Τι μήνυμα στέλνει ο χαλκός για τη παγκόσμια ζήτηση

O χαλκός σημείωσε νέο χαμηλό 6,5 ετών και δεδομένου ότι πρόκειται για βαρόμετρο της παγκόσμιας ζήτησης, η κατάσταση μοιάζει δυσοίωνη.

Τι μήνυμα στέλνει ο χαλκός για τη παγκόσμια ζήτηση

Εάν κάποιος αναζητά ένα βαρόμετρο για την παγκόσμια ζήτηση, τότε το πιο σχετικό είναι ο χαλκός, ο οποίος σημείωσε και νέο χαμηλό 6,5 ετών στα 4.573,50 USD / τόνο μετά από περαιτέρω εβδομαδιαία υποχώρηση κατά 4%. 

Δεδομένου ότι και ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου, Baltic Index, επίσης υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό, έχοντας σημειώσει πτώση σχεδόν 60% από την αρχή του έτους, η μείωση της ζήτησης αρχίζει να γίνεται πλέον εμφανής.

Αρχικά, και το πετρέλαιο ακολούθησε αυτή την τάση με το WTI να πλησιάζει το όριο των 40 USD / βαρέλι, πριν δείξει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο οι ασιατικές μετοχές κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους με τους δείκτες Nikkei, Hang Seng και Composite της Σαγκάης να ενισχύονται.

Οι αγορές είναι πλέον πεπεισμένες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει τελικά σε αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanly Fischer, δεν φαίνεται να θέλει να περιορίσει αυτή την άποψη, καθώς την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι «ορισμένες μεγάλες τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να απομακρύνονται από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια».

Κάπως έτσι, οι αγορές συναλλάγματος μετατράπηκαν στον χαμένο της Παρασκευής, με τον δείκτη USD να μην κατορθώνει να ξεπεράσει τις 100 μονάδες και το EURUSD να κινείται στην περιοχή του 1,07 και άνω. Ο γερμανικός δείκτης PPI Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σημείωσε πτώση 0,4% αντί της αναμενόμενης 0,2%, υπογραμμίζει η Saxo Bank

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video