Τα κρυπτονομίσματα και οι επικίνδυνες υπερβολές

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ιδρυτών των κρυπτονομισμάτων. Πώς εξελίσσεται η υπόθεση του Bitcoin SV και γιατί τα ανταλλακτήρια συνεχίζουν το ένα μετά το άλλο να το βγάζουν από την λίστα τους.

Τα κρυπτονομίσματα και οι επικίνδυνες υπερβολές

Πάνω που παραπονιόμασταν πως από τότε που ξεκινήσαμε την στήλη BLOCKCHAIN & CRYPTO, επικρατούσε μια μάλλον ασυνήθιστη ηρεμία, πλακώσανε μαζεμένες οι συγκινήσεις. Πριν δύο εβδομάδες είχαμε την απότομη άνοδο του Bitcoin, μετά από 4 σχεδόν μήνες κίνησης του σε μια βαρετή ευθεία και προχθές είχαμε τα γεγονότα με την διαμάχη του κορυφαίου ανταλλακτηρίου Binance με το Βitcoin SV (BSV).

Με αφορμή το περιστατικό, να επισημάνουμε την τεράστια διαφορά του Bitcoin, με τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin είναι το μοναδικό πραγματικά αποκεντρωμένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα υπόλοιπα που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Όλα είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό προσωποκεντρικά, συνδεμένα με τον ιδρυτή τους.

Όταν μιλάμε για Ethereum (ETH), στο μυαλό μας έρχεται ο Vitalik Buterin. Όταν διαβάζουμε για το XRP, ξέρουμε πως πίσω από αυτό βρίσκεται ο Brad Garlinghouse και η ομάδα του. Στο Bitcoin Cash, δεσπόζει ο Roger Ver. Μην πάμε μακριά. Πριν δυο μόλις εβδομάδες είχαμε αναφέρει πως οι δηλώσεις του Dan Larimer, ιδρυτή του EOS, ήταν αυτές που ανέβασαν την τιμή του. Το ίδιο έγινε και με τον Charlie Lee, ιδρυτή του Litecoin.

Μια τους κουβέντα, μια τους κίνηση, μπορεί όχι μόνο να ανεβάσει ή να κατεβάσει την τιμή, αλλά και να κατευθύνει το επιχειρηματικό σχεδιασμό πάνω στον οποίο βαδίζουν. Αυτό είναι κάτι που τα καθιστά ευάλωτα. Αν αύριο ο ιδρυτής τους κάνει ή πει κάτι που εξαγριώνει το οικοσύστημα των crypto, όπως ο Craig Wright του Bitcoin SV (BSV), δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, απίθανο να πάρει την κάτω βόλτα.

Πάνω στον ανταγωνισμό, ο καθένας να αποδείξει πως το δικό του νόμισμα είναι το καλύτερο, γίνονται υπερβολές. Ωστόσο ο κόσμος για να αποδεχτεί τα κρυπτονομίσματα θέλει αποτελέσματα. Οι χρήστες γοητεύτηκαν από τα crypto για την διαφάνεια, την αποκέντρωση, τις καινοτομίες, όχι από τις παρασκηνιακές δολοπλοκίες.

Το Bitcoin από την άλλη δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν έχει σημασία ποιος είναι τελικά ο Satοshi. Η σκυτάλη έχει περάσει στους συνεχιστές του. Δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να προχωρήσει, όπως άλλωστε και το ίδιο το blockchain.

Για να επανέρθουμε στο Βitcoin SV, σήμερα εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης μετά την χθεσινή σημαντική πτώση. Πάντως τα κακά νέα δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί. Τα ανταλλακτήρια συνεχίζουν το ένα μετά το άλλο να βγάζουν το Βitcoin SV από την λίστα τους. Το Kraken έβαλε ψηφοφορία στο Twitter, με το αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρα υπέρ της διαγραφής. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Kraken.

