ΧΑ: Πότε θα δώσει σινιάλο ανόδου

Η εκτιμώμενη πορεία του Χρηματιστηρίου μέσα από τα... Ichimoku clouds. Οι κρίσιμες αντιστάσεις για το ΓΔ.

Για την ανάλυση της ελληνικής χρηματαγοράς, θα εισάγουμε τη χρήση του δείκτη Ichimoku Kinko Hyo. Ο δείκτης αυτός είναι ένας απλός δείκτης ο οποίος επιτρέπει στους traders να καθορίσουν το συναίσθημα για κάθε υποκείμενο εργαλείο μέσα σε 3 δευτερόλεπτα !

Αυτό είναι εφικτό παρακολουθώντας την τιμή σε σχέση με το "σύννεφο".

Οι γενικοί κανόνες είναι οι παρακάτω:

· Bullish (ανοδική αγορά): Η τιμή βρίσκεται πάνω από το σύννεφο
· Bearish (καθοδική αγορά): Η τιμή βρίσκεται κάτω από το σύννεφο
· Consolidation (σταθεροποίηση): Η τιμή βρίσκεται ανάμεσα το σύννεφο

Το σύννεφο όχι μόνο μπορεί να αποκαλύψει το «συναίσθημα»-τάση της αγοράς για έναν υποκείμενο τίτλο, αλλά δίνει και τις κύριες αντιστάσεις/στηρίξεις. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα χρώματα που σχετίζονται με τις τιμές στα σημεία στήριξης/αντίστασης:

· Κίτρινο: Στήριξη/Αντίσταση για 52 στήλες
· Άσπρο: Στήριξη/Αντίσταση για περίπου 18 στήλες
· Πράσινο: Στήριξη/Αντίσταση για 26 στήλες
· Κόκκινο: Στήριξη/Αντίσταση για 9 στήλες

Με αυτα τα δυο στοιχεία του Ιτσιμόκου, αναλύσαμε το ΧΑ σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια για την βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη πορεία του.

Διάγραμμα 1 Δείχνει το eSignal Ichimoku γράφημα για τον Greece Athens Stock Composite $SAGD-ATH.

Τον Οκτώβριο του 2008 το συναίσθημα άλλαξε σε πτωτικό στο μηνιαίο χρονικό πλαίσιο. Από εκείνη τη στιγμή, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά μέχρι τον Μάιο του 2013 οπότε και εμφανίστηκε μια σημαντική ανοδική αντίδραση, αλλά δεν ήταν τόσο δυνατή. Η μεγάλη αντίσταση εμφανιζόταν στο επίπεδο των 2241 μονάδων αλλά η τιμή δεν έφτασε ποτέ αυτό το επίπεδο.

Τουναντίον, κινήθηκε προς τις 1998 μονάδες και κατόπιν άρχισε την ελεύθερη πτώση αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επανεξέτασης του χαμηλού pivot των 679 μονάδων.

Μέχρι να σπάσουμε τη μηνιαία αντίσταση στις 1417 μονάδες, θα παραμείνουμε Bearish (με πτωτική διάθεση) στο μηνιαίο διάγραμμα με προσπάθεια να φτάσουμε στις 679 μονάδες.


Διάγραμμα 2: Εβδομαδιαίο γράφημα eSignal Ichimoku του ΧΑ



Ο εβδομαδιαίος χρονικός ορίζοντας συμφωνεί με το μηνιαίο. Κι αυτός τείνει να διολισθήσει προς τα κάτω. Καμία προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ΔΕΝ έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή της πτωτικής τάσης στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014. Μέχρις ότου η τιμή σκαρφαλώσει επάνω από την πράσινη γραμμή αντίστασης, βρισκόμαστε σε πτωτική τάση. Προς το παρόν η πράσινη γραμμή αντίστασης βρίσκεται στις... 1052 μονάδες!


Διάγραμμα 3: Ημερήσιο γράφημα eSignal Ichimoku του ΧΑ



Σύμφωνα με το τρίτο διάγραμμα φαίνεται οτι το «συναίσθημα» της αγοράς πραγματοποιεί μια συσπείρωση/σταθεροποίηση, αντίθετα με το μηνιαίο και εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η τιμή συσπειρώνεται μεταξύ των 1052 και 982 μονάδων.

Συνοψίζοντας, το ΧΑ βρίσκεται σαφώς σε μια μακροχρόνια πτωτική τάση. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η τιμή προσπαθεί να προσεγγίσει τη μεγάλη αντίσταση των 1052 μονάδων. Οι πιθανότητες να το προσεγγίσει αυτό το επίπεδο των 1052 μονάδων, αυξάνονται όσο κρατάει η στήριξη των 982 μονάδων.

Εάν η αντίσταση των 1052 μονάδων διασπαστεί προς τα πάνω, το συναίσθημα της αγοράς στο ωριαίο γράφημα θα γυρίσει σε θετικό (!) και το εβδομαδιαίο γράφημα κατα συνέπεια θα αλλάξει με μεγάλες πιθανότητες να δούμε ένα σημαντικό ανοδικό ξέσπασμα/αντίδραση.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video