Δέκα απλές συμβουλές για κερδοφόρο trading

Γενικές αρχές προκειμένου ένας trader να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας - κερδοφορίας

Δέκα απλές συμβουλές για κερδοφόρο trading


Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με το trading είτε επαγγελματικά είτε με στόχο την συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζουμε μια σειρά από θεμελιώδεις αρχές και πρακτικές που κατά την γνώμη μας πρέπει να ακολουθεί ένας trader για να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Υπογραμμίζουμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν έχουν να κάνουν με αυτή καθαυτή την στρατηγική που επιλέγει ένας trader αλλά με την εφαρμογή αυτής. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως εξίσου σημαντικός αντίπαλος ενός trader, εκτός από τις αγορές και την μεταβλητότητά τους, είναι ο εαυτός του. Τέλος σημειώνουμε πως η σειρά παρουσίασης των αρχών και πρακτικών δεν αποτυπώνει κατ’ανάγκη και την σημαντικότητά τους.

 

» Ερευνήστε και ανακαλύψτε

το επενδυτικό σας προφίλ

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Άλλος είναι συνεσταλμένος, άλλος προτιμά σίγουρα και μικρά βήματα, σε άλλον αρέσει το ρίσκο, άλλος πάλι συναρπάζεται από τις απρόσμενες επιτυχίες και άλλος θέλει να νιώθει την αδρεναλίνη στα ύψη. Ο κατάλογος είναι τόσο μεγάλος όσες είναι και οι διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές. Είναι πολύ σημαντικό για έναν trader να αντιληφθεί τι είδους trading θέλει να κάνει σχετίζοντας τον εαυτό του και τον χαρακτήρα του με το trading. Οι επιλογές που θα κάνει θα είναι πιο εύστοχες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν νιώσει ότι παίζει στην «έδρα» του, δηλάδη αισθανθεί ότι ο τρόπος που κάνει trading είναι πιο κοντινές και πιο οικείες σε αυτόν.

 

Επενδύστε από το υστέρημά σας και όχι από το ‘λάδι του καντηλιού’

Είναι πολύ δύσκολο για τον καθένα μας να έχει πειθαρχία και ψυχραιμία όταν νιώθει πως ρισκάρει κεφάλαιο που του είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της καθημερινότητας. Στο trading πρέπει να ξεκινάμε με το σκεπτικό πως αν χάσουμε ό,τι ρισκάρουμε, θα μας πονέσει φυσικά γιατί είναι χρήματα δικά μας, αλλά δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Συναισθήματα όπως ο πανικός και ο φόβος θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε λάθος αποφάσεις. Αυτός ο απλός κανόνας ισχύει εκτός από το trading σε οτιδήποτε άλλο κάνουμε που εμπεριέχει ρίσκο.

 

Έχετε γνώση του ρίσκου σας εκ των προτέρων

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι traders είναι ότι αγνοούν την διαχείριση ρίσκου. Πόσο πιο άνετα θα νιώσουμε αν γνωρίζουμε από την αρχή το ποσοστό του κεφαλαίου μας που διακινδυνεύουμε σε κάθε θέση που ανοίγουμε. Σε κάθε φάση της επενδυτικής μας στρατηγικής θα ξέρουμε που βρισκόμαστε και που πατάμε και το βασικότερο: θα ξέρουμε που μπορεί να βρεθούμε σε μια εβδομάδα, σέ ένα μήνα ή σε ένα χρόνο αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα υπολογίσαμε. Αυτός ο κανόνας κατά την γνώμη μας είναι ο σημαντικότερος και κρισιμότερος κανόνας για έναν trader.

