logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Η «όλα σε ένα» εφαρμογή για trading

To «Stock+Option» και πως μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές.

Η «όλα σε ένα» εφαρμογή για trading

Αν έχετε στη διάθεσή σας μόνο με καθυστέρηση τιμές για μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης, μπορεί να σας ενδιαφέρει η εφαρμογή «Stock+Option», όπου μπορείτε να λαμβάνετε τιμές σε πραγματικό χρόνο. Αλλά η εφαρμογή έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει: σήματα εκτέλεσης συναλλαγών, διαχείριση χαρτοφυλακίου και εκτεταμένη ανάλυση. 

 » Η εταιρεία «Mobile Interactive LLC» είναι εκείνη που ανέπτυξε αυτή την εφαρμογή, η οποία μπορεί να αγοραστεί σε μια τιμή περίπου ίση με $50 για το iPhone και για διαφορετικά iPad. Ο χρήστης, στη συνέχεια, έχει τη δυνατότητα να αναλύει μεμονωμένες μετοχές και να λαμβάνει επίσης τιμές σε πραγματικό χρόνο -  περιλαμβάνονται και τιμές προ αγοράς. 

Αν αυτό σας φαίνεται πολύ ακριβό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν έκδοση που ονομάζεται «Stock Station». Η βασική μορφή είναι η ίδια, αλλά ορισμένα στοιχεία του μενού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από μια πρόσθετη χρέωση. Ωστόσο, η «Stock+Option» είναι η πρώτη εφαρμογή που παρακολουθεί περίπλοκες στρατηγικές δικαιωμάτων προαίρεσης ζωντανά με τιμές σε πραγματικό χρόνο και που μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μετοχές.

 Πολλές δυνατότητες

Το διάγραμμα 1 δείχνει μερικές από τις δυνατότητες ανάλυσης μιας μετοχής. Οι τρεις οθόνες είναι η μια κάτω από την άλλη στην εφαρμογή και συνδυάστηκαν για να προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα. Μπορείτε να δείτε το διάγραμμα κάθε μετοχής, καθώς επίσης και πληροφορίες για την εταιρεία, τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν θεσμικοί και πολλά άλλα. Αν ασχολείστε με την τεχνική ανάλυση, μπορείτε να βρείτε τους συνήθεις δείκτες στην επιλογή «Advanced Stock Chart».



Αλλά η εφαρμογή δείχνει πραγματικά τη δύναμή της εάν προχωρήσετε την ανάλυσή σας σε βάθος. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε εξαιρετική πληροφόρηση, καθώς επίσης και στο ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις («Short Interest»). Επίσης υπολογίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για το κλείσιμο αυτών των θέσεων πώλησης με βάση το μέσο ημερήσιο όγκο για τη μεμονωμένη μετοχή, κι έτσι μπορείτε γρήγορα να δείτε πόσο ισχυρό μπορεί να είναι ένα αποκαλούμενο «Short Squeeze».

Το διάγραμμα 2 δείχνει μια τέτοια οθόνη για τη μετοχή της Apple στα αριστερά. Τα δεδομένα ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες. Πουλήθηκαν 97 εκατομμύρια μετοχές της Apple και θα χρειαζόταν 1,57 ημέρες (διάγραμμα 2, «days to cover») για να κλείσετε αυτή τη θέση. Στη δεξιά πλευρά βλέπετε τρέχουσες απόψεις αναλυτών καθώς επίσης και τις συστάσεις τους και το στοχευόμενο κέρδος.

