logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Πώς θα... γλιτώσετε τα λάθη στο trading

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε στραβά. Εντελώς στραβά. Διαβάστε το. Μάθετε από αυτό. Και ποτέ να μην κάνετε το ίδιο λάθος.

Πώς θα... γλιτώσετε τα λάθη στο trading

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε στραβά. Εντελώς στραβά. Συνέβη στις 11 Μαρτίου 2014. Η μετοχή ήταν η γνωστή Fannie Mae (FNMA). Διαβάστε το. Μάθετε από αυτό. Και ποτέ να μην κάνετε το ίδιο λάθος.

» Η επιστροφή ενός παλιού φίλου

Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2013, αφότου ο Bill Ackman ανακοίνωσε την επένδυσή του, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η FNMA δεν συναλλασσόταν πολύ καλά (δείτε το διάγραμμα 1). Ο όγκος ξεφούσκωσε. Στη συνέχεια, στις 19 Φεβρουαρίου, άρχισε και πάλι να ανακάμπτει σε όγκο και σε εύρος. Το διάγραμμα επιβεβαίωσε τελικά το πραγματικό ξέσπασμα που θα προκαλούσε μια νέα τάση με υψηλότερα υψηλά. Φορτώσαμε. Είμασταν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες διότι γνωστά ονόματα με ιστορικό ορμής*, ειδικά εκείνα με πιστούς ακολούθους όπως η FNMA, τείνουν να συναλλάσσονται σε φάσεις – ξέσπασμα, τάση, ακολουθία, παραβολή, πανικός, αναπήδηση. Και γνωρίζαμε ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε πολλά χρήματα σε κάθε φάσης της ιστορίας. Ήταν μια καταπληκτική διαδρομή.

Βγάλαμε πολλά χρήματα την κάθε μία μέρα της ανοδικής πορείας. Η φάση κατά την οποία έβγαλα τα περισσότερα χρήματά μου (πανικός και αναπήδηση) δεν είχε καν σημειωθεί ακόμη. Κάθε φορά που φαινόταν κοντά, σαν να επρόκειτο τελικά να συμβεί, οι ειδικοί διαπραγματευτές υποστήριζαν τη μετοχή πριν επέλθει ο πανικός και οι συναλλαγές συνεχίζονταν με έναν πιο ελεγχόμενο τρόπο. Ύστερα ήρθε η 11η Μαρτίου 2014. 

 

Η μέρα της αναμέτρησης

Η μέρα ξεκίνησε τέλεια - ίσως το καλύτερο άνοιγμα σε συναλλαγές που έχω δει ποτέ. Κέρδιζα $20.000+ και στους δύο λογαριασμούς αθροιστικά. Γύρω στις 1:45 EST, η FNMA άρχισε να παρουσιάζει σταθερή αδυναμία. Είχε εκείνη την όψη. Είδα το σύμβολο του δολαρίου. Άρχισα να φαντάζομαι την πρώτη μέρα με έξι ψηφία. Επιτέλους. Μετά από όλες αυτές τις ελεγχόμενες υποχωρήσεις, με αυτό θα τα κατάφερνα!

 

Πώς έμαθα να παύω να ανησυχώ και να απολαμβάνω το πλήγμα

Για να παίξεις μια αναπήδηση σε μια μετοχή που συναλλάσσεται over the counter (OTC - εξωχρηματιστηριακά), θέλεις να πέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο πανικός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ταραχώδης, βίαιος και τρομακτικός – σαν να πρόκειται να πέσει κάτω από το μηδέν. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πανικός, τόσο σαφέστερο είναι το μοτίβο.

Αλλά δεν συμπεριφέρεται πάντα έτσι. Ακόμη και απότομες υποχωρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν με ελεγχόμενη στήριξη αντί να συναλλαχθούν προς πλήρη κλιμακούμενη εξάντληση. Αυτό είναι που συνέβαινε τον τελευταίο καιρό. Τα μοτίβα της FNMA κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν απολύτως καθαρά, όπως στο παρελθόν. Φαινόταν ότι θα επέλθει πανικός, παύση, κινήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω – τέτοια μοτίβα. Και κάθε φορά που συνέβαινε αυτό, έκανα trading πολύ συγκρατημένα και στη συνέχεια το μετάνιωνα. Διάολε, είσαι τόσο δειλός. Δες όλα τα χρήματα που έχουν μείνει πάλι στο τραπέζι. 

