Το μεγάλο παζλ των συναλλαγών

Τα κρίσιμα ερωτήματα του τι αγοράζω και πότε. Η προσαρμογή της τεχνικής στις συναλλαγές.

Το μεγάλο παζλ των συναλλαγών

Οι επιτυχείς συναλλαγές μοιάζουν με ένα μεγάλο παζλ, αποτελούνται από πολλά μέρη και κάθε μέρος έχει τη θέση του και είναι σημαντικό. Επίσης, για να ολοκληρώσετε το παζλ χρειάζεστε υπομονή και ικανότητες. Αν σταθείτε πολύ κοντά σε μια μεγάλη εικόνα, θα μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες, αλλά θα χάσετε τη συνολική εικόνα.

Εάν είστε πολύ μακριά, δεν θα μπορείτε να δείτε τίποτα. Αλλά πώς ξεκινάει κανείς να σχηματίζει την εικόνα; Συχνά, η συμβουλή είναι να ξεκινήσετε με τα μέρη στις τέσσερις γωνίες. Υπάρχει κάτι παρόμοιο στις συναλλαγές; Σε αυτή τη σειρά άρθρων, ο συντάκτης θα σας παρουσιάσει το μεγάλο παζλ των συναλλαγών (σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ορισμένα από τα τέσσερα βασικά σημεία).

 » Βασικά τεχνικά στοιχεία

Αν θέλω να κάνω μια επιχείρηση στον χώρο του χρηματιστηρίου σήμερα, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να λάβω υπόψη. Πρώτα-πρώτα, υπάρχουν ζητήματα όπως επιλογές λογισμικού, αλλά αυτές θεωρούνται πλέον δεδομένες. Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμόσεις την τεχνική στις συναλλαγές (ή αντίστροφα) επειδή, για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να εκτελείς συναλλαγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μέσω ασύρματου δικτύου ή να χρησιμοποιείς ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο όταν εκτελείς συναλλαγές ημέρας σε μικρά χρονικά διαστήματα.

Αλλά ακόμη και οι απλές προσεγγίσεις στις εκτελέσεις συναλλαγών απαιτούν κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό καθώς και μια πλατφόρμα εκτέλεσης συναλλαγών. Θα ήταν ενοχλητικό εάν αντί να κλείνατε μια συναλλαγή, διπλασιάζατε τη θέση επειδή πατήσατε το πλήκτρο long αντί για το short. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί - ακόμη και στον συντάκτη. Υποθέτουμε ότι έχετε προετοιμαστεί. Πώς μπορείτε να αναπτύξετε ένα σύστημα εκτέλεσης συναλλαγών, ποια είναι τα πρώτα βήματα και τι χρειάζεστε; Ας επιστρέψουμε στο παζλ.

Οι τέσσερις γωνίες θα συγκριθούν με τις τέσσερις βασικές ερωτήσεις στις ενεργές συναλλαγές. Αυτές είναι:

 1.    Τι αγοράζω;

2.    Πόσο αγοράζω;

3.    Πότε πρέπει να αγοράσω;

4.    Πότε πουλάω;

 
Tι και πόσο να αγοράσω;

Βασικά, πρέπει βέβαια πρώτα να γνωρίζετε τι θέλετε να αγοράσετε. Άρα, ποια ομάδα κεφαλαιακών αγαθών και ποια προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό. Θα είναι μετοχές ή FX; Θέλω να συναλλαχθώ την ίδια τη μετοχή ή ένα CFD; Το ερώτημα αυτό εξαρτάται, πρώτον, από το τι μου αρέσει και, δεύτερον, από το κεφάλαιο. Για συναλλαγές επί συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρειάζομαι ένα μεγάλο ποσό χρημάτων. Για Forex, μπορώ να χρησιμοποιήσω σχετικά μικρούς λογαριασμούς. Οι μετοχές είναι κατάλληλες για λογαριασμούς μεσαίου μεγέθους. Αλλά ακόμα και αν αποφασίσω την ομάδα κεφαλαιακών αγαθών και το προϊόν, η ουσία βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Ο συντάκτης θα ήθελε να αναφερθεί σε αυτό εν συντομία, με βάση την αγαπημένη του ομάδα κεφαλαιακών αγαθών, δηλαδή, τις συναλλαγές επί αμερικανικών μετοχών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν συναλλάσσεστε τις 100 κορυφαίες ή τις 3.000 κορυφαίες μετοχές. Δεύτερον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ποιο χρηματιστήριο είναι εισηγμένα τα αξιόγραφα. Ένα χαρτοφυλάκιο του Nasdaq, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο ευμετάβλητο από ένα χαρτοφυλάκιο του NYSE. Αυτά ήταν μόνο δύο σημεία για το ερώτημα «Τι να αγοράσω;». Στην τεχνική ορολογία, αυτό ονομάζεται «Επιλογή χαρτοφυλακίου».

Είναι ενα σημαντικό ζήτημα που δεν θεωρείται από πολλούς ως πρόβλημα. Συχνά χρησιμοποιούνται πολλαπλά μοντέλα εκτέλεσης συναλλαγών σε τυχαίες τιμές (ή ακόμα χειρότερα - σε άλλες ομάδες κεφαλαιακών αγαθών, όπως συναλλάγματα ή εμπορεύματα), κάτι που φυσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Οι μετοχές των ΗΠΑ συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις γερμανικές μετοχές και οι μετοχές του DAX συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις μετοχές του TecDAX, για παράδειγμα. Και το γεγονός ότι το EUR/USD δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει με αυτό είναι προφανές. Για να το δείξουμε αυτό, θα εξετάσουμε ένα απλό σύστημα αντιστροφής κατά το τέλος της ημέρας και τα μεγέθη απωλειών του σε δύο διαφορετικά χαρτοφυλάκια μετοχών ΗΠΑ.