 Οι επενδυτές δικαιωμάτων προαίρεσης θα είναι χαρούμενοι

Υπάρχουν πολύ λίγες δυνατότητες, εάν είστε χρήστες smartphone, για να αναζητήσετε  στατιστικά στοιχεία στην περιοχή option. Λίγοι μόνο μπρόκερ προσφέρουν τέτοια δεδομένα στους πελάτες ενώ η ομάδα προγραμματισμού της Mobile Interactive LLC προσφέρει επίσης πολλά σε αυτή την περιοχή. Μπορείτε να αναλύετε δεδομένα δικαιωμάτων προαίρεσης με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να εντοπίζετε περιοχές στήριξης και αντίστασης ή να προβλέπετε πού πρόκειται να γίνει μετακίνηση στην αγορά. Προσφέρουν την εμφάνιση των τρεχουσών τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης για διαφορετικές ημερομηνίες λήξης (εμφανίζονται εβδομαδιαία, μηνιαία και πολύ μακροπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης) με τη μορφή πίνακα στην αποκαλούμενη «option chain», καθώς επίσης και τη δυνατότητα μορφοποίησης του ανοιχτού ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου μήνα λήξης ως διάγραμμα στηλών. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών λειτουργιών.

Μπορείτε να εμφανίσετε Put/call-bars, το ένα κάτω από το άλλο ή συναθροισμένα σε μια στήλη.



Το διάγραμμα 3 δείχνει τα δικαιώματα προαίρεσης του μήνα Νοεμβρίου για την Apple ως μία συνδυασμένη στήλη στα αριστερά. Όσο ψηλότερες είναι οι στήλες, τόσο πιο σημαντικές είναι για να ενεργήσουν ως στήριξη και αντίσταση. Μπορείτε να δείτε ένα επίπεδο αντίστασης μεταξύ $106 και $108 με βάση τον υψηλό αριθμό δικαιωμάτων αγοράς, ενώ υπάρχει μια καλή στήριξη στα $103. Στη δεξιά πλευρά υπολογίζεται το αποκαλούμενο «option pain». Αυτό το διάγραμμα υπολογίζει το χρηματικό ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι πωλητές δικαιωμάτων εφόσον η μετοχή αγγίξει μια συγκεκριμένη τιμή κατά την ημερομηνία λήξης – όσο υψηλότερη είναι η στήλη, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια για τον πωλητή του δικαιώματος προαίρεσης.

Με βάση αυτό το διάγραμμα μπορείτε να δείτε το ιδανικό επίπεδο τιμής: Οι πωλητές των δικαιωμάτων προαίρεσης κερδίζουν τα περισσότερα από το premium (ασφάλιστρο) όσο χαμηλότερη είναι η στήλη. Εάν η μετοχή είναι υπερβολικά προς τα δεξιά ή τα αριστερά, μπορείτε να αναμένετε μια αντίθετη μετακίνηση κατά την ημερομηνία λήξης.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο

Σε αυτήν την επισκόπηση μπορούμε να παρουσιάσουμε μόνο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει αυτή η εφαρμογή αλλά θέλουμε να αναφέρουμε μερικά ακόμα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά φίλτρα για να σαρώσετε το σύνολο των μετοχών ανά τον κόσμο προκειμένου νε βρείτε τις πιο ενδιαφέρουσες. Για παράδειγμα, το στοιχείο του μενού με την ονομασία «Hotlist» προσφέρει 34 σαρωτές με βάση την τεχνική ανάλυση και, επιπροσθέτως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 27 διαφορετικοί σχηματισμοί candlestick για την παραγωγή σημάτων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε μετοχές με υψηλή αναλογία PutCall ή με το υψηλότερο Call-Open Interest. Επίσης, προσφέρονται στατιστικά στοιχεία της αγοράς με βάση την ανάλυση της προδιάθεσης. Επιπλέον, μπορείτε να σαρώσετε για μετοχές σε άνοδο ή πτώση, για μετοχές με νέα υψηλά ή χαμηλά και για δεδομένα με βάση τον όγκο.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να εμφανιστούν για NYSE, NASDAQ και AMEX. Περαιτέρω χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν:

•      Ασυνήθιστος όγκος: ένας πίνακας με μετοχές, όπου ο ημερήσιος όγκος είναι πολλαπλάσιος του μέσου όρου. 

