Όταν η... πεποίθηση βλάπτει το χαρτοφυλάκιό μας

Η τεχνική ανάλυση για την πορεία του ευρώ.

Πριν από δέκα ημέρες περίπου, ο εκδότης του περιοδικού TRADERS΄ (http://www.traders-mag.gr/) και συνεργάτες του, συμμετείχαν σε επενδυτική εκδήλωση με θέμα τις επενδύσεις στα νομίσματα και το περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά το BREXIT.

Στο περιθώριο του σεμιναρίου αυτού, φίλος του περιοδικού και ιδιώτης επενδυτής αναρωτήθηκε κατά πόσο η τρέχουσα κατάσταση στον Ιταλικό τραπεζικό κλάδο αποτελεί ευκαιρία πωλήσεων στο €, ενώ ¨παραπονέθηκε¨ ότι η πορεία των αγορών, δεν συμβαδίζει πλέον με τις ανακοινώσεις και τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα.  

Ένα από τα κλασσικά λάθη στις επενδύσεις 

Η εκτέλεση συναλλαγών με βάση το τι πιστεύουμε ότι θα γίνει ή πρέπει να γίνει και όχι με βάση αυτό που μας λέει η τιμή ότι γίνεται  (βλέπε διάγραμμα), συνήθως καταλήγει σε απώλεια χρημάτων. Δεν θα ξύσουμε πληγές αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (¨αποκλείεται η Εθνική να πέσει κάτω από το €1¨,  λέγανε και γράφανε πολλοί), παρά θα δούμε το ζεύγος USDJPY μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια.    

Η περίπτωση της Ιαπωνίας

Tην 29/01/2016 η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την μείωση των επιτοκίων στο -0.10%, υιοθετώντας και αυτή με την σειρά της, πολιτική αρνητικών επιτοκίων γνωστή και ως NIRP. Στόχος της ήταν (και παραμένει), η αποδυνάμωση του γιεν, η τόνωση της οικονομίας της μέσω πιο ανταγωνιστικών εξαγωγών και η δημιουργία πληθωρισμού.

Και ενώ αρχικά οι αγορές αντέδρασαν όπως αναμενόταν, ρευστοποιώντας γιεν και αγοράζοντας $ Η.Π.Α., γρήγορα η τάση αντιστράφηκε και το ιαπωνικό νόμισμα άρχισε να ενισχύεται! Η δε τάση αυτή διήρκησε για ημέρες και όχι απλά για μερικές ώρες, προβληματίζοντας αναλυτές και τραπεζίτες.

 Τελικά το € θα πάει παρακάτω;

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η ισοτιμία του € έναντι του $ Η.Π.Α. θα αγγίξει το 1:1 για μια σειρά από οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους.

Αρχικά είναι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές των δύο κεντρικών τραπεζών, με την Ε.Κ.Τ. να εφαρμόζει ποσοτική χαλάρωση και την FED να εξετάζει περαιτέρω σύσφιξη λόγω της θετικής πορείας της αμερικανικής οικονομίας

Επιπλέον, η αβεβαιότητα λόγω του BREXIT, αλλά και τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών με τα €300 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία του €.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Γερμανία στους επόμενους μήνες και τη δημοσκοπική άνοδο που σημειώνουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Άρα θα πάει παρακάτω, ε;

Το διάγραμμα ακόμη δεν έχει δώσει ξεκάθαρο σήμα πώλησης ή αγοράς μιας και το ζεύγος EURUSD διαπραγματεύεται ακόμη μεταξύ κρίσιμων σημείων καμπής. 

Όσο δεν διασπάται καθοδικά το EURUSD 1.0900 κάθε πρόβλεψη για περαιτέρω πτώση είναι παρακινδυνευμένη. Ούτε για άνοδο φυσικά μπορούμε να μιλήσουμε, μιας και το επίπεδο του EURUSD 1.1200 αποτελεί ισχυρή μεσοπρόθεσμη αντίσταση.



Έναντι επιλόγου

Για τις επενδύσεις μας καλό θα είναι να εφαρμόζουμε την αρχή, ¨εκτελούμε συναλλαγές με βάση αυτό που βλέπουμε στα διαγράμματα και όχι με βάση αυτό που πιστεύουμε¨. Καλώς ή κακώς, ζούμε σε ένα κόσμο τόσο στενά διασυνδεμένο, που μια εξέλιξη στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει την οικονομία των Η.Π.Α., ή που ένα πολιτικό γεγονός στην γωνιά της Ευρώπης μπορεί να έχει επιπτώσεις στις χώρες της Ν.Α. Ασίας!

Τέλος να θυμάστε ότι εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο και του ακριβού το ακριβότερο!

*Περισσότερα άρθρα που αφορούν στις επενδύσεις θα βρείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο περιοδικό TRADERS' με μια απλή εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video