Τι αποκαλύπτουν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων

Τα δεδομένα από τους ισολογισμούς του 2018 και ποια σήματα στέλνουν για την πορεία της εγχώριας αγοράς. Γιατί οι επενδυτές βλέπουν τώρα το ποτήρι μισογεμάτο παρά τον εκλογικό κύκλο. Η εικόνα ανά κλάδο και τα σενάρια για τα φετινά μερίσματα.

Τι αποκαλύπτουν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων

Για ακόμη μία περίοδο κατά την τελευταία τριετία η πορεία του Χ.Α. δείχνει να αδιαφορεί για τις πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον όπως αυτές παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Γενικός Δείκτης, αλλά ακόμη και οι ίδιες οι τιμές των τραπεζικών τίτλων φαίνεται να μην επηρεάζονται από τις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων του Eurogroup σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των κόκκινων δανείων, ούτε ακόμη κι όταν ακούγονται σενάρια για σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, το Χ.Α. σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα διάφορα σενάρια περί του χρόνου διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, είτε επειδή δεν τα θεωρεί βάσιμα, είτε επειδή ενδεχομένως και να μην ενδιαφέρεται για την... απάντηση.

Αιτία γι’ αυτό, τα πολύ καλά (σε γενικές γραμμές) ετήσια αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα οι εισηγμένες, οι αποτιμήσεις, αλλά και οι προοπτικές. Αν μη τι άλλο, και μέχρι τώρα τουλάχιστον, η αγορά πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέτωπο, αυτό της... υγείας των εταιρειών του Χ.Α., κλείνει θετικά.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, εδώ και λίγους μήνες οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι κυρίαρχοι στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, φαίνεται πως λειτουργούν με βάση το σενάριο που λέει πως η οικονομία μας, ανεξαρτήτως ημερομηνίας βουλευτικών εκλογών και παρά τις σημαντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η όποια επόμενη κυβέρνηση:

- Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μάλλον χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί σήμερα ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Fourlis, Απόστολου Πεταλά, ότι η ζήτηση στη λιανική αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μιλήσει για επιβεβαιωμένη τάση ανάκαμψης, ωστόσο η εταιρεία του δουλεύει πάνω στο σενάριο που θέλει τη ζήτηση να αυξάνεται στο μέλλον),

- Θα προκύψει ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας είτε οι συστημικές τράπεζες να μη χρειαστούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν με «αξιοπρεπείς» όρους (όπως π.χ. η συγχώνευση Eurobank - Grivalia) και όχι με «συνθήκες 2015».

Τα μεγέθη

Παράλληλα, οι αναλυτές ακτινογραφούν την πορεία των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α., διαπιστώνοντας πως με βάση τα τρέχοντα στοιχεία και τις εκτιμήσεις τους:

1) Διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με κάπως χαμηλότερους δείκτες P/E σε σχέση τόσο με την Ευρώπη όσο και με τις αναδυόμενες αγορές.

2) Για το 2019 η προβλεπόμενη αύξηση των κερδών τους διαγράφεται υψηλότερη σε σχέση με το εξωτερικό.

3) Οι χρηματικές διανομές αναμένεται να είναι φέτος αρκετά υψηλότερες από τις αντίστοιχες του 2018.

Οι αναλυτές επίσης αυτή την περίοδο εξετάζουν με ενδιαφέρον τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις του 2018 που ξεκίνησαν να δημοσιεύουν οι εισηγμένες εταιρείες (χρονική προθεσμία έως το τέλος Απριλίου) προκειμένου να ελέγξουν και ενδεχομένως να αναπροσαρμόσουν (ανοδικά ή καθοδικά) τις προβλέψεις των εταιρικών κερδών για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία 28 μη τραπεζικών εταιρειών και ΑΕΕΧ που έχουν δημοσιεύσει τα ετήσια αποτελέσματά τους, μεταξύ άλλων προκύπτει ότι:

- Οι 20 από αυτές εμφανίζουν βελτιωμένη την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (είτε υψηλότερα καθαρά κέρδη είτε μειωμένες ζημίες) και μόνο οι 8 υποχρεώθηκαν σε χαμηλότερη επίδοση.

- Αθροιστικά, καταγράφεται υποχώρηση της τάξεως του 0,8% σε επίπεδο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και άνοδος +2,6% σε επίπεδο καθαρών κερδών. Η φτωχή αυτή αύξηση των κερδών αποδίδεται στα αποτελέσματα των δύο μεγάλων διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) και ειδικότερα στον μη επαναλαμβανόμενο αρνητικό επηρεασμό τους από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (ζημίες αποθεμάτων). Όπως όλα δείχνουν (αποτελέσματα εξαμήνου-εννεαμήνου, ειδήσεις εταιρειών) το ποσοστό αύξησης των εταιρικών κερδών θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.

