχυρή ανάπτυξη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένεται από την FOMC να σημάνει τη λήξη του τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της στις 28-29 Οκτωβρίου, παρέχοντας διευκολύνσεις για τα υπόλοιπα 15 δισ. USD, από τα 85 δισ. USD που ήταν αρχικά το μηνιαίο πρόγραμμα εξαγορών.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να έχει ακμαία ανάπτυξη στο γ' και στο δ' τρίμηνο, μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε στο β' τρίμηνο με ένα ετησιοποιημένο ποσοστό 4,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ είχε προηγηθεί πτώση κατά 2,1% το α' τρίμηνο λόγω κακοκαιρίας.

Παρά τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η FOMC. Πολλά μέλη της επιτροπής έχουν δηλώσει ότι θα ένιωθαν πιο άνετα με ήπια υπέρβαση του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αυξήθηκε 1,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

*Ο Mads Koefoed είναι Επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής στη Saxo Bank.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video