Έτσι, αντί να εμμείνω στη μέθοδο χαμηλού ρίσκου, μιας ευκαιρίας, εισόδου one-kill, έκανα κάτι πολύ διαφορετικό. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει όταν συναλλασσόμουν μια αναπήδηση της FNMA. Αποφάσισα να αλλάξω κλίμακα στο λογαριασμό της εταιρείας μου.

Ήθελα να γίνω ήρωας. Ήθελα να προλάβω σκόπιμα τις εξελίξεις (αγορά πριν από το κατάλληλο σήμα) και να αναγκάσω τον εαυτό μου να δεσμευτεί ψυχολογικά με κάποιο μέγεθος. Να δεχθώ ένα μικρό πλήγμα νωρίς, για να απελευθερωθώ από αυτό αργότερα.

Θα έπαιζα μικρά ποσά, για να μπω απλά στο παιχνίδι. Θα προκαλούσα τη μετοχή να πάει ακόμα πιο κάτω από τις αρχικές εισόδους μου, διότι αυτό θα καθιστούσε τη συναλλαγή ακόμα καλύτερη! 

«Πινγκ-πινγκ-πινγκ». Αυτή είναι η πλατφόρμα μου που μέσω ήχου μου κοινοποιεί την καταχώρηση των εντολών μου καθώς οι ειδικοί διαπραγματευτές της αγοράς συνέχιζαν να ρίχνουν τη μετοχή.

 

 

 

 

Αν και ήταν εντελώς περιττό να αγοράζεις (αφήστε, δε, το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήμουν σε θέση πώλησης), απλά δεν με ένοιαζε. Το μέγεθος και οι απώλειές μου δεν ήταν ακόμα τίποτα μπροστά στο πλήρες μέγεθος και το πραγματικό κέρδος που ανέμενα.

 

Η πρώτη προσφορά

Η πρώτη προσφορά για είσοδο ήρθε στις 4:54. Εδώ είμαστε! Αυτή ήταν ήδη μια ουσιαστική κίνηση, δύο μονάδες πιο κάτω από τα υψηλά. Αυτή η προσφορά ήταν το πρώτο πραγματικό σήμα για αγορά ή, στην περίπτωσή μου, για προσθήκη. Πρόσθεσα περισσότερα στο λογαριασμό της εταιρείας μου και άνοιξα θέση αγοράς στον προσωπικό μου λογαριασμό.

 

 

Η Παραπλάνηση

Αφήστε με να παρεκκλίνω για λίγο. Έχετε εγκλωβιστεί ποτέ σε μια συναλλαγή αναπήδησης μετά από την έλευση της πρώτης προσφοράς; 

Σε εμένα έχει συμβεί πολλές φορές. Αυτό είναι πάντα το ρίσκο όταν παίζεις με μια συναλλαγή αναπήδησης. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσεις είναι να βρίσκεσαι σε έντονη επαγρύπνηση και άμυνα όταν πουλάνε στην πρώτη απόπειρα ανόδου. Εάν χρησιμοποιείτε στοπ ή αν περιμένετε ώσπου να πέσει αυτή η προσφορά, θα απωθηθείτε με άσχημο τρόπο. Αυτό το αποκαλώ συναλλαγή ροής – τόσο το πλάνο εισόδου όσο και το πλάνο εξόδου βασίζονται στην αντίδραση στη ροή εντολών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έγινε μια αυτόματη διαδικασία, κι έτσι έκανα τόσες πολλές συναλλαγές ορμής κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες χωρίς να καώ από μεγάλες απώλειες. Δεν πρέπει να παίζετε αυτές τις συναλλαγές σαν trader στησιμάτων με στοπ ή σαν επενδυτής θέσης που την προσαρμόζει σταδιακά. Εάν δέχεστε πλήγμα σε μια συναλλαγή αναπήδησης FNMA, το κάνετε λάθος.

