logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

O ταλαντωτής RMO και πώς λειτουργεί

Τα δυνατά και αδύναμα σημεία του «δημοφιλούς» ταλαντωτή.

O ταλαντωτής RMO και πώς λειτουργεί

Στο άρθρο αναλύουμε  την πολύ ιδιαίτερη μεθοδολογία του Ινδού Rahul Mohindar, με τον ομόνυμο ταλαντωτή RMO από τα αρχικά του ονόματος του, που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση τάσης στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η θεωρία της κατασκευής του RMO, έχει ως πυρήνα το γνωστό τρίγωνο του Pascal, δηλαδή μια διάταξη ακέραιων αριθμών σε πυραμίδα, με θαυμαστές ιδιότητες και πολλές  εφαρμογές στα μαθηματικά, ενώ μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες συσχετίσεις που εμπεριέχει είναι και αυτή της αριθμοσειράς του Fibonacci.

Ο Pascal ασχολήθηκε εκτενώς με τη θεωρία των πιθανοτήτων και την γεωμετρία και αυτή ή έρευνα υπήρξε σημείο αναφοράς για τον Rahul Mohindar, που χρησιμοποίησε κινητούς μέσους όρους σε αυτή τη διάταξη, για την κατασκευή του ταλαντωτή του και κατ’ επέκταση και της στρατηγικής που εισήγαγε για τις επενδύσεις.

Η μεθοδολογία του Rahul Mohindar υπήρξε τα τελευταία έτη πολύ δημοφιλής μεταξύ των Trader και όσοι τη χρησιμοποιούν σε γενικές γραμμές θεωρούν πως κρύβει τη δύναμη της απλότητας. Η πραγματικότητα όμως για όσους έχουν διεισδύσει βαθύτερα στον κόσμο της Τεχνικής Ανάλυσης και της χαοτικής εξέλιξης των τιμών, είναι πως - όπως πολλοί άλλοι ταλαντωτές - ο RMO δεν λειτουργεί ικανοποιητικά σε πλάγιες αγορές και είναι αργός (lagging), ως εκ τούτου συνηθίζεται αλλά και πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως ως εργαλείο επιβεβαίωσης της τάσης και διαχείρισης μίας θέσης και όχι από μόνος του ως βασικό κίνητρο συμμετοχής στην αγορά.

Φυσικά, όπως ισχύει πάντα, μπορεί να δουλέψει ιδανικά ως φίλτρο, σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία και απαραίτητες έννοιες που συμπληρώνουν ένα πλήρες σύστημα.

Το πλήρες σύστημα RMO στο χρηματιστηριακό πρόγραμμα Metastock, περιέχει 4 εργαλεία. Τον βασικό ταλαντωτή RMO αναγνώρισης της βασικής τάσης, ένα σήμα εντοπισμού των τοπικών αντιστροφών που εμφανίζεται με ανοδικά και καθοδικά βέλη, τον ανιχνευτή της διάθεσης/ψυχολογίας της αγοράς που χρωματίζει αυτόματα τα BAR της τιμής μπλε ή κόκκινα και τέλος τον ταλαντωτή εξόδου που χρησιμοποιείται ως Trailing stop, σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί κέρδη από τη στρατηγική.

Η θέση του RMO (εάν έχει τιμές πάνω ή κάτω από το 0) είναι η βασική αρχή που καθορίζει την πιο μεγάλη τάση ενώ τα βέλη και ο χρωματισμός των BAR προειδοποιούν για μια δυνητική αλλαγή η ανάδειξη μίας δυναμικής, σε πιο μεσοπρόθεσμο ή βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Σύμφωνα με την στρατηγική λοιπόν, αναζητάμε μπλε βέλη, με μπλε χρωματισμένα BAR, εντός της ανοδικής κίνησης του RMO και το αντίθετο για την πτωτική.

Την αρχική αυτή βασική θεωρία, εξέλιξε ο Rahul MOhindar περισσότερο στη συνέχεια και πρόσθεσε και άλλα συμπληρωματικά εργαλεία, για αποτελεσματικό χειρισμό περισσότερων πιθανών σεναρίων της αγοράς.

Ασχέτως από τη μαγική δομή του τριγώνου Pascal, καθώς το σύστημα βασίζεται σε κινητούς μέσους όρους, είναι εύκολα αντιληπτό και πρέπει να τονίσω το γεγονός πως δε μπορεί να περιγράψει τις συναλλαγές στο τρέχον BAR και τις ισορροπίες δυνάμεων στην τρέχουσα κατάσταση, αλλά αντλεί τη ουσία του από το πρόσφατο παρελθόν, για να δημιουργήσει κανόνες οριοθέτησης της τάσης και των σημείων εισόδου και εξόδου από αυτή.

Η εισαγωγή κανόνων στον τρόπο που επενδύουμε είναι πάντα πολύ σημαντική καθώς προσφέρει ευελιξία και προστασία του κεφαλαίου, και έτσι η μεθοδολογία υπήρξε - και είναι ακόμα - πολύ αγαπητή σε επενδυτές που δίνουν βαρύτητα σε τασικά κυρίως συστήματα. 



 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video