UBS: Το ανοδικό σενάριο για τις μετοχές

Θα έχει συνέχεια το bull market στις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους, όπου επικεντρώνονται στις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, αλλά και στις ισοτιμίες.

UBS: Το ανοδικό σενάριο για τις μετοχές

Θα έχει συνέχεια το bull market στις αγορές, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους, όπου επικεντρώνονται στις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, αλλά και στις ισοτιμίες.   

Όσον αφορά την αμερικανική αγορά, το κρίσιμο επίπεδο είναι οι 1.737 μονάδες του S&P 500, χαμηλό στις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό το επίπεδο πρέπει να κρατήσει ο δείκτης για να παραμείνει το bullish σενάριο σε ισχύ. Η διάσπαση του υψηλού του Δεκεμβρίου στις 1.850 μονάδες θα δείξει ότι η αγορά είναι σε καλό δρόμο για τον πρώτο στόχο των 1.920 μονάδων και τις 1.970 μονάδες αργότερα, τον Μάιο-Ιούνιο.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ο δείκτης είναι υπεραγορασμένος και περιμένουν μια ανάσα στο πρώτο μισό του Μαρτίου, με μεγαλύτερο χαμηλό όμως σε σχέση με το χαμηλό του Φεβρουαρίου.

Η αγορά των ΗΠΑ είναι υπεραγορασμένη, η ψυχολογία της αγοράς χτυπά ιστορικά υψηλά, αλλά η εκλεκτικότητα στην επιλογή των μετοχών αυξάνεται, επισημαίνουν οι τεχνικοί αναλυτές της UBS Michael Riesner και Marc Müller, και τα παραπάνω είναι η απόδειξη ότι η αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται καθ' οδόν προς μια σημαντική κορυφή το 2014.

Αναφορικά με τις κατηγορίες των μετοχών, εκτιμούν ότι το 2014 θα είναι έτος με ισχυρότερη μεταβλητότητα και οι επενδυτές θα είναι πιο επιλεκτικοί στις επιλογές τους σε σχέση με το 2013. Η τάση όμως της υπεραπόδοσης των κυκλικών μετοχών έναντι των αμυντικών θα διατηρηθεί.

Στις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές, όπως και στον S&P, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χαμηλό του δείκτη Eurostoxx 50 στις αρχές Φεβρουαρίου και τις 2.944 μονάδες είναι το σημείο αλλαγής τάσης. Όσο το επίπεδο αυτό κρατάει, η Ευρώπη παραμένει bullish, αν και η επιλεκτικότητα στις ευρωπαϊκές μετοχές αυξάνεται.

Για τον γερμανικό δείκτη DAX εκτιμούν ότι μια διόρθωση είναι ολοένα και πιο πιθανή με τις 9.500 μονάδες να αποτελούν μικρή στήριξη, αν και στο pullback θεωρούν ότι το χαμηλό του δείκτη θα είναι πάνω από τις 9.071 μονάδες του χαμηλού που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.

Για την περιφέρεια οι αναλυτές είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι, αφού προσδοκούν μεγαλύτερα κέρδη στην κορύφωση των αγορών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παρά την πρόσφατη αδυναμία του ισπανικού δείκτη IBEX έναντι του Stoxx 600, o FTSE MIB και ο PSI της Πορτογαλίας έκαναν νέο υψηλό.

Για τον δείκτη της Ιταλίας MIB, οι προβλέψεις δίνουν ως πιθανά σημεία τις 20.594 και τις 21.040 μονάδες, ενώ η βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι οι 20.045 μονάδες.

Για το αμερικανικό νόμισμα, οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι θα κινηθεί σε ένα σημαντικό «πάτο» στο β΄ εξάμηνο, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για μεγάλη άνοδο το χρονικό διάστημα 2015 - 2016.

Η διάσπαση του 1,3840 διασπά επίσης τη μακροχρόνια καθοδική τάση του ευρώ και θα μπορούσαμε να δούμε άνοδο έως το 1,44-1,45.

Η πτώση στο αμερικανικό δολάριο στο πρώτο εξάμηνο μεταφράζεται ως «καλό νέο» για τις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές. Όμως ένα πολύ ισχυρό ευρώ θα ήταν αρνητικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video