Εντάξει, πίσω στη συναλλαγή. Κατά τα επόμενα τρία λεπτά, παρακολουθούσα με προσοχή, αναμένοντας εκείνη την εκρηκτική μετακίνηση εκτός της προσφοράς για να επιβεβαιωθεί η αναπήδηση. Προσπάθησαν να άρουν την προσφορά με υψηλό όγκο. Έλα τώρα. Το πράσινο κερί θα πρέπει να φανεί από στιγμή σε στιγμή. Αισθανόμουν την ένταση να συσσωρεύεται στο στήθος μου. Το νοητικό μου ρολόι έκανε τικ, τικ, τικ, καθώς οι πωλητές δεν έλεγαν να υποχωρήσουν. Κάτι δεν πήγαινε καλά... 

 

 

Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή. Ήταν σαν η εσωτερική δύναμη που αποφασίζει – η φωνούλα που εμπιστεύομαι για τη διαχείριση κινδύνου σε κρίσιμες καταστάσεις σαν κι αυτή – να αποφάσισε. Τα πούλησα όλα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα στον προσωπικό μου λογαριασμό.

Αυτή η ενέργεια με χαλάρωσε πάρα πολύ, λες και το μυαλό μου διαχώρισε απόλυτα τον κίνδυνο της διατήρησης των υπολοίπων 100.000 μετοχών. Το μέγιστο ημερήσιο όριο απωλειών μου ήταν μόνο $10.000. Η φωνούλα που ψιθύριζε «να προσέχεις», σιώπησε καθώς νόμιζε ότι είχε επιτελέσει το καθήκον της. Ούτε καν πληκτρολόγησα εντολές πώλησης στην πλατφόρμα μου. Η απουσία της προσοχής ήταν αναπάντεχη. Ήταν μια καθαρή αυταπάτη. Έμεινα απλά ως είχα και προχώρησα στη διαδρομή της ζωής μου.

 

Παγιδευμένος

Το uptick απέτυχε και η συναλλαγή επανήλθε στην προσφορά των 4,54. Και έπεσε γρήγορα και βίαια. Οι πωλητές συνωστίζονταν και οι επενδυτές άρχισαν να πανικοβάλλονται. Έπεσε στις 4,30. 

Εσωτερικός μονόλογος: «Αυτό είναι τρομακτικό, ίσως θα πρέπει να βγω και να επαναξιολογήσω. Να σώσω ό,τι μπορώ μέχρι να δω το επόμενο σήμα». Και στη συνέχεια: «ΟΧΙ! Δεν σε πείραξε να χτυπήσεις τις 4,50 αλλά παραιτείσαι τώρα; Αυτό είναι παράλογο. Μείνε στην πορεία σου».

Κατω στις 4,15. «Γιατί βρίσκομαι καν σε αυτό το σημείο; Τι έχω πάθει!; Ποτέ δεν προσπαθώ να δεχθώ πλήγμα, γιατί άρχισα τώρα;! Σου είπα να το σκοτώσεις πριν από 20 σεντς! Ανόητε! Τώρα είναι πολύ αργά, είσαι εγκλωβισμένος. Απλά συγκεντρώσου και πέτυχε την επόμενη είσοδο, αυτή είναι η μόνη διέξοδος».

Πλήρωνα προσφορές σε τιμές όπως 4,13, 4,11 για 5.000 έως 10.000 μετοχές μόνο και μόνο – μόνο και μόνο... έτσι. Επειδή... γιατί όχι σε αυτό το σημείο; Μόνο λίγο ακόμα. 

 

 

Γύρω στα τέσσερα δολάρια, υπήρξε κάποια αγοραστική κίνηση. Μια παύση. Η προσφορά δεν παρέμεινε ακριβώς, ώστε να δείξει την αύξηση του όγκου αλλά, στην απόγνωσή μου, δεν μπορούσα να διακρίνω ανάμεσα σε ένα μέτριο σήμα και σε ένα μεγάλο. Πίεσα το πλήκτρο εξαγριωμένα χωρίς ιδέα για το πόσες εντολές και για ποιο συνολικό ποσό έστελνα. Είχα ξεφύγει μακράν. 