Το γιαπωνέζικο SBI πάντως, κόντρα στο ρεύμα, ακολούθησε άλλη τακτική. Θα βγάλει από την λίστα του το ανταγωνιστικό Bitcoin Cash και θα κρατήσει το Bitcoin SV!

Άλλες ειδήσεις

Μια ακόμα είδηση που αλιεύσαμε από το Twitter, είναι μια δημοσκόπηση που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ζήτησε από όσους ακολουθούν τον λογαριασμό του να ψηφίσουν με ποιο τρόπο πιστεύουν πως θα πληρώνουν για το μεσημεριανό τους τα επόμενα 5 χρόνια. Όπως βλέπετε μόλις 8% επέλεξαν μετρητά, 9% με κάρτα, 27% με το κινητό τηλέφωνο και 56% με κρυπτονόμισμα. Εντυπωσιακό θα έλεγε κανείς, καθώς δεν μπορείς να θεωρήσεις πως οι 37.660 ψήφοι είναι λίγοι. Όμως πριν ενθουσιαστούν οι φίλοι των crypto, ας κρατήσουν μικρό καλάθι. Είναι γνωστό πως πολλοί από τους χρήστες κρυπτονομισμάτων είναι και χρήστες του Twitter. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να ενεργοποιήθηκαν και να πήγαν να ψηφίσουν μαζικά υπέρ των κρυπτονομισμάτων. Από ότι είδαμε στα σχόλια, ήταν πάρα πολλοί οι υποστηρικτές του XRP που πήρανε μέρος στην ψηφοφορία.

Εκείνο όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως τις τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ κάνει συνεχώς αναφορά στα κρυπτονομίσματα. Πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε και η Christine Lagarde, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από την πατρίδα της Lagarde έχουμε το επόμενο σημαντικό νέο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Les Echos, οι ασφαλιστικοί φορείς της Γαλλίας, επιτρέπεται τώρα να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, καθώς η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο. Σημαντικό είναι πως όχι μόνο δεν τους περιορίζει στο ποσό της επένδυσης, αλλά ανοίγει την πόρτα στα συμβόλαια ασφάλισης ζωής να εκτίθενται σε crypto! Συγκεκριμένα αναφέρει πως τους δίνει την ελευθερία να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζονται από blockchain.

Ο Joel Giraud, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό του κόμματος του Emmanuel Macron επιβεβαίωσε τα νέα, υποστηρίζοντας ότι αυτός δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου, αλλά οι ασφαλιστές θα είναι πραγματικά σε θέση να προσφέρουν προϊόντα που βασίζονται σε crypto, μέσω εξειδικευμένων funds.

Τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιριών εκτιμάται πως πλησιάζουν τα 2 τρισ. Εννοείται πως μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού του τεράστιου ποσού θα κατευθυνθεί -αν κατευθυνθεί τελικά- προς την αγορά των crypto. Όμως καταλαβαίνουμε καλά πως έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτό το νούμερο, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Η Γαλλία δεν βλέπει το θέμα επιφανειακά. Έχει προηγηθεί μεγάλη και σε βάθος μελέτη. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γάλλος υπουργός ψηφιακής οικονομίας Mounir Mahjoubi, έχει από καιρό δηλώσει πως σκοπεύει να κάνει την Γαλλία ηγέτιδα δύναμη στοπ blockchain.

Η αγορά σήμερα

Μετά το πρώτο σοκ γύρω από την τροπή που πήρε η υπόθεση του Craig Wright, η αγορά συνήλθε γρήγορα. Σήμερα τα κυριότερα κρυπτονομίσματα κινούνται σε θετικό έδαφος, αν εξαιρέσουμε το Bitcoin Cash, που υποχωρεί 1,14% και διαπραγματεύεται στα 311,7 δολάρια. Το επεισόδιο τους βοήθησε να σημειώσουν σημαντική άνοδο, οπότε λογικό είναι σήμερα κάποιοι να ρευστοποιήσουν για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video