 

Ακολουθήστε την τάση – trend is your friend

Είναι προτιμότερο όταν είμαστε σε μία βάρκα να μας βοηθάει το ρεύμα στην πορεία μας, παρά να είμαστε κόντρα σε αυτό. Ακολουθώντας την τάση έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας. Μπορεί η στρατηγική μας να έχει κάποια ψεγάδια ή κάποιες λάθος εκτιμήσεις, αν όμως διαπιστώσουμε την μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς και υποβάλλουμε την στρατηγική μας να την ακολουθήσει και να συμβιβαστεί με αυτήν, τότε σαφώς θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Φυσικά όλα ανάγονται στο βασικό πρόβλημα: πως διαπιστώνουμε την τάση. Απόλυτα ασφαλής μέθοδος δεν υπάρχει. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά π.χ. υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά συνιστούν μια ανοδική τάση, μέχρι πολύπλοκους αλγορίθμους και Multi Time Frame αναλύσεις.

 

Μην προσπαθείτε να κάνετε μια ιδέα που δεν δουλεύει να δουλέψει με το ζόρι

Θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου ως αναλυτής και προγραμματιστής στρατηγικών trading. Πολλοί traders νομίζουν ότι ανακάλυψαν μια κερδοφόρα στρατηγική. Η στρατηγική αυτή μετατράπηκε σε κώδικα για να μπορεί να γίνει δοκιμή στο παρελθόν (back-testing) και βελτιστοποίηση (optimization).  Διαπιστώθηκε ότι η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε να αναμενόμενα. Ίσως η άρνηση της αποδοχής του λάθους, ίσως η εμμονή, ίσως η ελπίδα που πεθαίνει πάντα τελευταία, οδήγησαν τον trader να προσπαθήσει να την βελτιώσει με διάφορα φίλτρα και περίπλοκους κανόνες. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργούνται συστήματα – τέρατα με εκατοντάδες παραμέτρους που είχαν όμως μεγάλη ευαισθησία σε μικρές αλλαγές της αγοράς άρα περιείχαν μεγάλη αστάθεια. Μια ιδέα είτε δουλεύει είτε δεν δουλεύει. Μην προσπαθούμε σώνει και καλά να κάνουμε μία ιδέα που δεν δουλεύει να δουλέψει με το ζόρι. Είναι σίγουρο ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για να βρούμε την σωστή ιδέα είναι να απορρίψουμε τις λάθος ιδέες. «Το ότι πέτυχα οφείλεται στο ότι απέτυχα πολλές φορές» έλεγε ο Michael Jordan.

 

Επιλέξτε την κατάλληλη πλατφόρμα συναλλαγών

Πριν ξεκινήσετε να κάνετε trading, φροντίστε να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές. Ίσως όχι τις καλύτερες ή τις χειρότερες (αφού σε πολλά πράγματα αυτές οι έννοιες είναι σχετικές) αλλά αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο. Δοκιμάστε πολλές πλατφόρμες συναλλαγών, εξοικειωθείτε μαζί τους και επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο. Επίσης στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετό υλικό με αποτελέσματα σύγκρισης. Μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσετε είναι τα εξής:

 

•      Είναι δωρέαν ή πρέπει να πληρώσω; Αν δεν είναι δωρεάν πόσο κοστίζει;

•      Τι εργαλεία μου παρέχει; Ταιριάζουν στο trading που θέλω να κάνω;

•      Τα δεδομένα (ιστορικά  και τρέχοντα) είναι δωρεάν;

•      Το περιβάλλον είναι φιλικό προς εμένα και εύκολο στη χρήση;

•      Παρέχεται προγραμματιστικό περιβάλλον ώστε να μπορέσω να ικανοποιήσω τις εξατομικευμένες ανάγκες μου;

•      Η πλατφόρμα επιτρέπει back-testing και optimization;

 

Ποτέ μην αμελείτε να τοποθετείτε Stop Loss

Ένας trader είναι καλός trader όταν ξέρει να κερδίζει αλλά ξέρει και να χάνει. Ο Rudyard Kipling αποκαλεί τον θρίαμβο και την καταστροφή ως απατεώνες που πρέπει να τους φερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Μια θέση που απεδείχθη λάθος γιατί κινείται σε ζημιογόνο περιοχή πρέπει να κλείσει με βάση κανόνες που έχουμε ορίσει εκ των προτέρων. Το Stop Loss πρέπει κατά την γνώμη μας να τοποθετείται λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς: αφού έχουμε κανόνες για την είσοδο πρέπει να έχουμε κανόνες και για την έξοδο.

