FTSE/XA Large Cap: Εν αναμονή. (εβδομαδιαίο)

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα έχει οδεύει προς το τέλος της, όπως και η προηγούμενη, όπως και η πριν από αυτή και ούτω καθεξής. Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε πως και πως ένα πενθήμερο (έστω ημέρα) που θα είναι…κανονικό αλλά τέλος πάντων!

FTSE/XA Large Cap: Εν αναμονή. (εβδομαδιαίο)
Όπως αναφέραμε σε σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας, ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο για το τι, προς τα πού και πότε, έχει υπεραναλυθεί, οπότε δεν έχουμε κάτι καινούργιο να προσθέσουμε. Κάποιες παρατηρήσεις μόνο για την μακροπρόθεσμη τάση όπως την αποτυπώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Η τελευταία είναι καθοδική και η μεταβλητότητα αισθητά μειωμένη.

Αν και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο κλασσικός διαγραμματικός σχηματισμός, Διπλός Πάτος, καλό θα είναι να αποφύγουμε την προεξόφληση αυτού του σεναρίου και να αναμένουμε κλείσιμο περιόδου πάνω από τις 283.37 μονάδες. Αντιθέτως, ας κρατήσουμε το ότι η πιθανή στήριξη των 209.48 μονάδων με την πρόσφατη επαναδοκιμασία έγινε έγκυρη και αναμένουμε με μεγαλύτερη σιγουριά την επανεμφάνιση αγοραστών, σε κάποια άλλη κρίσιμη εβδομάδα!

Όσο ο δείκτης διατηρείται κάτω από τις 283.37 μονάδες, ένα GREXIT ή GREXIDENT είναι στο μπροστά μέρος του κεφαλιού των επενδυτών, παρά την όποια θετική ειδησιογραφία. Κίνηση αλλά και διατήρηση πάνω από το επίπεδο αυτό θα σημάνει ότι η αγορά πλέον θεωρεί ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ πέρασε, αν και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Για να καταγράψει τιμές πέραν των 341.34 μονάδων θα πρέπει να υπάρξουν νέα από το μακροοικονομικό επίπεδο και την πραγματική οικονομία.

Επιπλέον, η έγκυρη καθοδική γραμμή τάσης FTw1 όπως και ο ΕΜΑ 52 περιόδων θα προκαλέσουν πωλητές.

Στον αντίποδα και αν οι εξελίξεις είναι αρνητικές, διάσπαση των 209.48 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για τα χαμηλά του 2012 και δη τις 167.93 μονάδες. Στην περίπτωση αυτή ενδιαφέρον θα έχουν και οι όγκοι με τους οποίους θα γίνει η τελευταία.

Τέλος, επανερχόμαστε στο κομμάτι της μεταβλητότητας. Η αισθητή μείωσή της όπως την αποτυπώνει ο ATR(1), δείχνει ότι η αγορά αναμένει τον νέο καταλύτη που θα καθορίσει την μελλοντική της κατεύθυνση. Προσοχή όμως γιατί η κίνηση προς το νέο σημείο ισορροπίας θα γίνει με έντονη μεταβλητότητα.

Συνοψίζοντας, το περιβάλλον μέχρις στιγμής ευνοεί είτε αποχή ή την εξέταση θέσεων πώλησης. Επειδή οι αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ας θυμόμαστε ότι εχθρός του χαμηλού είναι το χαμηλότερο.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video