Tι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση για τη στερλίνα

Ποια στάση πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Tι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση για τη στερλίνα

Την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί πολίτες καλούνται να λάβουν μια από τις πιο σημαντικές και ιστορικές τους αποφάσεις. Την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ θα έχει σημαντικές προεκτάσεις, τόσο για την Μ. Βρετανία, όσο και για την ΕΕ την ίδια.

Το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, έχουν ως βασικό επιχείρημα την απεξάρτηση από έναν (κατ’ αυτούς), γραφειοκρατικό και ξένο προς τα Βρετανικά συμφέροντα πολιτικό συνασπισμό. Επιπλέον, με σύμμαχο το ΟΧΙ θεωρούν ότι θα επιτύχουν περισσότερες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλες σε τομείς όπως το εμπόριο και η μεταναστευτική πολιτική. 

Στην αντίπερα όχθη και με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό, κ. David Cameron, οι υποστηρικτές του ΝΑΙ επιχειρηματολογούν ότι μια έξοδος θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία με απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση του ΑΕΠ, υποτίμηση του νομίσματος και σημαντική μείωση της διεθνούς ισχύος της χώρας.

Γιατί με αφορά;

Ίσως κάποιος από εσάς να αναρωτηθεί για ποιο λόγο, μια πολιτική κατά βάση εξέλιξη, σε μια χώρα πέραν των 2000 km από την Ελλάδα να είναι τόσο σημαντική για μας τους ίδιους.

Η απάντηση είναι ότι ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον που τα σύνορα και οι αποστάσεις έχουν πρακτικά καταργηθεί. Μία έξοδος από την ΕΕ θα σοκάρει τις αγορές, οι οποίες έως τώρα δίνουν μικρή πιθανότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε περιόδους κρίσεων, οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αποφεύγοντας επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Η Ελλάδα την στιγμή αυτή χρειάζεται ένα σταθερό διεθνές περιβάλλον προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Επιπλέον, το ΟΧΙ θα έχει πολιτικές προεκτάσεις στην ίδια την ΕΕ. Πρώτα από όλα θα καταρρίψει το στερεότυπο του μονόδρομου προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, η έξοδος μιας χώρας μέλους ήταν αδιανόητη, ενώ τώρα συγκεντρώνει πιθανότητα 44% (σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση). Τέλος, η άνοδος ακραίων πολιτικών κομμάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και οι επικείμενες εκλογές σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία ήδη πονοκεφαλιάζει τους υπεύθυνους των Βρυξελλών. 

 Τι λέει το διάγραμμα για την λίρα Αγγλίας;

Οι επενδυτές προς το παρόν ποντάρουν στην επικράτηση του ΝΑΙ, με την λίρα Αγγλίας (GBP)  να ενισχύεται έναντι του €. Η μεσοπρόθεσμη τάση του ζεύγους (EURGBP), είναι ξεκάθαρα πτωτική και η μεταβλητότητα δείχνει αυξητικές τάσεις.

Μέχρι και τις 23 Ιουνίου καλό θα ήταν να αποφύγουμε τοποθετήσεις σε στοιχεία ενεργητικού με βάση την λίρα Αγγλίας. Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα, δίχως να προεξοφλούμε εξελίξεις. Μπορεί να εκπλαγούμε δυσάρεστα!        

 

* Περισσότερα άρθρα που αφορούν τις επενδύσεις θα βρείτε εντελώς δωρεάν στο περιοδικό TRADERS΄. Κάντε εγγραφή στο, www.traders-mag.gr.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video