•      Insider     trading: εμφανίζεται αν, για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος ή άλλα υψηλόβαθμα στελέχη μιας εταιρείας έχουν αγοράσει ή πουλήσει μετοχές. Στο μενού υπάρχουν τα στοιχεία «Top Trading» και «Top 10 per cent owner». Το «Top Trading» δείχνει συναλλαγές με αξία άνω των $15 εκατομμυρίων. Το «Top 10 per cent Owner» δείχνει συναλλαγές ατόμων που ήδη κατέχουν πάνω από το δέκα τοις εκατό της εταιρείας.

•      Ημερολόγιο αποδοχών και μερισμάτων: εδώ μπορείτε να βρείτε τις τελευταίες ημερομηνίες δημοσίευσης των τριμηνιαίων αποδοχών και πληρωμών μερισμάτων. 

•      Ημερομηνίες οικονομικών: με εκτιμήσεις αναλυτών. 

•      Ημερολόγιο IPO: μέλλουσες αρχικές δημόσιες προσφορές, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα επιδόσεων των τελευταίων υποψηφίων. 

•      Ημερολόγιο split: εδώ μπορείτε να βρείτε μετοχές με split μερισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας και της ημερομηνίας του split.

Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε διαφορετικές λίστες παρακολούθησης, μπορείτε να ορίσετε συναγερμούς για μεμονωμένες μετοχές αν διαπεραστούν συγκεκριμένες γραμμές. Είναι αυτονόητο ότι μπορεί να εμφανιστεί λίστα με τους πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς, ασιατικούς και αμερικανικούς δείκτες και συναλλάγματα, καθώς επίσης και εμπορεύματα.

Διαχείριση χαρτοφυλακίου με δικαιώματα προαίρεσης

Το διάγραμμα 4 δείχνει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου. Για δοκιμαστικό έλεγχο, πουλήσαμε μερικά δικαιώματα. Εμφανίζονται το κέρδος και οι απώλειες με βάση τιμές σε πραγματικό χρόνο. Το «Stock+Option» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ενός τυπικού χαρτοφυλακίου μετοχών. Αν θέλετε να εφαρμόσετε περίπλοκες στρατηγικές δικαιωμάτων προαίρεσης με διάφορα δικαιώματα, μπορείτε να το κάνετε.

Είναι προκαθορισμένα – θα πρέπει μόνο να εισαγάγετε το μέγεθος θέσης, τις τιμές εξάσκησης και τους μήνες λήξης, και στη συνέχεια περιλαμβάνονται στη διαχείριση χαρτοφυλακίου.

 

Συμπέρασμα

Η δωρεάν έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη πολύ καλή. Αλλά οι επαγγελματίες επενδυτές θα εκτιμήσουν τις δυνατότητες της πλήρους έκδοσης ακόμη περισσότερο. Για μια εφάπαξ χρέωση $50, η τιμή είναι λογική – ειδικά αν λάβετε υπόψη ότι είναι το πρώτο λογισμικό που προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για μετοχές, καθώς επίσης και για δικαιώματα προαίρεσης, χωρίς επιπλέον κόστος. Αυτή η εφαρμογή συνδυάζει σαρωτή, έρευνα και διαχείριση χαρτοφυλακίου. 

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών βασίζεται σε μετοχές των ΗΠΑ. Αν συναλλάσσεστε ευρωπαϊκές μετοχές, θα πρέπει να περάσετε σε τιμές δικαιωμάτων, πληροφορίες σχετικά με εταιρείες και ούτω καθεξής.

Καθώς η εφαρμογή παίρνει τα δεδομένα από το Yahoo και το Google Finance (μεταξύ άλλων) - και αυτές οι πηγές προσφέρουν γενικά λίγα μόνο στοιχεία για Ευρωπαϊκές μετοχές -αυτό το μειονέκτημα δεν μπορεί να αλλάξει.
 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video