 
 

 
Φόβος και απέχθεια

Τα τέσσερα δολάρια έπεσαν πάρα πολύ γρήγορα. Όλα θάμπωσαν. Με το που ξεπερνάω το εξαψήφιο όριο, δεν μπορώ να επεξεργαστώ τίποτα πια με συνεκτικό τρόπο. Κάτω στις 3,78, η FNMA είχε πτώση της τάξης του 35%.

 

 

Χωρίς σανίδα σωτηρίας

Τώρα αντίκρυζα περίπου τα -130.000 δολάρια. Αυτό ήταν 13 φορές το μέγιστο μου όριο απώλειας. Συνήθως οι εταιρείες κλείνουν τις θέσεις των επενδυτών τους στο μέγιστο σημείο απώλειας. Κανείς ακόμη δεν μου είχε πει τίποτα κατά πρόσωπο. Σε εκείνο το σημείο, είχα τεράστιο άγχος ενώ, προς τα έξω, προσπαθούσα να προσποιηθώ ότι όλα ήταν καλά. Ένιωθα σαν έφηβος που δεν είχε απλά διαλύσει  το αυτοκίνητο των γονιών του, αλλά είχε επίσης τραυματίσει κάποιον θανάσιμα. Είχα βάψει τα χέρια μου με αίμα.

Ω, θεέ μου. Τι έκανα; Προσπάθησα να κρατηθώ και να αντέξω. Κάπου θα αναπηδούσε. Αν αναπηδήσει και αποτύχει να πλησιάσει τη μέση τιμή μου, θα είναι απώλεια και θα πονέσει αλλά, τουλάχιστον, θα είναι μικρότερη από αυτό. Αυτό παραπάει. Στη συνέχεια, όταν προσπάθησα να εισάγω μια προσφορά σε χαμηλότερη τιμή, έλαβα αυτό το μήνυμα:

 

Η πλατφόρμα με είχε κλειδώσει έξω. Δεν επιτρεπόταν καμιά νέα εντολή εκτός από τη ρευστοποίηση μιας υφιστάμενης θέσης. 

Τότε κάποιος μίλησε επιτέλους. «Ποιό είναι το σχέδιο σου;» Γύρισα και είδα τον διαχειριστή του κινδύνου μου με το συνηθισμένο ήρεμο ύφος του. Πάντα τα πηγαίναμε καλά. Κατάλαβε τη λεπτότητα της κατάστασης. Δεν υπήρχε κριτική διάθεση στα μάτια του. Ωστόσο, αισθάνθηκα τον ακαταμάχητο πόνο της ενοχής. Τα είχα κάνει θάλασσα και πλέον ήταν επίσημο – το ήξεραν.

«Εεε. 3,50. Μετά θα βγω», απάντησα. Προφανώς, δεν είχα κανένα σχέδιο, αλλά έπρεπε να πω κάτι. 

Πρόσθεσε κάτι ακόμα: «υπάρχουν σχετικά νέα αυτή τη στιγμή. Η Επιτροπή Γερουσίας δέχθηκε μια συμφωνία που θα καταργήσει σταδιακά τις χορηγούμενες από την κυβέρνηση επιχειρήσεις». 

Περίμενε. Πρόκειται για συνέπειες ειδήσεων; Τώρα το μυαλό μου κατακλύστηκε από όλα αυτά τα ερωτήματα και τις σκέψεις. 

Η σκέψη μου: «Πρόκειται για παλιά νέα; Τα επικαιροποίησαν με κάποιο βασικό στοιχείο; Υπάρχει κάποιο γεγονός που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή; Γιατί δεν το είδα αυτό στο Twitter ή μέσα στο chatroom; Ήμουν τυφλός; Όλη την ώρα έκανα trading βάσει μιας έμμεσης παραδοχής ότι επρόκειτο για την FNMA ως συνήθως, που συναλλασσόταν σε πανικό και όχι σε κάθε είδους θεμελιώδη ανατιμολόγηση. Κι αν πρόκειται ακόμα για το μέσο της μετακίνησης; Κι αν τεχνικοί τομείς όπως οι 3,50 και 3,00 δεν είχαν καμία σημασία; Κι αν ο πανικός εμφανιστεί στο ένα δολάριο με μια αναπήδηση στο 1,50;

Αλλά δεν είπα τίποτα εκτός από ένα σύντομο «ευχαριστώ». Ήξερα ότι όλα είχαν τελειώσει. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα εκτός από το να αισθάνομαι το σφίξιμο του σχοινιού στο λαιμό μου.

