Alpha Finance: Ερχεται νέα άνοδος 15-25% για ΓΔ, τα έξι top picks

Διατήρηση της ανοδικής τροχιάς στο χρηματιστήριο και τη φετινή χρονιά προβλέπει η χρηματιστηριακή. Ποιες μετοχές αναμένεται να υπεραποδώσουν. Οι καταλύτες.

Alpha Finance: Ερχεται νέα άνοδος 15-25% για ΓΔ, τα έξι top picks

Αισιόδοξη για την πορεία της εγχώριας αγοράς και φέτος εμφανίζεται σε ανάλυσή της η Alpha Finance

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 είναι:

1) η Τράπεζα Πειραιώς με ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας,

2) η Eurobank με ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές,

3) ο Μυτιληναίος με τη συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και την ανάπτυξη του δικτύου του,

4) η ΔΕΗ με τον μετασχηματισμό της και την έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές,

5) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια με τα επερχόμενα IPO και τα placements, τις ισχυρές προοπτικές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και τέλος

6) η Titan International με θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση.

Εποικοδομητική χρονιά το επόμενο έτος

Μετά από μια αρκετά ισχυρή απόδοση το 2023 (ASE +39%), το τρίτο συνεχόμενο έτος με θετική απόδοση, αναμένουμε ένα ακόμη έτος με θετικές αποδόσεις λόγω διαφόρων υποστηρικτικών παραγόντων. Για να αναφέρουμε μόνο μερικούς: i) την ισχυρή κερδοφορία παρά το γεγονός ότι η αύξηση των κερδών φαίνεται μικτή, ii) τις ελκυστικές αποτιμήσεις, iii) τις αναμενόμενες ροές που σχετίζονται με την αναβάθμιση της IG, iv) την ισχυρή ατζέντα των IPOs/placements που ενισχύει το εύρος και το βάθος της αγοράς, v) τις θετικές μακροοικονομικές τάσεις και vi) τις προοπτικές επιστροφής της αγοράς σε καθεστώς ανεπτυγμένης (πιθανότατα το 2025/26, αλλά κάποια βήματα είναι πιθανά εντός του 2024).

Η ευρύτερη εικόνα: Μέσα στον ενάρετο κύκλο

Στο περσινό σημείωμα στρατηγικής υποστηρίξαμε ότι μετά από χρόνια φτωχών ή/και ευμετάβλητων επιδόσεων, η ελληνική αγορά εισέρχεται σε έναν πολυετή ενάρετο κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη συμμετοχή επενδυτών και υψηλότερες αποτιμήσεις, χάρη σε μια σειρά θετικών παραγόντων των οποίων ο αντίκτυπος θα επεκταθεί μεσοπρόθεσμα.

Ένα χρόνο μετά, πιστεύουμε ότι οι επιδόσεις και η δραστηριότητα της αγοράς (2023 συναλλακτική δραστηριότητα +40% έναντι 5ετούς μέσου όρου) μαζί με τις δημόσιες εγγραφές/τοποθετήσεις με ισχυρή συμμετοχή ξένων επενδυτών αποτελούν ισχυρές ενδείξεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο σίγουροι για να επαναλάβουμε τη θέση μας.

Η επαναξιολόγηση θα οδηγήσει την αγορά υψηλότερα

Κοιτάζοντας προς το 2024, βλέπουμε τα κέρδη να είναι μικτά σε σύγκριση με το 2023 και να είναι επίπεδα κατά μέσο όρο, με σημαντικές διαφορές όμως μεταξύ τομέων και μεμονωμένων εταιρειών. Από την άλλη πλευρά, οι αποτιμήσεις παραμένουν αρκετά ελκυστικές, με το ASE να διαπραγματεύεται με έκπτωση 30% έως 65% έναντι i) του 20ετούς μέσου όρου του, ii) του Stoxx 600 και iii) του MSCI EM σε όρους fwd P/E.

Είμαστε της άποψης ότι η επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων θα είναι ο βασικός μοχλός για το τρέχον έτος, που δικαιολογείται από τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου της χώρας (καθεστώς IG, ισχυρές μακροοικονομικές τάσεις, πολιτική σταθερότητα) και τη βιωσιμότητα της κερδοφόρας δύναμης των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή σύγκλιση είναι πιθανή τα επόμενα 2-3 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει μια ανοδική πορεία μεταξύ 15%-25% κατά τη διάρκεια του 2024, κατά την άποψή μας, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Εξωτερικό περιβάλλον, βασική πηγή κινδύνου

Πιστεύουμε ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει η βασική πηγή κινδύνου για την εγχώρια αγορά από μια πιθανή, χειρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μια βραδύτερη από την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (η οποία θα μπορούσε να απογοητεύσει τις αγορές), καθώς και αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους (οι οποίοι δεν φαίνεται, ωστόσο, να επηρεάζουν τις αγορές μέχρι στιγμής).

Οι αποτιμήσεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι σχετικά αυξημένες, αν τοποθετηθούν σε ιστορικό πλαίσιο, γεγονός που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι αγορές τιμολογούν ένα ιδανικό σενάριο, με τα ποσοστά πληθωρισμού να επανέρχονται σύντομα στους στόχους των κεντρικών τραπεζών και την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video