- Η κερδοφορία των εταιρειών συνοδεύεται και από τη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών (λειτουργικών συν επενδυτικών) με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μείωση του καθαρού τους δανεισμού και τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους. Έτσι, με το άθροισμα των καθαρών κερδών των 28 εταιρειών να ανέρχεται στο 1,649 δισ. ευρώ, οι παραχθείσες ελεύθερες ταμειακές ροές των ίδιων εισηγμένων διαμορφώθηκαν στο 1,66 δισ. ευρώ.

- Συνεχίστηκε και μέσα στο 2018 η ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων, και ειδικότερα των επαγγελματικών, τάση που φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί και φέτος. Οι εταιρείες ακινήτων ενέγραψαν θετικές υπεραξίες από την αποτίμηση των «εύλογων αξιών» των περιουσιακών τους στοιχείων.

- Οι εξαγωγικές εταιρείες συνέχισαν για ακόμη μία χρονιά να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Ενδεικτικά τα παραδείγματα των τριών εισηγμένων εταιρειών του ομίλου Viohalco, οι οποίες βλέπουν (όπως και αρκετές άλλες όπως π.χ. Τιτάν, Μυτιληναίος και Παπουτσάνης) ένα ακόμη καλύτερο 2019.

- Η περιορισμένη άνοδος της εγχώριας κατανάλωσης σε συνδυασμό με τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό έδωσαν την ευκαιρία στις ισχυρές εισηγμένες εταιρείες (π.χ. Jumbo, Fourlis, Autohellas) να ανεβάσουν σημαντικά τα κέρδη τους κατά το 2018. Η -περιορισμένη έστω- άνοδος στην κατανάλωση συνεχίζεται και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, με τη Fourlis να προβλέπει για φέτος αύξηση πωλήσεων-κερδών και την Jumbo να κερδίζει τις αρχικές της προβλέψεις για τα αποτελέσματα της οικονομικής της χρήσης που λήγει τον προσεχή Ιούνιο.

- Οι φετινές χρηματικές διανομές αναμένεται να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Πέρα από τους αναλυτές που προβλέπουν φέτος αύξηση των χρηματικών διανομών στο Χ.Α. κατά περίπου 15% (όταν από του χρόνου η φορολογική επιβάρυνση των μερισμάτων θα υποχωρήσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από το 15% στο 10%) από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα προκύπτει ότι: α) Ορισμένες εταιρείες (π.χ. Motor Oil, Fourlis, Πλαίσιο) θα επαναλάβουν φέτος τις περσινές χρηματικές τους διανομές, β) Περισσότερες εισηγμένες θα μοιράσουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους τους, όπως οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Elval-Halcor, BriQ Properties, OTE, γ) Λίγες αναμένεται να είναι οι εταιρείες που θα προχωρήσουν φέτος σε μικρότερες χρηματικές διανομές από πέρυσι (π.χ. ΕΧΑΕ, ή και Τιτάν εφόσον δεν προχωρήσει και σε επιστροφή κεφαλαίου πέρα από την ανακοίνωση μερίσματος 0,15 ευρώ).

- Ενδιαφέρον θα εμφανίσουν φέτος (μεταξύ άλλων) και οι κλάδοι που επηρεάζονται από τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς ουσιαστικά από φέτος (και για τα έτη 2020-2021) αναμένεται να τρέξουν τα έργα υποδομής του νέου ΕΣΠΑ. Στους ευνοημένους μεταξύ άλλων, αρκετές εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Space Hellas), κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά και εισηγμένες επιχειρήσεις από μια ευρεία σειρά δραστηριοτήτων (π.χ. Ευρωσύμβουλοι).

Οι λόγοι της ανόδου

Οι κυριότεροι λόγοι που ερμηνεύουν την ανοδική πορεία της εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών κατά τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αποδοθούν:

- Στη σταθεροποίηση αρχικά -και άνοδο στη συνέχεια- του ελληνικού ΑΕΠ, με βασικούς κινητήριους μοχλούς τις εξαγωγές και τον τουρισμό (οι οποίοι δευτερογενώς επηρεάζουν θετικά τόσο τη βιομηχανική παραγωγή όσο και την εγχώρια κατανάλωση).

- Στην ανάκαμψη που παρατηρείται στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων κατά την τελευταία διετία, εξέλιξη που προκαλεί λογιστικά κέρδη στις εισηγμένες του κλάδου.

- Στους καρπούς που αποδίδουν σταδιακά τα προγράμματα αναδιάρθρωσης ευρείας σειράς εταιρειών (π.χ. αποχώρηση από ζημιογόνες δραστηριότητες και προϊόντα, ρευστοποιήσεις αδρανών περιουσιακών στοιχείων).

- Στην ελαφρά υποχώρηση των χρεωστικών επιτοκίων και στις κινήσεις πολλών εισηγμένων κατά τη διάρκεια της κρίσης να περιορίσουν τη δανειακή τους έκθεση.

- Στην αναμενόμενη πιο παραγωγική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων κατά τη διετία 2019-2020.

- Στην αποχώρηση από το Χρηματιστήριο της Αθήνας ορισμένων εταιρειών με ιδιαίτερα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video