Ένα από αυτά είναι το S&P 100 (διάγραμμα 1α), το άλλο είναι οι 100 κορυφαίες τιμές του Nasdaq (διάγραμμα 1β). Υπάρχει πράγματι κάποια επικάλυψη, αλλά ακόμα τα χαρτοφυλάκια περιέχουν διαφορετικές μετοχές. Όλες οι άλλες ρυθμίσεις είναι ίδιες. Όπως μπορείτε να δείτε, τόσο το μέγιστο μέγεθος απωλειών (αντίστοιχα κόκκινο πάνω) όσο και το μέσο μέγεθος απωλειών και η περίοδος τους (μπλε από κάτω) είναι στο χαρτοφυλάκιο Nasdaq υψηλότερα και μεγαλύτερης διάρκειας. Ο λόγος είναι ότι οι τιμές του Nasdaq παρουσιάζουν γενικά μεγαλύτερες διακυμάνσεις από τις επί μακρόν καθιερωμένες, μη τεχνολογικές τιμές του S&P 100. Η απόδοση δεν αφορά τη συζήτηση, ωστόσο, είναι συχνά αλλά όχι απαραίτητα καλύτερη σε πιο ευμετάλητες μετοχές. Το μοναδικό ερώτημα είναι σε ποια τιμή αγοράζετε αυτή την υπερβολική απόδοση.

 

Πότε αγοράζω;

Η επόμενη ερώτηση είναι το «πότε». Πότε είναι ευνοϊκή η ευκαιρία; Τι σημαίνει καλός συγχρονισμός; Ο επενδυτής δεν ξέρει τι θα συμβεί στο τέλος. Η γνώση και μόνο ότι δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον, θα οδηγήσει τη συναλλαγή σε ένα νέο επίπεδο.

Δεδομένου ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, όσο και να αναλύσω ένα διάγραμμα, το μόνο που μένει είναι μια στατιστική προσέγγιση: να δουλέψω με τις πιθανότητες. Έτσι, το ερώτημα δεν είναι τι θα συμβεί, αλλά τι έχει συμβεί. Μπορώ από αυτό να περιμένω ένα πλεονέκτημα, από στατιστική άποψη;

Ακούγεται περίπλοκο, αλλά είναι απαραίτητο για να έχουμε επιτυχείς συναλλαγές. Πώς λοιπόν βρίσκουμε αυτό το στατιστικό πλεονέκτημα; Εξετάζοντας το ιστορικό της τιμής. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή και να εκτελέσουμε αναδρομικό έλεγχο, όπως χαρακτηρίζεται η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων.

Η προσέγγιση πρέπει να διατηρείται νηφάλια. Μια τιμή μετοχής (για παράδειγμα, η τιμή κλεισίματος) είναι ένα σημείο δεδομένων. Διάφορες τιμές που συνδέουμε με μια γραμμή μάς δίνουν αφενός ένα διάγραμμα, και αφετέρου μια σειρά δεδομένων. Οι σειρές δεδομένων μπορούν να αναλυθούν για μοτίβα.

Η αποκαλούμενη εξόρυξη δεδομένων είναι μια δημοφιλής φράση που ακούστηκε επανειλημμένα κατά τα τελευταία χρόνια. Όταν εκτελείτε αναδρομικό έλεγχο, στην ουσία δεν κάνετε τίποτα άλλο. Αυτές οι αναλύσεις πραγματοποιούνται στην αρχή, και είναι πιθανώς καλύτερα να γίνονται με τυποποιημένους δείκτες που μπορείτε να τροποποιήσετε αργότερα. Φυσικά, το έτοιμο προϊόν δεν είναι ποτέ τόσο καλό, όσο ένα ραμμένο κοστούμι. Υπάρχουν εκατοντάδες δείκτες, και αν αναλογιστείτε τις διάφορες παραμέτρους με τους πολλούς πιθανούς συνδυασμούς, στο τέλος έχουμε εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς. Ξεκινήστε απλά με την ανάλυση δημοφιλών, πρότυπων δεικτών. Ποιός είναι αποτελεσματικός και ποιός όχι; Προηγουμένως, ξεκινάτε με τη δοκιμή των δεικτών· θα πρέπει να ελέγξετε τη βασική τάση της επιθυμητής αγοράς στην οποία στοχεύετε.

Πρόκειται για αγορά με τάση; Λειτουργούν τα ξεσπάσματα; Ή μήπως η αγορά παρουσιάζει τάση προς συστήματα αντιστροφής; Εάν παρατηρήσετε όλα αυτά εκ των προτέρων, θα γλυτώσετε από τον κόπο της εκτέλεσης μέρους του ελέγχου.

 Συμπέρασμα

Μετά από κάποια προσπάθεια, έχετε βρει μια είσοδο που από στατιστική άποψη προσφέρει ένα απτό πλεονέκτημα. Συγχαρητήρια! Το πρώτο βήμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα, επειδή το παζλ των συναλλαγών θέλει πολύ ακόμα για να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια, επανερχόμαστε στο συγχρονισμό. Τώρα είμαστε έτοιμοι – η συναλλαγή τρέχει. Τώρα ακολουθεί το ερώτημα πότε θα πραγματοποιήσουμε έξοδο. Αυτό, καθώς και η σχέση της εξόδου με τη διαχείριση κινδύνου, είναι το θέμα ενός επόμενου άρθρου. «


 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video