Γενικός Δείκτης (.ATG): Από τις 1048.63 μονάδες αρχίζουν τα δύσκολα! (ημερήσιο)

Ένα διάγραμμα τιμών, αποτελεί το αποτύπωμα κάθε φορά, της κοινής συνισταμένης των απόψεων και προσδοκιών όσων συμμετέχουν στην αγορά, για την τρέχουσα και μελλοντική πολιτικοοικονομική κατάσταση, το διεθνές περιβάλλον, κτλ..

Γενικός Δείκτης (.ATG): Από τις 1048.63 μονάδες αρχίζουν τα δύσκολα! (ημερήσιο)
Όσος ειδησεογραφικός θόρυβος κι αν υπάρχει, ή βραχυπρόθεσμη χειραγώγηση, αν δεν σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό κατά βάση περιβάλλον, κρίσιμα σημεία καμπής δεν θα διασπαστούν. Έτσι, η μετοχή ή ένας δείκτης θα συσσωρεύει εντός ενός εύρους (όχι απαραίτητα στενού), ανήμπορος να συνεχίσει σε νέες υψηλότερες τιμές αν η οικονομία ή προοπτικές της δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά και αρνούμενος να κινηθεί χαμηλότερα.

Τα παραπάνω επίπεδα είναι οι στηρίξεις και αντιστάσεις που έχουν δοκιμαστεί με πολλά σημεία επαφής και στα οποία συνήθως συγκλίνουν και άλλοι τεχνικοί δείκτες ή στοιχεία.

Οι 889.62 μονάδες για τον ΓΔ, αποτελούν την απαρχή προεξόφλησης του σεναρίου ενός Grexit. Όσο διατηρείται κάτω από αυτές, οι επενδυτές θα έχουν ακόμη στο…μπροστά μέρος του μυαλού τους την αυξημένη πιθανότητα αυτού. Μπορεί η ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων ημερών να ενθουσίασε αρκετούς (τυχερούς) επενδυτές, η διάσπαση όμως των 889.62 μονάδων είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει ότι το παραπάνω σενάριο μεταφέρθηκε πλέον στο πίσω μέρος του μυαλού.

Επόμενη στάση η ζώνη μεταξύ 889.62-1048.63 μονάδων. Σε αυτό το εύρος οι τιμές δικαιολογούν ένα πολιτικό περιβάλλον προβλέψιμο (σχετικά) χωρίς εκπλήξεις σημαντικές και με σαφώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Και για τα δύο αρκεί η συνέχιση των θετικών/αισιόδοξων δημοσιευμάτων από Ευρώπη και Η.Π.Α., ενώ όσοι έχασαν την πρόσφατη άνοδο θα σπεύσουν να τοποθετηθούν συντηρώντας ένα θετικό momentum, μέχρι το πολύ όμως τις 1048.63 μονάδες.

Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν από εκεί και πάνω. Πλέον, δεν θα αρκούν οι πυροσβεστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ή διαβεβαιώσεις υπουργών ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη οικονομική, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, σταδιακή μείωση της ανεργίας και σίγουρα κερδοφορία των εταιριών, για να δικαιολογηθούν οι υψηλότερες τιμές. Τα τελευταία δυστυχώς δεν έρχονται με ευχολόγια ή ανατρεπτικές στιλιστικές επιλογές.

Και τώρα η ερώτηση του €1,000,000: Να αγοράσω ή όχι;

Στα τρέχοντα επίπεδα ο ΓΔ έχει πλησιάσει στην ισχυρή αντίσταση των 889.62 μονάδων, Rd1, ενώ πολλοί επενδυτές είναι σε ετοιμότητα να κατοχυρώσουν τα αυξημένα (ποσοστιαία) κέρδη τους, με την πρώτη ευκαιρία. Είναι αργά για νέες θέσεις αγοράς, ενώ και οι ήδη υπάρχουσες θα πρέπει να προστατευτούν με σφιχτά stops. Κλείσιμο πάνω από την Rd1, θα ανοίξει το δρόμο για τις 1048.63 μονάδες, με την προϋπόθεση ότι οι ειδησεογραφικές διαρροές θα ευνοούν το θετικό για την Ελλάδα σενάριο. Σε κάθε περίπτωση η αυξημένη μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ενώ οι θέσεις θα πρέπει να έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (διακράτηση μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες).

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video