 

Μελετήστε και εκπαιδευτείτε – η γνώση είναι δύναμη

Όπως σε οτιδήποτε κάνουμε στην ζωή, έτσι κατά μείζονα λόγο και στο trading πρέπει να μελετήσουμε ώστε να ξέρουμε καλά τι κάνουμε. «“Ά δε μελέτα φύσιος αγαθάς πλεύνα δωρείται φίλοι (Η μελέτη φίλοι μου, μας δωρίζει περισσότερα αγαθά από το φυσικό ταλέντα)”  μας φωνάζει από τα βάθη των αιώνων ο σοφός Επίχαρμος. Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε τα κατάλληλα βιβλία, τους κατάλληλους διαδικτυακούς τόπους αλλά και τα κατάλληλα σεμινάρια από τους σωστούς ανθρώπους ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Μην ξεχνάτε ποιον έχουμε αντίπαλο στο trading: κάποιους άλλους traders που πρέπει να «κερδίσουμε». Μοιάζει πολύ με τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπου πρέπει διαβάζοντας να γίνουμε καλύτεροι από τους άλλους για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Μην ανοίγετε θέσεις αν δεν συντρέχει λόγος

Η αδράνεια (δυσκολία μεταβολής της παρούσας κατάστασης) είναι στην ανθρώπινη φύση. Πολλοί traders αισθάνονται ένα κενό αν περάσουν κάποιες μέρες ή και ώρες και δεν πάρουν θέσεις. Θέσεις πρέπει να παίρνουμε όταν μας το επιβάλλει η στρατηγική μας και όχι για να περνάμε την ώρα μας ή να ικανοποιούμε εξωγενείς ανάγκες μας όπως π.χ. το αίσθημα του ρίσκου και του τζόγου. Ένας πασίγνωστος και πολύ επιτυχημένος trader κάποτε μού είπε ότι «αν έχεις αμφιβολία αν πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξεις μια θέση, μην την ανοίγεις». Πόσο μάλλον αν δεν πρόκειται για αμφιβολία αλλά για μη ύπαρξη σήματος!

 

Επιλέξτε έναν καλό προγραμματιστή

Είναι βέβαιο ότι στον κόσμο του trading που επικρατούν πλέον οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών και τα αυτοματοποιημένα συστήματα, ο προγραμματιστής με εξειδίκευση στο trading, είναι ένας άνθρωπος που είναι απαραίτητος. Δεν είναι μόνο ότι θα υλοποιήσει προγραμμαστικά ό,τι του ζητήσετε (δείκτες, ρομποτικά συστήματα κλπ) αλλά θα σας καθοδηγήσει με την εμπειρία του, θα σας κάνει να δείτε περιπτώσεις στην στρατηγική σας που πιθανόν να μην είχατε σκεφτεί (αφού ο προγραμματισμός ενός συστήματος δεν μπορεί να περιέχει ασάφειες) και θα εμπλουτίσει το σύστημα σας με εργαλεία που θα το βελτιώσουν. Επίσης, ως άνθρωπος της τεχνολογίας θα σας βοηθήσει σε τεχνικές απορίες και θα συνδράμει με τις γνώσεις του στην βελτίωση του τεχνολογικού – πληροφοριακού περιβάλλοντός σας.  Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με το trading σοβαρά, δείτε τον προγραμματιστή σαν δικό σας άνθρωπο, όπως θα βλέπατε τον οδοντίατρό σας.

 

Επίλογος

Παρουσιάσαμε δέκα συμβουλές που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να τηρεί ένας trader ώστε να φτάσει στην επιτυυχία ευκολότερα, γρηγορότερα και φθηνότερα. Φυσικά τέτοιου έιδους συμβουλές υπάρχουν χιλιάδες, προσπαθήσαμε όμως να σταχυολογήσουμε τις σημαντικότερες και αυτές που έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα. «

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video