Πού θα στηθούν οι νέες άμυνες στο ΧΑ

Η έλλειψη συγχρονισμού με τις διεθνείς αγορές και οι αλλαγές στον δείκτη MSCI. Οι μετοχές που αντέχουν στις επιθέσεις των πωλητών.

Πού θα στηθούν οι νέες άμυνες στο ΧΑ

Σε πολύ αρνητικό μήνα εξελίσσεται ο Μάιος στο Χ.Α., με κάθε προσπάθεια αντίδρασης να δίνει χώρο στους πωλητές να κινηθούν ευκολότερα. Η ήπια αποκλιμάκωση στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς από το 4,5% να μειώνεται στο 4,27%, δεν δείχνει να πείθει τις μετοχές.

Σε πρώτο πλάνο είναι η έκδηλη ανησυχία της αγοράς για την περίπτωση της Folli Follie Group. Από την Παρασκευή 18/5 σημειώνει πτώση 35%, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει τα 320 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, από την εξέλιξη στην υπόθεση θα κριθούν πολλά στις επόμενες συνεδριάσεις, αφού η συνεχής πίεση στη μετοχή δημιουργεί αρνητικό momentum στην αγορά.

Πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκτός συγχρονισμού με τις έξω αγορές. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στους δείκτες MSCI αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα επίσης επηρεάζουν τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Στα πεδία της άμυνας συνεπώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στην περιοχή των 761-767 μονάδων που είναι το χαμηλό του Απριλίου, αφού το ενδιάμεσο σημείο στις 775 μονάδες χάθηκε με ευκολία. Χαμηλότερα η στήριξη είναι στις 740 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αποφάσεις του Eurogroup και η πορεία προς την έξοδο είναι σε θέση να αναστρέψουν την κακή τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, πολλές μετοχές αρνούνται να κινηθούν χαμηλότερα από τις κοντινές σημαντικές στηρίξεις και βγάζουν άμυνες παρά την πτώση του δείκτη, όπως π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Terna Energy, Coca Cola HBC, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Για το θετικό σενάριο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να εισέλθουν στην περιοχή της ισχυρής πλέον αντίστασης των 800-810 μονάδων. Από τα τρέχοντα επίπεδα απέχει πάνω από 4%. Αυτή τη ζώνη τιμών θα πρέπει να επαναπροσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης και να την κρατήσει ως στήριξη.

Οι συνθήκες για τον Μάιο αναμένονταν να είναι πιο περίπλοκες απ’ ό,τι ο «καλός» Απρίλιος για την εγχώρια αγορά, ωστόσο η ανοδική τάση στην Αμερική θα έπρεπε να δώσει κάποια στήριξη.

Η εικόνα εκροών στο εισηγμένο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο GREK στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video