Τα top picks της Πειραιώς Securities για το 2024

Συνέχεια στην υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς και φέτος αναμένει η χρηματιστηριακή. Οι κερδισμένοι του 2023 και οι μετοχές που προσδοκά ότι θα ξεχωρίσουν το 2024.

Τα top picks της Πειραιώς Securities για το 2024

Το ΧΑ ήταν μεταξύ των αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, χάρη στη βελτίωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών που επέτρεψαν στη χώρα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα (S&P, Fitch) μετά από μια δεκαετία, την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού και τη σταθερή αύξηση των εταιρικών κερδών σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, υποστηρίζει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Ο Γενικός Δείκτης το 2023 κατέγραψε κέρδη 39% έναντι 12,7% για τον STOXX Europe 600. Οι τράπεζες είχαν μια εξαιρετική χρονιά (Τράπεζα Πειραιώς +123%, ΕΤΕ +68%, Alpha Bank +54%, Eurobank +53%).

Πέρα από τις τράπεζες και με προσαρμογή για τα μερίσματα, οι δύο κύριοι κερδισμένοι στις μετοχές που καλύπτει ήταν η Cenergy Holdings (+139%) και η Aegean Airlines (+114%).

Οι μετοχές που υπεραπέδωσαν σημαντικά έναντι της ευρύτερης αγοράς ήταν η Μυτιληναίος (+87%), η Τιτάν (+83%), τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (+76%), η Jumbo (+76%) και η ΔΕΗ (+70%).

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή (-20%) και ο ΟΤΕ (-8%) ήταν οι κύριοι υστερούντες. Ο μέσος όγκος συναλλαγών σκαρφάλωσε στα 110 εκατ. ευρώ από 73 εκατ. ευρώ το 2022.

«Όσον αφορά το 2024, διατηρούμε μια αισιόδοξη άποψη, αναμένοντας ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, λόγω του υψηλότερου από τον μέσο όρο ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και της ευνοϊκής αποτίμησης (9,8x 2024e P/E για τις μετοχές που καλύπτει και περιλαμβάνουν περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης).

Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα ξεχωρίσουν και το 2024, υποστηριζόμενες από την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις και την αναμενόμενη επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων.

Μεταξύ των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, η λίστα με τα top picks περιλαμβάνει τη ΔΕΗ, καθώς ο μετασχηματισμός της εταιρείας αποκτά δυναμική, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ελκυστική αποτίμηση, η οποία αναμένουμε να αναγνωριστεί σταδιακά από τους επενδυτές, τη Jumbo, καθώς η εταιρεία παρέχει βιώσιμη αύξηση EPS, διατηρώντας παράλληλα υψηλές πληρωμές μετρητών στους μετόχους, και την Τιτάν.

Διατηρούμε την ευνοϊκή μας άποψη για τη Μυτιληναίος, λόγω του σταθερού επιχειρηματικού μοντέλου και της αυξανόμενης παγκόσμιας εμβέλειας, τη ΜΟΗ, λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών διύλισης που υποστηρίζουν το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και τον ΟΠΑΠ, λόγω της ισχυρής θέσης στην αγορά, υποστηρίζοντας υψηλές ταμειακές πληρωμές προς τους μετόχους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η χρηματιστηριακή δημοσίευσε έκθεση με νέες τιμές-στόχους για τις συστημικές τράπεζες

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video