 

Η μακρύτερη οδός

Συνέχισαν να τη ρίχνουν με κάθε τικ. Ήταν μια συνεχής γραμμή από κόκκινα κεριά. Δεν υπήρξε αλλαγή στο μοτίβο. Κανένα σημάδι πάτου. Καμία προσφορά για να σωθεί η παρτίδα. 

Δεν με ένοιαζε να προσευχηθώ. Ήξερα πως ότι επρόκειτο να συμβεί, θα μου άξιζε. Σκεφτόμουν μόνο τα συναισθήματα που θα με κατέκλυζαν μόλις θα άδειαζα από αδρεναλίνη. Πώς θα αισθανόμουν; Πώς θα αντιμετώπιζα αυτό το συναίσθημα; Θα ήθελα να πηδήξω από το παράθυρο; Η ενοχή, η λύπη, η αγωνία, η απελπισία, η αυτο-απέχθεια, η αβάσταχτη ντροπή να χάνεις μεγάλα ποσά - έτρεμα τη στιγμή που θα ερχόντουσαν όλα αυτά μαζί. 3,50. Καμία προσφορά. Για πρώτη φορά από την είσοδο μου στη συναλλαγή, ακολούθησα επιτέλους ένα πλάνο. Τα πούλησα όλα.

 

 



Μαζεύοντας τα κομμάτια

Για λίγη ώρα, απλώς καθόμουν χωρίς να μιλάω σε κανέναν ή ακόμη και να σηκώνομαι. Δεν ήμουν έτοιμος να βιώσω αυτό το συναίσθημα. Κι έτσι συνέχισα να κοιτάζω την οθόνη μου. 

3,30. Μόλις έπεσε ήδη στα τρία δολάρια. Στη συνέχεια, χρειάστηκε λίγο περισσότερος χρόνος για να πέσει η προσφορά κι άλλο. Συναλλασσόταν πάνω από τις 3,30 εδώ και πέντε λεπτά χωρίς νέο χαμηλό. Το μοτίβο άλλαζε. 

Αγόρασα στον προσωπικό λογαριασμό μου. Το σχέδιό μου ήταν να ρισκάρω κάτω από τις 3,30. Εξελίχθηκε σωστά, δείχνοντας την άμεση εκρηκτική δράση τιμών, κι έτσι δεν χρειάστηκε να τραβήξω τη σκανδάλη. Αυτός ήταν ο πάτος. 

Μετά από την αναπήδηση, συνέχισα απλά να συναλλάσσομαι εντός και εκτός της FNMA με τον τρόπο που συναλλασσόμουν πάντα. Έπαιζα και στις δύο πλευρές. Ακριβής εκτέλεση. Μην δέχεστε ποτέ κάποιο πλήγμα. Μην κολλάτε σε μια προκατάληψη, απλά αντιδράστε στη ροή. Κατοχυρώστε τα κέρδη και αποχωρήστε σε περίπτωση αμφιβολίας. Να συναλλάσσεστε μόνο το μέγεθος που μπορείτε να χειριστείτε, όχι το μέγεθος που θέλετε. Έκλεισα τη μέρα στο συν $48,500 στην FNMA στον προσωπικό λογαριασμό μου.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά για να γράψω: τι συνέβη μετά από τη λήξη της ημέρας συναλλαγών, τι θα έπρεπε να έχω κάνει διαφορετικά, τα μαθήματα που πήρα για τη σχέση ανάμεσα στις συναλλαγές μου και στα συναισθήματά μου. Αυτό για το οποίο μετανιώνω περισσότερο είναι ότι δεν αναγνώρισα τη στιγμή όπως θα έπρεπε. Είναι σαφές ότι κατάλαβα τι συνέβαινε στις 4,55, ως προς την αναγνώριση μοτίβου, αν σκεφτούμε ότι πούλησα γρήγορα στο προσωπικό λογαριασμό μου. Είχα όλη την απαραίτητη εμπειρία σε συναλλαγές αναπήδησης. Κι όμως, τα θαλάσσωσα.  «

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video